PL
Małe i średnie firmy są ważnym i trwałym składnikiem struktury przemysłu spożywczego. Ich udział w sprzedaży żywności wynosi już 57%. Małe firmy rozwijały się szczególnie w pierwszej fazie transformacji. Cechą ostatniego dziesięciolecia jest rozwój przedsiębiorstw średniej wielkości. W niektórych działach tego sektora firmy małe mają przewagę konkurencyjną nad średnimi i dużymi przedsiębiorstwami. Dotyczy to m. in. piekarnictwa, przetwórstwa mięsa, owoców i warzyw. W tych działach małe firmy mają wyższą rentowność sprzedaży, wydajność pracy oraz sprawność zarządzania finansami.
EN
Small and medium size enterprises constitute a important and permanent group in the structure of food industry. Their contribution in sales of food amounts 57%. Small companies were developing mainly in the first phase of transformation period, while the development of medium companies occurred over the last ten years. In certain branches small companies have got competitive advantage over large enterprises, which particularly concerns among the bakery, processing of meat, fruits and vegetables. Regarding the above branches small companies show higher profitability of sales, labour efficiency and the efficiency of current asset management than medium and large companies.