PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | 6 |

Tytuł artykułu

Rynek przedsiębiorstw produkujących soki owocowe i warzywne w Polsce

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Market of the producers of fruit and vegetable juices in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu była analiza zmian na rynku przedsiębiorstw zajmujących się produkcją soków owocowych i warzywnych w Polsce w latach 2003-2013. Z przeprowadzonych analiz wynika, że produkcja soków owocowych i warzywnych jest branżą, która charakteryzuje się dużym potencjałem rozwojowym, o czym świadczy 80-procentowy wzrost liczby przedsiębiorstw produkujących soki w analizowanym okresie. Dalszy rozwój tej branży w najbliższych latach może być stymulowany przez systematyczny wzrost eksportu soków owocowych i warzywnych z kraju, a nie przez popyt na te produkty na rynku krajowym.
EN
The aim of this paper was to analyze changes in the market of fruit and vegetable juices enterprises in Poland in general and individual provinces in the years 2003-2013. Analyses show that the production of fruit and vegetable juices is an industry that has a high development potential, as evidenced by the 80% increase in the number of enterprises producing this assortment in the years 2003-2013. Further development of this industry in the coming years may be stimulated by a systematic increase in exports of fruit and vegetable juices out of the country and not by the demand for these products in the domestic market.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

6

Opis fizyczny

s.211-216,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Samodzielna Pracownia Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
autor
  • Samodzielna Pracownia Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • Bożek J., Bogocz D. 2012: Przestrzenne zróżnicowanie struktury agrarnej województw w ujęciu dynamicznym, Zesz. Nauk. Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie, nr 20(1), 21-38.
  • Kierczyńska S. 2008: Produkcja warzyw i owoców oraz ich przetwórstwo w Polsce, Rocz. Nauk. SERiA, t. X, z. 4, 167-170.
  • Lesisz J.T. 2012: Przetwórstwo owoców na poziomie gospodarstwa, Wyd. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Radomiu, 5-13.
  • Nadulski R., Kobus Z., Guz T., Strzałkowska K., Kosik D. 2014: Przydatność wybranych odmian jabłek, do tłoczenia w warunkach gospodarskich, Inżynieria Rolnicza, nr 1(149), 147-154.
  • Nosecka B. 2008: Import produktów rolno-spożywczych uznanych za wrażliwe, [w:] Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarski żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, Wyd. IERiGŻ, Warszawa, nr 112.
  • Nosecka B. 2011: Rynek soków, nektarów oraz napojów owocowych i warzywnych, Przemysł Spożywczy, 6, 2-6.
  • Polska Klasyfikacja Działalności. 2007: Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 24.12.2007 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD), Dz.U. z 2007 r. nr 251, poz. 1885 oraz z 2009 r. nr 59, poz. 489.
  • Powszechny spis rolny 2010. 2011: GUS, Warszawa.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa. 2004-2014: GUS, Warszawa.
  • Rakowska J. 2010: Egzemplifikacja i kategoryzacja innowacji na rynku owoców i produktów owocowych w Polsce, Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie, nr 80, 109-116.
  • Rynek owoców i warzyw. 2004-2014: Analizy Rynkowe, IERiGŻ-PIB Warszawa.
  • Sobczak W., Jabłońska L., Gunerka L. 2014: Zmiany strukturalne w powierzchni gruntów użytkowanych ogrodniczo w województwie mazowieckim w świetle spisów rolnych, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego We Wrocławiu, nr 331, 180-189.
  • Urban S. 2005: Zmiany w przetwórstwie owoców i warzyw oraz ich przyczyny i następstwa. Rocz. Nauk. SERiA, t. VII, z. 2, 229.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a3b22928-428f-4156-a6af-f0d2ca84586f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.