PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2012 | 19 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ aktywności wody na sypkość mleka w proszku o różnym składzie surowcowym

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of water activity on flowability of infant milk powders of various raw material composition

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono wpływ aktywności wody i składu surowcowego na sypkość modyfikowanego mleka w proszku. Badane materiały sypkie były zróżnicowane pod względem zawartości laktozy (21-57,8%). Analizowane mieszaniny nawilżano do aktywności wody 0,1; 0,2; 0,5 i 0,9. Oznaczono następujące właściwości fizyczne: zawartość i aktywność wody, średni wymiar cząstek, gęstość nasypową, współczynnik Hausnera i Carra, czas wysypu, kąt nasypu oraz kąt zsypu z powierzchni stalowej i szklanej. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono istotny wpływ aktywności wody i składu surowcowego na sypkość modyfikowanego mleka w proszku. Badane modyfikowane mleko w proszku było zróżnicowanie pod względem rozmiaru cząstek, gęstości nasypowej oraz sypkości. Nawilżanie materiału do aktywności wody 0,2 (aglomeracja); 0,5 i 0,9 powodowało poprawę sypkości, wzrost wymiaru cząstek oraz obniżenie gęstości nasypowej modyfikowanego mleka w proszku.
EN
The paper presents a study on the effect of water activity and raw material composition on flowability of infant milk powder. Investigated material was diversified in terms of lactose content (21-57.8%). Analysed mixtures were wetted to the water activity of 0.1; 0.2, 0.5 and 0.9. Water content and activity, mean size of particles, loose and tapped bulk density, Hausner ratio and Carr index, pouring time, angle of repose, angle of slide on a stainless steel and glass wall were measured as physical properties. On the basis of studied material a significant effect of water activity and raw material composition on the flowability of infant milk powder was found. Tested modified milk powders were diversified on particle size distribution, bulk density and flowability. Wetting the material to water activity 0.2 (agglomeration), 0.5 and 0.9 caused improved flowability, increased particle size and decreased bulk density of modified milk powders.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

19

Numer

1

Opis fizyczny

s.195-202,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Abdullah D.C., Geldart D., 1999. The use of bulk density measurements as flowability indicators, Powder Technology, 102, 151-165.
  • Dacanal G.C., Menegalli F.C., 2009. Experimental study and optimization of the agglomeration of acerola powder in a conical fluid bed. Powder Technology, 188, 187-194.
  • Domian E., 2005. Sypkość aglomerowanej modelowej żywności w proszku. Acta Agrophysica, 6, 605-615.
  • Domian E., Milczarski Ł., 2003. Właściwości płynięcia wybranych spożywczych materiałów sypkich. Technolagia Alimentaria, 2, 37-46.
  • Emery E., Oliver J., Pugsley T., Sharma J., Zhou J., 2009. Flowability of moist pharmaceutical powders. Powder Technology, 189, 409-415.
  • Ghosal S., Indira N.T., Bhattacharya S., 2010. Agglomeration of a model food powder: Effect of maltodextrin and gum Arabic dispersions on flow behavior and compacted mass. Journal of Food Engineering, 96, 222-228.
  • Jinapong N., Suphantharika M., Jamnong P., 2008. Production of instant soymilk powders by ultrafiltration, spray drying and fluidized bed agglomeration. Journal of Food Engineering, 84, 194-205.
  • Knight P., 2004. Challenges in granulation technology. Powder Technology, 140, 156-16.
  • Mukherjee S., Bhattacharya S., 2006. Characterization of agglomeration process as a function of moisture content using a model food powder. Journal of Texture Studies, 37, 35-49.
  • Pałacha Z., 2008. Aktywność wody ważny parametr trwałości żywności. Przemysł Spożywczy, 62, 22-26.
  • Pisecky J., 1997. Handbook of Milk Powder Manufacture Copenhagen Niro A/S.
  • Shittu T.A., Lawal M.O., 2007. Factors affecting instant properties of powdered cocoa beverages. Food Chemistry, 100, 91-98.
  • Soerensen J.H., Krag J., Pisecky J., Westergaard V., 1978. Analytical methods for dry milk prod-ucts. A/S Niro Atomizer Copenhagen, Denmark.
  • Szulc K., Lenart A., 2007. Wpływ aglomeracji na właściwości użytkowe sproszkowanych modelowych odżywek dla dzieci. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 54, 312-320.
  • Turchiuli Ch., Eloualia Z., El Mansouri N., Dumoulin E., 2005. Fluidised bed agglomeration: Ag-glomerates shape and end-use properties. Powder Technology, 157, 168-175.
  • Utsumi R., Hata T., Hirano T., Mori H., Tsubaki J., Maeda T., 2001. Attrition testing of granules with a tapping sieve. Powder Technology, 119, 128-133.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a3336c78-a30a-41b7-b084-9b944c03cbac
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.