PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 22 | 1 |

Tytuł artykułu

Short food supply chains and their impact on improving farm performance as perceived by farmers keeping native breeds

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Krótkie łańcuchy dostaw żywności i ich wpływ na poprawę funkcjonowania gospodarstw w opinii hodowców utrzymujących zwierzęta ras rodzimych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The main aim of the research was to assess the possibility of improving the functioning of farms as a result of using short food supply chains to offer products obtained from native breeds of animals. The study was conducted in 2017 and involved 144 farms selected on purpose, with animals of native breeds such as cattle, sheep and pigs. The territorial scope of the research covered the Lubelskie, Małopolskie and Podkarpackie province. The method of direct interview (PAPI) was used to obtain information. The use of short supply chains for the sale of farm produced food has positive effects. Farmers see the greatest benefits in improving farm functioning in such business areas like profitability, integration with other participants of the local market and image change. As food of animal origin on farms is produced and offered to consumers, a transition from the sale of agricultural raw materials to higher added value food products takes place. For farmers, another important area of farm functioning, which benefit from selling food in short supply chains, is the integration links between the farm and other local market players. The integration of actors involved in the production and distribution of food is one of the success factors of such undertakings and contributes to the relationships between sectors of the local economy. The image of the farm belongs to non-material elements which build trust and links with customers and, consequently, decide about the prosperity of the business.
PL
Głównym celem badań była ocena możliwości poprawy funkcjonowania gospodarstw, jako efektu wykorzystania krótkich łańcuchów dostaw żywności do oferowania produktów pozyskanych od zwierząt ras rodzimych. Badania przeprowadzono w 2017 roku. Uczestniczyły w nich 144 gospodarstwa dobrane w sposób celowy, utrzymujące zwierzęta ras rodzimych, takich jak bydło, owce i świnie. Zasięg terytorialny badań obejmował województwa lubelskie, małopolskie i podkarpackie. Do pozyskania informacji wykorzystano metodę wywiadu bezpośredniego (PAPI). Wykorzystanie krótkich łańcuchów dostaw do sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwach rolnych niesie za sobą pozytywne skutki. Największe korzyści rolnicy dostrzegają w poprawie funkcjonowania gospodarstw w takich obszarach, jak ich dochodowość, integracja z innymi uczestnikami lokalnego rynku oraz zmiana wizerunku. Dzięki wytwarzaniu żywności pochodzenia zwierzęcego w gospodarstwach i oferowaniu jej konsumentom, następuje odchodzenie od sprzedaży surowców rolniczych na rzecz produktów żywnościowych o wyższej wartości dodanej. Ważnym dla rolników obszarem funkcjonowania gospodarstw, który zyskuje w wyniku sprzedaży żywności w krótkich łańcuchach dostaw, jest oczekiwane przez nich powiązanie integracyjne pomiędzy gospodarstwem a pozostałymi uczestnikami lokalnego rynku. Integracja podmiotów zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności jest jednym z czynników sukcesu takich przedsięwzięć, a także przyczynia się do powiązań między sektorami lokalnej gospodarki. Z kolei wizerunek gospodarstwa należy do elementów o charakterze niematerialnym, które budują zaufanie i więzi z klientami, a w konsekwencji także decydują o powodzeniu prowadzonej działalności.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

1

Opis fizyczny

p.232-240,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Management and Economics in Enterprises, Faculty of Agriculture and Economy, Agriculture University in Krakow, 21A Mickiewicza Av., 31-120 Krakow, Poland

Bibliografia

  • Canfora Irene. 2016. Is the short food supply chain an efficient solution for sustainability in food market? Agriculture and Agricultural Science Procedia 8: 402-407.
  • FAAN (Facilitating Alternative Agro-Food Networks). 2010. Local food systems in Europe. Case studies from five countries and what they imply for policy and practice. IFZ Graz, http://www. genewatch.org/uploads/f03c6d66a9b354535738483c1c3d49e4/FAAN_Booklet_PRINT.pdf.
  • Galli Francesca, Gianluca Brunori (eds.). 2013. Short Food Supply Chains as drivers of sustainable development. Evidence Document. Document developed in the framework of the FP7 project FOODLINKS (GA No. 265287).
  • Gołębiewski Jarosław. 2019. Systemy żywnościowe w warunkach gospodarki cyrkularnej. Studium porównawcze krajów Unii Europejskiej (Food systems in circular economy. Comparative study of European Union countries). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  • Herda-Kopańska Justyna. 2017. Efekty mnożnikowe w rolnictwie (Multiplier effects in agriculture). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XIX (3): 79-84. DOI: 10.5604/01.3001.0010.3219.
  • Kania Józef, Wiesław Musiał. 2017. Dodawanie wartości w łańcuchach dostaw żywności – studium przypadku (Adding value in food supply chains – case study). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XIX (6): 105-110. DOI: 10.5604/01.3001.0010.7912.
  • Kapała Anna, Julian Kalinowski, Stanisław Minta. 2015. Sprzedaż bezpośrednia w Polsce na przykładzie produktów pochodzenia zwierzęcego (Direct sale in Poland on the example of products of animal origin). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XVII (4): 116-122.
  • Kiełbasa Barbara, Jacek Puchała. 2015. Innowacyjność młodych rolników i ich postawy wobec zmian na przykładzie gospodarstw rolnych położonych w regionie rozdrobnionego rolnictwa (Innovativeness of young farmers and their attitudes towards changes on the example of farms located in the region of fragmented agriculture). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XVII (1): 107-111.
  • Kondratowicz-Pozorska Jolanta. 2012. Działania marketingowe kreujące wizerunek ekologicznych gospodarstw rolnych na przykładzie województwa zachodniopomorskiego (Marketing actions creating the image of ecological rural farms on the example of Zachodniopomorskie voivodeship). Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu 24: 317-326.
  • Kozera Magdalena. 2010. Zasoby kapitału ludzkiego i intelektualnego gospodarstw rolnych – aspekt teoretyczny oraz wybrane implikacje praktyczne (Recourses of human and intellectual capital in agricultural farms – theoretical aspect and its practice implications). Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 84: 5-12.
  • Krawczyk Józefa, Jędrzej Krupiński. 2016. Perspektywy ochrony bioróżnorodności zwierząt gospodarskich w warunkach biogospodarki (Prospects for conservation of farm animal biodiversity under conditions of bioeconomy). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XVIII (1): 145-150.
  • Matysik-Pejas Renata, Jerzy Cieślik, Anna Borecka, Elżbieta Sowula-Skrzyńska. 2017. Lokalne systemy żywnościowe i ich znaczenie dla obszarów wiejskich (Local food systems and their importance for rural areas). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XIX (5): 143-148. DOI:10.5604/01.3001.0010.6223.
  • Mount Phil. 2012. Growing local food, scale and local food systems governance. Agriculture and Human Values 29 (1): 107-121. DOI: 10.1007/s10460-011-9331-0.
  • Parzonko Anna J. 2016. Rezerwy zasobów pracy w rolnictwie w Polsce i możliwości ich wykorzystania (Reserves of labour resources in agriculture in Poland and the possibilities to use them). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XVIII (3): 292-297.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Regulation of the Minister of Agriculture and Rural Development of 30 September 2015 on veterinary requirements for the production of animal products intended for direct sale). Journal of Laws, 2015, item 1703.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Regulation of the Minister of Agriculture and Rural Development of 21 March 2016 on detailed conditions for the approval of marginal, local and restricted activities). Journal of Laws, 2016, item 451.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Regulation of the Minister of Agriculture and Rural Development of 16 December 2016 on the maximum quantity of food sold in agricultural retail trade and the scope and method of its documentation). Journal of Laws, 2016, item 2159.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 (Regulation (EU) No 305/2013 of the European Parliament and of the Council of 17 December 2013 on support for rural development by the European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) and repealing Council Regulation (EC) No 1698/2005).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a31d9fd9-7b45-433f-8710-356324d00595
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.