EN
Research on the effect of forecrop and diversified tillage on soil properties in maize agrotechnics was carried out in the years 2010-2013 at the Agricultural Production Farm in Kowróz (53°07′ N; 18°34′ E), Kuyavian-Pomeranian Voivodeship. On light clay soil, two-factor field experiment was carried out. First factor was the forecrop: winter wheat, spring barley, and maize, and the second factor was the tillage method: plough tillage, deep ploughless tillage, and shallow ploughless tillage. Directly before sowing and at the stage of intensive maize growth (BBCH 32-37), physical properties of the soil were determined, namely compaction, bulk density, moisture, and respiration. After forecrop harvest, pHKCl and the content of the assimilable forms of macroelements in the soil were evaluated, and after maize harvest also mineral nitrogen content. It was found that the forecrop affected soil compaction but only before successive crop sowing, as well as soil respiration. Tillage method significantly affected, however, its physical properties. On the plot after winter wheat, soil of ploughless tillage was less firm than after spring barley and maize, whereas maize as forecrop increased, regardless of the tillage method, CO₂ emission from the soil. Substitution of plough tillage with shallow ploughless treatments, regardless of the forecrop, caused an increase in compaction, bulk density, moisture, and mineral nitrogen after the successive crop harvest, and on the plot after maize also in soil respiration. On the other hand, forecrop and tillage method had no significant effect on the contents of the assimilable forms of macroelements in the soil, in spite of its small increase as a result of ploughless tillage on the plot after maize.
PL
Badania nad wpływem przedplonu i zróżnicowanej uprawy roli na właściwości gleby w agrotechnice kukurydzy przeprowadzono w latach 2010-2013 w Zakładzie Produkcji Rolnej w Kowrozie (53°07′ N; 18°34′ E), województwo kujawsko-pomorskie. Na glebie o uziarnieniu gliny lekkiej wykonano dwuczynnikowe doświadczenie polowe. Czynnikiem pierwszego rzędu był przedplon: pszenica ozima, jęczmień jary i kukurydza, a drugiego rzędu – sposób uprawy roli: uprawa płużna, uprawa bezorkowa głęboka, uprawa bezorkowa płytka. Bezpośrednio przed siewem i w fazie intensywnego wzrostu kukurydzy (BBCH 32-37) określono właściwości fizyczne gleby: zwięzłość, gęstość objętościową, wilgotność oraz jej respirację. Po zbiorze przedplonów oceniono pHKCl oraz zawartość w glebie przyswajalnych form makroskładników, a po zbiorze kukurydzy także zawartość azotu mineralnego. Stwierdzono, że przedplon wpłynął na zwięzłość gleby, ale tylko przed siewem rośliny następczej oraz na respirację gleby. Sposób uprawy roli oddziaływał natomiast istotnie na jej właściwości fizyczne. W stanowisku po pszenicy ozimej gleba uprawiana bezpłużnie była mniej zwięzła niż po jęczmieniu jarym i kukurydzy, natomiast kukurydza jako przedplon wzmagała, bez względu na sposób uprawy roli, wydzielanie CO₂ z gleby. Zastąpienie uprawy płużnej płytkimi zabiegami bezorkowymi, niezależnie od przedplonu, spowodowało zwiększenie zwięzłości, gęstości objętościowej, wilgotności gleby i ilości azotu mineralnego po zbiorze rośliny następczej, a w stanowisku po kukurydzy także respiracji gleby. Przedplon i sposób uprawy roli nie miały natomiast istotnego wpływu na zawartość przyswajalnych form makroskładników w glebie, mimo niewielkiego jej zwiększenia w wyniku uprawy bezpłużnej w stanowisku po kukurydzy.