PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 489 |

Tytuł artykułu

Aspekty ekologicznej uprawy ziemniaka uwzględniającej zasady dobrych praktyk rolniczych

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Aspects of potato ecological cultivation considering the rules of good agricultural practices and the system of product identification

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Ekologiczna uprawa ziemniaka ma potrójny cel: uzyskanie bulw wysokiej jakości i osiągnięcie określonego poziomu przy uwzględnieniu ochrony środo­wiska naturalnego. Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej jest przewodnikiem pokazującym jak ochronić środowisko w procesie produkcji rolnej. Jest adreso­wany nie tylko do rolników, ale również do osób odpowiedzialnych za politykę rolną. Proekologiczny system racjonalnej produkcji ziemniaka, wypełniający prze­strzeń między konwencjonalną a znacznie droższą produkcją organiczną, wydaje się być systemem bardziej sprzyjającym środowisku, ze względu na zaangażowanie się w nią znacznie większej liczby producentów aniżeli w produkcję organiczną. System identyfikacji produktu „traçabilité" ma na celu zapewnienie konsumentów o dobrym pochodzeniu towaru. Wiąże się z numerowaniem poszczególnych partii ziemniaków i gwarantuje udzielanie ścisłych informacji o produkcie, a wszystkie dane zawarte są w komputerowym banku informacji.
EN
Ecological potato cultivation has a triple purpose: obtaining of high quality tubers and reaching the definined level production considering the protection of natural environment. Polish Code of Good Agricultural Practice is a quide sho­wing how to protect environment in the process of agricultural production. It is addressed not only to farmers but also to the persons responsible for agricultural politics. Proecological system of reasonable production, filling gap between con­ventionally produced potatoes and the much more expensive organically grown potatoes seems to be more favourable for the environment with regard to participation a bigger number of farmers. The system of product identification „traęabilite" assures consumers about its origin. It is connected with numbering several lots of selling potatoes and guarantees strict information concerning the product. All data are contained in a computer bank of information.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

489

Opis fizyczny

s.89-94,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Agronomii, Oddział w Jadwisinie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie

Bibliografia

  • Arrête du 3 Mars 1997. Extraits. Dispositions concernant le marquage sur les emballages et pour les transportes en vrac. Art. 11-A et 11-B.
  • Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej 1999. Praca zbiorowa pod. red. Duer I., Fotyma M. IUNG: 74 ss.
  • Dyrektywa Rady Unii Europejskiej z dnia 12 grudnia 1991. 91/676/EEC: 6 ss.
  • Montigny De A., Bedin P., Poupard F., Gokelsaerf. T. 1996. Production raisonnče de la pomme de terre. ITCF: 20 pp.
  • Montigny De A. 1998. La traęabilité enjeu du future et projet de filičre. La pomme de terre franęaise 508: 59-60.
  • Montigny de A. 2001. Production raisonće. Obligations et outils. La pomme de terre française 526: 26-27.
  • Rykaczewska K. 2000. Naukowe i etyczne wyzwania w zakresie produkcji roślinnej - na podstawie referatu wygłaszanego przez L.O. Fresco z FAO na trzecim Interna­tional Crop Science w Hamburgu połączonym z VI Kongresem ESA. Frag. Agro­nom. 4(68): 106-108.
  • Spiertz J.H.J., Haverkort A.J., Vereuken P.H. 1996. Envinronmentally safe and con­sumer friendly potato production in the Netherlands. 1. Development of ecologically sound production systems. Potato Res. 39: 371-378.
  • Vereuken P.H., Loon van C.O. 1991. A strategy for integrated low-input potato pro­duction. Potato Res. 34: 57-66.
  • Vos J. 1992. A case history: hundred years of potato production in Europe with spe­cial reference to the Netherlands. American Potato J. 69: 731-751.
  • Vries de G.J.H. 1996. Environmentally safe and consumer-friendly potato production in the Netherlands. 2. Certifying potato production systems. Potato Res. 39: 379-385.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a27c1ecf-7f01-4b99-802e-772b26ef08ec
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.