PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 577 |

Tytuł artykułu

Wpływ parametrów suszenia rozpyłowego na aktywność ektynometyloesterazy i właściwości fizyczne suchych preparatów

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of spray drying parameters on the activity of pectin methylesterase and physical properties of dry formulations

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Suszeniu rozpyłowemu poddawano, z zastosowaniem maltodekstryny DE15 jako nośnika, preparat pektynometyloesterazy (PME) pochodzącej z Aspergillus aculeatus. Stosowano temperaturę powietrza wlotowego 160, 180 i 200°C oraz prędkość obrotową dysku 34 000, 35 000 i 36 000 obr./min. Po suszeniu oznaczano aktywność enzymu oraz właściwości fi zyczne proszków: zawartość wody, rozkład wielkości cząstek, gęstość nasypową luźną i utrzęsioną, rozpuszczalność i higroskopijność. Stwierdzono, że suszenie rozpyłowe jest dobrą metodą utrwalania preparatu PME, ponieważ względna aktywność enzymu po suszeniu wynosiła od 67,8 do 81,0%. Otrzymane proszki miały dobrą rozpuszczalność oraz sypkość, a parametry fi zyczne preparatów uzależnione były od parametrów suszenia. Po przechowywaniu przez 12 tygodni proszki odznaczały się wysoką aktywnością względną PME.
EN
Drying is the method of enzyme preparations preservation. Dried preparations are characterized by high stability and long shelf life, are easy to transport and storage, and their use facilitates the automation and mechanization of the production process. The selection of appropriate parameters of the drying process determines the fi nal enzyme activity and its utility in the process. During drying, the enzyme molecule can claim to numerous adverse changes in biochemical, chemical and physical properties, that cause the loss of their biological activity. The aim of the study was the selection of appropriate parameters (drying temperature and atomisation speed) for pectin methylesterase (PME) from Aspergillus aculeatus preparation spray drying capable of producing a powder of high enzyme activity and favourable physical properties. Liquid preparation of PME was spray dried with the use of maltodextrin DE15 as a carrier at inlet temperature 160, 180 and 200°C, and atomisation speed 34 000, 35 000 and 36 000 rpm. After drying PME activity was determined as well as the physical properties of powder: water content, particle size distribution, bulk density, solubility, and hygroscopicity. It was found that spray drying is a good method for the PME preparation preservation, because the relative activity of the enzyme after drying ranged from 67.8 to 81.0%. Spray drying allows to maintain the high enzyme activity due to short drying time (few seconds) and the relatively low temperature of particles during drying. Moreover, this behaviour of the enzymatic activity during spray drying is the result of the characteristic properties of the enzymes as protein substances: increased thermal resistance under reduced content and water activity. After storage for 12 weeks powders still had high relative PME activity. Powder particles obtained during spray drying had a spherical shape and smooth surface, which is characteristic of the powders obtained by this method. The resulting powders had good solubility and fl ow properties. The physical parameters of preparations were dependent on drying parameters. Inlet air temperature and the atomisation speed affected the solubility, density, hygroscopicity and Hausner ratio of the powders. The optimum parameters, of the tested variants, for the spray drying of PME preparaton, ensuring high activity of the enzyme and good physical properties of powders were: inlet air temperature 160°C and the atomisation speed 36 000 rpm.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

577

Opis fizyczny

s.103-114,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • Alloue W.A.M., Destain J., Amighi K., Thonart P., 2007. Storage of Yarrowia lipolytica lipase after spray-drying in the presence of additives. Proc. Biochem. 42, 1357–1361.
  • Anandharamakrishnan C., Rielly C.D., Stapley A.G.F., 2008. Loss of solubility of α-lactalbumin and β-lactoglobulin during the spray drying of whey proteins. LWT-Food Sci. Technol. 41, 270–277.
  • Belghith H., Chaabouni S.E., Gargouri A., 2001. Stabilization of Penicillium occitanis cellulases by spray drying in presence of maltodextrin. Enzyme Microbiol Technol. 28, 253–258.
  • Bielecki S.., Kalinowska H., Turkiewicz M., 2001. Nowe enzymy w produkcji żywności, soków, soków zagęszczonych i napojów. Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 45 (10), 30–34.
  • Bürki K., Jeon I., Arpagaus C., Betz G., 2011. New insights into respirable protein powder preparation using a nano spray dryer. Int. J. Pharmac. 408, 248–256.
  • Cano-Chauca M., Stringheta P.C., Ramos A.M., Cal-Vidal J., 2005. Effect of the carriers on the microstructure of mango powder obtained by spray drying and its functional characterization. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 6, 420–428.
  • Daggupati V.N., Naterer G.F., Gabriel K.S., Gravelsins R.J., Wang Z.L., 2011. Effects of atomization conditions and flow rates on spray drying for cupric chloride particle formation. Int. J. Hydrogen Energy 36, 11353–11359.
  • Domian E., Balik E., 2006. Wybrane właściwości soku jabłkowego w proszku. Acta Agrophys. 8 (4), 803–814.
  • Figiel A., Zdrojewski Z., Peroń S. 2005. Wpływ warunków suszenia rozpyłowego na właściwości higroskopijne brzeczki słodowej. Inż. Rol. 3 (63), 175–182.
  • Goula A.M., Adamopoulos K.G., 2005. Spray drying of tomato pulp in dehumidified air: I. The effect on product recovery. J. Food Eng. 66, 25–34.
  • Goula A.M., Adamopoulos K.G., 2010. A new technique for spray drying orange juice concentrate. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 11, 342–351.
  • Henley J.P, Sadana A., 1984. A mathematical analysis of enzyme stabilization by a series type mechanism: influence of chemical modifiers. Biotechnol. Bioeng. 26, 959–969.
  • Janiszewska E., Witrowa-Rajchert D., 2007. Mikrokapsulacja aromatu rozmarynowego podczas suszenia rozpyłowego. Post. Techn. Przetw. Spoż. 17 (2), 33–36.
  • Jedlińska A., Samborska K., Witrowa-Rajchert D., 2012. Właściwości fizyczne proszków otrzymanych metodą suszenia rozpyłowego modelowych roztworów glukozy, fruktozy i ich mieszanin. Acta Agrophys. 19 (2), 303–317.
  • Kamińska-Dwórznicka A., Skoniecka A., 2013. Wpływ metody i warunków suszenia na aktywność drożdży piekarskich. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 573, 35–42.
  • Laratta B., De Masi L., Minasi P., Giovane A., 2008. Pectin methylesterase in Citrus bergami R.: purification, biochemical characterisation and sequence of the exon related to the enzyme active site. Food Chem. 110, 829–837.
  • Leman J., 2007. Podstawy technologii wybranych bioproduktów. W: Podstawy biotechnologii przemysłowej (red. W. Bednarski, J. Fiedurek). WNT, Warszawa, 393, 400.
  • Millqvist-Fureby A., Malmsten M., Bergenståhl B., 1999. Spray-drying of trypsin – surface characterisation and activity preservation. Int. J. Pharmac. 188, 243–253.
  • Samborska K., 2010. Suszenie rozpyłowe enzymów – przyczyny inaktywacji oraz metody i mechanizmy ich stabilizacji. Żywn. Nauka Technol. Jakość 6 (73), 7–17.
  • Samborska K., Witrowa-Rajchert D., 2006. Enzyme spray-drying. The influence of water content on alpha-amylase activity. Inż. Chem. Proc. 27, 559–565
  • Sloth J., Bach P., Jensen A.D., Kiil S., 2008. Evaluation method for the drying performance of enzyme containing formulations. Biochem. Eng. J. 40, 121–129.
  • Sułek A., Domian E., 2010. Wpływ ciśnienia homogenizacji na zawartość tłuszczu powierzchniowego w suszonych rozpyłowo emulsjach stabilizowanych białkami mleka. Żywn. Nauka Technol. Jakość 6 (73), 168–176
  • Tonon R.V., Brabet C., Hubinger M.D., 2010. Anthocyanin stability and antioxidant activity of spray-dried açai (Euterpe oleracea Mart.) juice produced with different carrier agents. Food Res. Int. 43, 907–914.
  • Tonon R.V., Brabet C., Hubinger M.D., 2008. Influence of process conditions on the physicochemical properties of açai (Euterpe oleraceae Mart.) powder produced by spray drying. J. Food Eng. 88, 411–418.
  • Unde P.A., Adagale P.V., Hashmi S.I., Raheem A., 2011. Effect of different particle sizes of jaggery powder on storability. World J. Agr. Sci. 7 (2), 157–160.
  • Witrowa-Rajchert D., Samborska K., 2002. Metody suszenia mikroorganizmów i produktów syntezy mikrobiologicznej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 2 (31), 5–15.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a25cc731-0ba2-44b8-aa6a-046c705ddfb8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.