PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | 17 | 2 |

Tytuł artykułu

Effects of dietary treatment of obese patients with hyperuricaemia and gout

Warianty tytułu

PL
Wyniki leczenia dietetycznego otyłych pacjentów z hiperurykemią i dną moczanową

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
A group of 173 obese men with asymptomatic hyperuricaemia or gout was observed. 123 of them were treated with low-purine low-calorie diet (LPLCD) in a hospital ward for 21 days. 50 patients (a control group) were put on an ordinary low-caloric diet (LCD). The results showed the evident hypouricaemic effect of LPLCD, The serum uric acid decreased by 25% in patients with asymptomatic hyperuricaemia and by 18% in the gouty patients. Body mass and serum lipids concentration were also significantly reduced. The nitrogen balance, negative at the beginning of the diet, was normalized at the end of treatment. LPLCD is recommended as a principal method in treatment of purine metabolism disturbances in obese hyperlipaemic patients.
PL
Przebadano grupę 173 otyłych mężczyzn z bezobjawową hiperurykemią lub dną moczanową. U 123 z nich zastosowano dietę niskopurynową niskoenergetyczną (LPLCD) w warunkach szpitalnych przez 21 dni. 50 pacjentów (grupa kontrolna) otrzymało zwykłą dietę niskoenergetyczną (LCD). Wykazano wyraźny hipourykemiczny efekt LPLCD. Poziom kwasu moczowego w surowicy obniżył się o 25% u pacjentów z bezobjawową hipourykemią i o 18% u pacjentów z dną. Ciężar ciała oraz stężenie lipidów w surowicy również uległy znamiennemu obniżeniu. Bilans azotowy, ujemny na początku stosowania diety, uległ normalizacji w trakcie leczenia. LPLCD jest zalecana jako podstawowa metoda leczenia zaburzeń metabolizmu puryn u otyłych pacjentów z hiperlipemią.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

2

Opis fizyczny

p.96-102,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Research Institute of Gastroenterology and Nutrition, Medical Academy of Sofia, Sofia, Bulgaria
  • Research Institute of Gastroenterology and Nutrition, Medical Academy of Sofia, Sofia, Bulgaria

Bibliografia

  • 1. Baratz J. S.: Hyperuricemia in coronary heart disease. Kard., 1984, 24, 8, 105.
  • 2. Emmerson B. T.: Hyperuricaemia and gout in clinical practice. Bristol, J. Wright, 1983, p. 159.
  • 3. Fox J., Hydrick C.: Nutrition and gout. In: Present knowledge in Nutrition. Washington, Nutr. Foundation Inc., D.C., 1984, 740.
  • 4. German D., Holmes E.: Hyperuricaemia and gout. Med. Clin. North Amer., 1986, 70, 2, 419.
  • 5. Gibson T., Rodgers A. V., Simmonds H. A. et al.: Beer drinking and its effect on uric acid. Brit. J. Rheumatol., 1984, 23, 3, 203.
  • 6. Gröbner W.: Diättherapie der Gicht und Uratnephrolithiasis. Internist 1984, 25, 5, 287.
  • 7. Heyden S.: The Workingman’s diet. II. Effect of weight reduction in obese patients with hypertension diabetes, hyperuricaemia and hyperlipidemia. Nutr. Metab., 1978, 22, 2, 141.
  • 8. Löffler W., Simmonds H. A., Gröbner W.: Gout and uric acid nephropathy: some new aspects in diagnosis and treatment. Klin. Wochensch., 1983, 61, 24, 1233.
  • 9. Mertz D.: Neuer Stand in der Kenntnis von Pathogenese und Therapie der Gicht. Med. Welt, 1987, 38, 5, 119.
  • 10. Mitusova M, Varga P.: Hyperuricemia risk factor? Ter. arch., 1984, 56, 5, 87.
  • 11. Popova Y., Beyul E., Frolova M. A.: Differential dietary treatment in obese patients with hyperuricaemia. Vopr. Pit., 1985, 5, 3.
  • 12. Sailer D.: Hyperurikämie und Gicht. Pathophysiologie, Diagnose und Therapie. Med. Welt 1983, 34, 36, 991.
  • 13. Scott J.: Food, drink and gout. Brit. Med. J., 1983, 287, 6385, 78.
  • 14. Thiele P., Schröder H. E., Kunge E.: The treatment of essential hyperuricaemia in graduated programs. Z. Arztl. Fortb. 1984, 78, 12, 487.
  • 15. Wirth A., Kern E., Vogel J. et al.: Reduction diet and exercise in obesity. Dtsch. Med. Wschr., 1986, 111, 25, 972.
  • 16. Yamashita S., Matsuzowa Y., Tokunaga K. et al.: Studies on the impaired metabolism of uric acid in obese subjects: marked reduction of renal urate excretion and its improvement by a low-calorie diet. Int. J. Obesity 1986, 10, 3, 255.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a219bfca-a7ba-491a-99a2-8c13614773c9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.