PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 40 | 2 |

Tytuł artykułu

Czynniki kształtujące preferencje żywieniowe u dzieci

Warianty tytułu

EN
Factors influencing food preferences in children

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono czynniki kształtujące preferencje żywieniowe u dzieci. Wskazano, że już w okresie płodowym kształtują się preferencje żywieniowe. Zaprezentowano badania różnych ośrodków naukowych dotyczących preferencji smakowych. Wykazano, że są one związane ze środowiskiem, w jakim dziecko dojrzewa, i sytuacji żywieniowych, w jakich dane było mu się znaleźć. Na preferencje żywieniowe można wpływać począwszy już od sposobu żywienia matki w okresie ciąży, karmienia, jak i w późniejszych okresach życia dzieci.
EN
The article discusses the factors influencing food preferences in children. Early as the prenatal period food preferences are formed. The paper presents the study of taste preferences from different scientific centers. It has been shown that food preferences are related to the environment in which the child matures, and others nutritional situation. Food preferences habits may fall starting from maternal diet during pregnancy, lactation, and in the later stages of children’s lives.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

2

Opis fizyczny

s.109-115,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
  • Pracownia Żywienia Zbiorowego Dzieci i Młodzieży, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Pilska M., Jeżewska-Zychowicz M.: Psychologia żywienia. Wybrane zagadnienia. Warszawa 2008.
  • 2. Mennella J.A., Beauchamp G.K., Mennella J.A., Beauchamp G.K.: Early Flavor Experiences: Research Update. Nutr. Rev., 1998, 56, 7, 205-211.
  • 3. Rosenstein D., Oster H.: Differential facial responses to four basic tastes in newborns. Child Develop., 1988, 59, 6, 1555-1568.
  • 4. Mennella J.A., Jagnow C.P., Beauchamp G.K.: Prenatal and Postnatal Flavor Learning by Human Infants. Pediatrics, 2001, 107, 1-6.
  • 5. Menella J.A, Beauchamp G. K.: The Human Infants’ Res Donse in Mother’s Milk and to Vanilla Flavors Formula. Infant Behavior and Development, 1996, 19, 13-19.
  • 6. Haller R., Rummel C., Henneberg S., et al.: The influence of early experience with vanillin on food preferences later in life. Chemical Senses, 1999, 24, 465-467.
  • 7. Stein L.J., Cowart B.J., Epstein A.N., et al.: Increased liking for salty foods in adolescents exposed during infancy to a chloride-deficient feeding formula. Appetite, 1996, 27, 1, 65-77.
  • 8. Maone T.R., Mattes R.D., Bernbaum J.C., Beauchamp G.K.: A new method for delivering a taste without fluids to preterm and term infants. Dev. Psychobiol., 1990, 23, 17, 9-91.
  • 9. Barr R.G., Quek V.S., Cousineau D., et al.: Effects of intra-oral sucrose on crying, mouthing, and handmouth contact in newborn and six-week-old infants. Dev. Med. Child Neurol, 1994, 36, 608-618.
  • 10. Hill D.L., Mistretta C.M.: Developmental neurobiology of salt taste sensations. Trends Neurosci., 1990, 13, 1, 88-95.
  • 11. Carruth B.R., Ziegler P., Gordon A., Barr S.I.: Prevalence of Picky Eaters among Infants and Toddlers and their Caregiver’s. Decisions about Offering a Food. J. Am. Diet. Assoc., 2004, 104, S57-S64.
  • 12. Birch L.L., McPhee L., Shoba B.C., Pirok E., et al.: What kind of exposure reduces children’s food neophobia? Looking vs. tasting. Appetite, 1978, 9, 171-178.
  • 13. Harper L.V., Sanders K.M.: The effect of adults’ eating on young children’s acceptance of unfamiliar foods. J. Exp. Child Psychol., 1975, 20, 206-214.
  • 14. Hendy H.M., Raudenbush B.: Effectiveness of teacher modeling to encourage food acceptance in preschool children. Appetite, 2000, 34, 1, 61-76.
  • 15. Birch L.L., Effects of peer models’ food choices and eating behaviors on preschoolers’ food preferences. Child Develop., 1980, 51, 489-496.
  • 16. Wolnicka K., Jaczewska-Schuetz J., Taraszewska A.: Raport: Ewaluacja programu „Owoce w szkole”. IŻŻ, Warszawa, 2010.
  • 17. Vollrath M.E., Hampton S.E., Júlíusson P.B.: Children and eating. Personality and gender are associated with obesogenic food consumption and overweight in 6- to 12-year-olds. Appetite, 2012, 58, 3, 1113-1117.
  • 18. Spill M.K., Birch L.L., Roe L.S., Rolls B.J.: Eating vegetables first: the use of portion size to increase vegetable intake in preschool children. Am. J. Clin. Nutr., 2010, 91, 5, 1237-1243.
  • 19. Gerrish C.J., Mennella J.A.: Flavor variety enhances food acceptance in formula-fed infants. Am. J. Clin. Nutr., 2001, 73, 1080-1085.
  • 20. Fisher J. O., Birch L.L.: Restricting access to palatable foods affects children’s behavioral response, food selection, and intake. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 69, 1264-1272.
  • 21. Birch L.L., Zimmerman S.I., Hind H.: The Influence of Social-affective Context on Preschool Children’s Food Preferences. Child Develop., 1980, 51, 856-861.
  • 22. Galloway A.T., Fiorito L.M., Francis L.A., Birch L.L.: ‘Finish your soup’: Counterproductive effects of pressuring children to eat on intake and affect. Appetite, 2006, 46, 3, 318-323.
  • 23. Ferguson C.J., Muñoz M.E., Medrano M.R.: Advertising Influences on Young Children’s Food Choices and Parental Influence. J. Pediat., 2012, 160, 3, 452-455.
  • 24. Wansink B., Shimizu M., Camps G.: What would Batman eat?: priming children to make healthier fast food choices. Pediatric Obes., 2012, 7, 2, 121-123.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a18d5995-2439-4c8a-b3b2-79af79269c22
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.