PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1982 | 08 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Plant waste juices as raw material for yeast biomass production. Part II. Sugar beet leaves juice

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Odpadowe soki roślinne jako surowiec do produkcji biomasy drożdży. Część II. Sok z liści buraka cukrowego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Cultivations of 16 yeast strains of the species Candida, Torulopsis, Pichia, Hansenula and Schizosaccharomyces were carried out in a fermented and non-fermented juice from sugar beet leaves. Most strains utilized well sugars and lactic acid contained in the medium. Increments of biomass in the best cultures from 12 to 20 g of dry matter/dm³ depending on the initial sugar concentration were noted. The crop of microbial protein was substantially battered by a complement of the medium with ammonia N. The strain C. scottii A-311 proved to be the best adapted to growth in this medium. A high growth dynamics of this culture was observed, which was expressed in a shortening doubling time of biomass.
PL
Oceniano wzrost 16 szczepów drożdży z rodzajów: Candida, Torulopsis, Pichia, Hansenula i Schizosaccharomyces w 4 różnych odcinkach otrzymanych z soku komórkowego liści buraka cukrowego po wydzieleniu z niego białek. Odcieki przygotowywano z jednej partii soku, zawierającego 2,57% cukrów; w jednym z odcieków podwyższono stężenie cukrów przez dodatek 1% glukozy. Pierwszy odciek otrzymano w wyniku termicznej koagulacji i wydzielenia białek z soku, pozostałe otrzymano z soku uprzednio poddanego fermentacji mlekowej, z którego białka wypadały samorzutnie przy końcu fermentacji po obniżeniu pH do 3.6. Wyjściowe pH 4.5 klarownych odcieków stanowiących środowisko do hodowli drożdży ustalano przy użyciu NH₄OH, Ca/OH/₂ lub H₂SO₄ . Poszczególne odcieki różniły się stężeniem cukrów od 1,54% do 2,63%, zawartością kwasu mlekowego od 0% do 0,94% i azotu od 126,1 do 241,8% (tab. 1). Większość szczepów drożdży rosła dobrze zarówno w sokach ukwaszanych biologicznie jak i nie poddawanych wcześniej fermentacji mlekowej dając w czasie 24 godz. hodowli wstrząsanych przyrosty biomasy rzędu 12-20 g ss/dm³ .(tab. 2-5). Wyróżniały się szczepy C. scottii A-311, C. utilis Z-2, C. guilliermondii K-29, T. globosa ADVI, C. krusei D-1. Większość szczepów metabolizowała kwas mlekowy, również cukry były efektywniej wykorzystywane z odcieków ukwaszanych biologicznie. Drożdże wyrastające w sokach ukwaszonych, neutralizowanych NH₄OH zawierały ponad 50% białka w suchej masie (tab. 3,5), podczas gdy biomasa drożdży wyrosłych w odciekach, w których nie zmieniano oryginalnego stężenia azotu była znacznie uboższa w białko. W zależności od składu chemicznego odcieku oraz zastosowanych drożdży uzyskiwano z 1 dm³ odcieku od 5,3 do 9,3 g białka mikrobiologicznego (rys. 1). Szczep drożdży C. scottii A-311 okazał się najlepiej przystosowany do rozwoju w ukwaszonym soku liści buraka cukrowego, rósł najszybciej w tym środowisku, utylizował wydajnie cukry oraz kwas mlekowy, nagromadzał w biomasie 54% białka (rys. 3).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.91-100,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Food Storage and Technology, Agricultural University, Norwida 25/27, 50-950 Wroclaw, Poland
  • Department of Food Storage and Technology, Agricultural University, Norwida 25/27, 50-950 Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Jakubowska J.: Przemysł Spoż. 1975, 8, 328.
  • 2. Jarosz K., Muszkat T., Skibniewski C., Suchodolski J., Urbański M.: Kontrola produkcji w przemyśle spirytusowym WPLiS, Warszawa 1955.
  • 3. Ruiz L. P. Jr., Gurnsey J. C., Short J. L.: Appl. Envir. Microbiol., 1918, 35 (4), 771.
  • 4. Schneider F.: Technologie des zuckers. Verlag M. H. Schaper, Hanover 1968.
  • 5. Sobieszczański J., Wojtatowicz M.: Plant waste juices as raw material for yeast biomass production. Part I. Lucerne waste juice (in press).
  • 6. Stahmann M. A.: Patent USA 4 062 276, 1977.
  • 7. Stahmann M. A.: British Patent 1 494 716, 1977.
  • 8. Upit A. A., Krauze I. J., Beker M. E., Pinte A. M.: Tezisy dokładow simpozjuma "Biotechnołogija i Bioinżinierija", Izd, Zinatne, Riga 1978, 2, 162.
  • 9. Werner E.: Zuckertechniker Taschenbusch. Verlag A. Bartens, Berlin-Nikolassee 1966.
  • 10. Woldergiorgis G.: Protein nutritional guality studies of leaf protein concentrates from alfalfa and processed foods. Disseratation Abstracts International 1977, B 37, (6), 2776.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a076920d-a3cc-4208-83f6-30d52c1df22a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.