Instytut Biologii Środowiska, Uniwersytet im.Adama Mickiewicza w Poznaniu, Poznań
Bibliografia
BUSINCO L., GIAMPIETRO P.G., LUCENTI P., LUCARONI F., PINI C., DI FELICE G., IAOOYACCI P., CURADI C., ORLANDI M., 2000. Allergenicity of mare’s milk in children with cow’s milk allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 105, 5: 1031-1034.
CAIS-SOKOLIŃSKA D., DANKÓW R., PIKUL J., 2009. Właściwości sorpcyjne modelowych liofilizatów mleka klaczy. Nauka Przyr. Technol. 3, 4, #113.
CSAPO-KISS Z.S., STEFLER J., MARTIN T.G., MAKRAY S., CSAPO J., 1995. Composition of mares’ colostrum and milk. Protein content, amino acid composition and contents of macro- and microelements. Int. Dairy J. 5: 403-415.
CURADI M.C., ORLANDI M., LUCENTI P., GIAMPIETRO P.G., 2000. Use of mare milk in pediatrioc allergology. Recent Prog. Anim. Prod. Sci. 2: 647-649.
DANKÓW R., CAIS-SOKOLIŃSKA D., PIKUL J., 2009. Kształtowanie się zawartości związków azotowych w mleku klaczy i kumysie oraz ich liofilizatach. Nauka Przyr. Technol. 3, 4, #115.
DANKÓW R., PIKUL J., OSTEN-SACKEN N., TEICHERT J., 2012. Charakterystyka i właściwości prozdrowotne mleka klaczy. Nauka Przyr. Technol. 6, 2, #16.
DANKÓW R., PIKUL J., WÓJTOWSKI J., CAIS-SOKOLIŃSKA D., 2006 a. Chemical composition and physicochemical properties of colostrum and milk of Wielkopolska mares. Pol. J. Nat. Sci. 20: 147-154.
DANKÓW R., PIKUL J., WÓJTOWSKI J., NIŻNIKOWSKI R., CAIS-SOKOLIŃSKA D., 2006 b. Effect of lactation on the higiene quality and some milk physicochemical traits of the Wielkopolska mares. Arch Tierz. 49: 201-206.
DROGOUL C., PREVOST H., MAUBOIS J.L., 1992. Le lait de juments: un produit, une filière a développer? Journ. Etud. CÉRÉOPA 18: 37-51.
EGITO A., MICLO L., LOPEZ C., ADAM A., GIRARDET J., GAILLARD J., 2002. Separation and characterization of mare’s milk αs1, β,κ-caseins ,γ-casein-like, and proteose peptone components 5-like peptides. J. Dairy Sci. 85, 4: 697-706.
GALL H., KALVERAM C., SICK H., STERRY W., 1996. Allergy to the heat-labile proteins α-lactalbumin and β-lactoglobulin in mare’s milk. J. Allergy Clin. Immunol. 97, 6: 1304-1307.
HANKIEWICZ J., 1974. Oznaczanie lizozymu w surowicy i mleku. Pol. Arch. Wet. 2: 51-59.
JASIŃSKA B., JAWORSKA G., 1991. Comparison of structures of micelar caseins of milk of cows, goats and mares with human milk casein. Anim. Sci. Pap. Rep. 7: 45-55.
KACPRZAK S., PIETRZAK-FIECKO R., FELKNER-POŹNIAKOWSKA B., GAŁGOWSKA M., WÓJCIK D., 2012. Określenie procentowego udziału kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka klaczy. Bromatol. Chem. Toksykol. 3: 562-566.
KNY G., 1998. Untersuchungen zur Qualität von frischer und gefriergetrockneter Stutenmilch. Institut für Lebensmittelhygiene der Veterinärmedizinischen Fakultät der Universität Leipzig, Leipzig.
KOWALSKA H., DOMIAN E., JANOWICZ M., LENART A., 2005. The influence of ingredients distribution on properties of agglomerated cocoa products. J. Food Eng. 68, 2: 155-161.
LEŚNIEROWSKI G., KIJOWSKI J., 1995. Metody badania aktywności enzymatycznej oraz oznaczenie ilościowe lizozymu z białka jaja kurzego. Przem. Spoż. 49, 12: 476-479.
MALACARNE M., MARTUZZI F., SUMMER A., MARIANI P., 2002. Protein and fat composition of mare’s milk: some nutritional remarks with reference to human and cow’s milk. Int. Dairy J. 12: 869-877.
MARCONI E., PANFILI G., 1998. Chemical composition and nutritional properties of commercial of mare milk powder. J. Food Compos. Anal. 11: 178-187.
MONTAGNE P., CUILLIERE M.L., MOLE C., BENE M.C., FAURE G., 1998. Microparticle-enhanced nephelometric immunoassay of lysozyme in milk and other human body fluids. Clin. Chem. 44, 8: 1610-1615.
PN-78/A-86030. 1978. Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko w proszku. Metody badań. PKN, Warszawa.
PN-EN ISO 7954. 1999. Mleko i przetwory mleczne. Oznaczanie bakterii coli. Metoda płytkowa w 44°C. PKN, Warszawa.
PN-EN ISO 4833. 2004. Mleko i przetwory mleczne. Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów. Metoda płytkowa w temperaturze 30°C. PKN, Warszawa.
PN-EN ISO 21527:1. 2009. Oznaczanie liczby pleśni i drożdży. Metoda płytkowa w 25°C. PKN, Warszawa.
PN-ISO 15214. 2002. Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej. Metoda płytkowa w temperaturze 30°C. PKN, Warszawa.
POTOĈNIK K., GANTNER V., KUTEROVAC K., CIVIDINI A., 2011. Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species. Mljekarstvo 61, 2: 107-113.
RUTKOWSKA J., ADAMSKA A., BIAŁEK M., 2011. Porównanie składu kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczu mleka klaczy i krów. Żywn. Nauka. Technol. Jakość 74, 1: 28-38.
SARWAR A., ENBERGS H., KLUG E., 2001. Influences of parity, age and mineral and trace element mixture on lysozyme activity in mare’s milk during early lactation period. Vet. Arh. 71, 3: 139-147.
SOLAROLI G., PAGLIARINI E., PERI C., 1993. Composition of nutritional quality of mare’s milk. Ital. J. Food Sci. 5: 3-10.