PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2014 | 60 | 3 |

Tytuł artykułu

Yield and chemical composition of essential oil from Salvia officinalis L. in third year of cultivation

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Plonowanie i skład chemiczny olejku eterycznego z Salvia officinalis L. w trzecim roku uprawy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study upon sage (Salvia officinalis L.) has been carried out at the Experimental Section of Department of Vegetables and Medicinal Plants, University of Life Sciences in Lublin. The aim of present study was to evaluate the yield and chemical composition of essential oil extracted from sage leaves harvested from a three-year plantation. The sage herb harvest date in the third year of cultivation had a significant impact on the yield of plants. Higher yield of fresh and dry herb, dry leaves, and essential oil was achieved in August (the second harvest time) than in May (the first harvest time). Chromatographic examination indicated the presence of 50 chemical compounds in sage essential oil. It was a variable percentage of essential oil components depending on the raw material harvest time. The main components of the sage essential oil were: 1,8-cineole (16.08–18.04%), α-thujone (10.40–21.51%) and camphor (5.24–18.08%).
PL
Badania nad szałwią lekarską (Salvia officinalis L.) przeprowadzono w Dziale Doświadczalnym Katedry Warzywnictwa i Roślin Leczniczych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Celem badań była ocena plonowania i składu chemicznego olejku z liści szałwii lekarskiej pozyskanego z plantacji trzyletniej. Termin zbioru ziela szałwii lekarskiej w trzecim roku uprawy istotnie wpłynął na plonowanie roślin. Większy plon świeżego i suchego ziela, suchych liści oraz olejku uzyskano w sierpniu (drugi termin zbioru) niż w maju (pierwszy termin zbioru). Badanie chromatograficzne wykazały obecność 50 związków chemicznych w olejku szałwiowym. Stwierdzono zmienny procentowy udział składników olejku eterycznego w zależności od terminu zbioru surowca. Głównymi składnikami olejku szałwiowego były: 1,8-cyneol (16,08-18,04%), α-tujon (10,40-21,51%) i kamfora (5,24-18,08%).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

60

Numer

3

Opis fizyczny

p.13-22,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Vegetables and Medicinal Plants, University of Life Sciences in Lublin, Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland

Bibliografia

  • 1. Bernotienė G, Nivinskienė O, Butkienė R, Mockutė D. Essential oil composition variability in sage (Salvia officinalis L.) Chemija 2007; 18(4):38-43.
  • 2. Kohlmünzer S. Farmakognozja. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2007:556.
  • 3. Zawiślak G. Ocena plonowania szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) w drugim roku uprawy. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 2003; 2(2):85-90.
  • 4. Seidler-Łożykowska K, Mordalski R, Kucharski W, Kędzia B, Karpińska E, Król D. Yielding and quality of sage herb (Salvia officinalis L.) from organic cultivation. Mat. Konf. Nauka i praktyka ogrodnicza dla zdrowia i środowiska. Lublin 14 – 16 września 2001; 136.
  • 5. Góra J, Lis A. Najcenniejsze olejki eteryczne. Wyd. UMK, Toruń 2005:276-277.
  • 6. Polish Pharmacopoeia IX. Pol. Tow. Farmaceutyczne, Warszawa 2011.
  • 7. Luwańska A,Wielgus K, Szalata M, Lipiński D, Zeyland J, Słomski R. Transformacja szałwii lekarskiej perspektywą uzyskania szczepionki przeciwko próchnicy. Mat. Konf. 14 Sejmik Zielarski „Zioła – leki, żywność, kosmetyki” Żerków 25 – 26 V 2012: 51.
  • 8. Bolibok K, Polz–Dacewicz M. Phytotherapy in the prophylaxis of stomatological diseases. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, Sect. DDD 2008; 2(10):61-67.
  • 9. Akhondzadeh S, Noroozian M, Mohammadi M, Ohadinia S, Jamshidi AH, Khani M. Salvia officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheime’rs disease: a double blind, randomized and placebo-controlled trial. J. Clin. Pharm. Ther. 2003; 28:53-59.
  • 10. Gajewska A, Krajnik M. Szałwia w leczeniu nadmiernej potliwości u pacjentki z zaawansowaną chorobą nowotworową. Polska Medycyna Paliatywna 2006; 5(4):177-180.
  • 11. Wolski T, Hołderna-Kędzia E, Ludwiczuk A. Ocena składu chemicznego oraz aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejków eterycznych i preparatów galenowych otrzymanych z liści rozmarynu i szałwii lekarskiej. Postępy Fitoterapii 2001; 4(7):6-11.
  • 12. Kędzia A. Aktywność olejku szałwiowego wobec bakterii beztlenowych. Postępy Fitoterapii 2006; 2:66-70.
  • 13. Bozin B, Mimica – Dukic N, Samojlik I, Jovin E. Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage (Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L.) Essential Oils. J. Agric. Food Chem 2007; 55:7879-7885.
  • 14. Longaray Delamare AP, Moschen – Pistorello IT, Artico L, Atti – Serafini L, Echeverrigaray S. Antibacterial activity of the essential oils Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cuttivated in South Brazil. Food Chem 2007; 100:603-608.
  • 15. Hayouni EA, Chraief I, Abedrabba M, Bouix M, Leveau J-Y, Mohammed H, Hamdi M. Tunisian Salvia officinalis L. and Schinus molle L. essential oils: Their chemical compositions and their preservative effects against Salmonella inoculated in minced beef meat. International Journal of Food Microbiology 2008; 125:242-251.
  • 16. Miura K, Kikuzaki H, Nakatani N. Antioxidant of chemical components from sage (Salvia officinalis L.) and thyme (Thymus vulgaris L.) measured by the oil stability index method. J. Agric. Food Chem. 2002; 50:1845-1851.
  • 17. Ben Farhat M, Jordan MJ, Chaouech – Hamada R, Landoulsi A, Sotomayor JA. 2009. Variations in essential oil, phenolic compounds, and antioxidant activity of Tunisian cultivated Salvia officinalis L. J Agric Food Chem 2009; 57:10349-10356.
  • 18. Rasmy NM, Hassan AA, Foda MI, EL-Moghazy MM. Assessment of the antioxidant activity of sage (Salvia officinalis L.) extracts on the shelf life of mayonnaise. World J. Dairy Food Sci 2012; 7(1):28-40.
  • 19. Miguel MG. Antioxidant and anti-inflammatory activities of essential oils: A Short Review. Molecules 2010; 15:9252-9287.
  • 20. Hussain AI, Anwar F, Iqbal T, Bhatti IA. Antioxidant attributes of four Lamiaceae essential oils. Pak J Bot 2011; 43(2):1315-1321.
  • 21. Farahani HA, Valadabadi SA, Daneshian J, Khalvati MA. Evaluation changing of essential oil of balm (Melissa officinalis L.) under water deficit stress conditions. J Med Plant Res 2009; 3(5):329-333.
  • 22. Polish Pharmacopoeia VII. Pol. Tow. Farmaceutyczne, Warszawa 2006.
  • 23. NIST/EPA/NIH. Mass Spectral Library, USA. 2008.
  • 24. Adams RP. Identification of essential oil compounds by gas chromatography/quadrupole mass spectroscopy. Allured Publ. Corp., Carol Stream, IL. 2004.
  • 25. Załęcki R, Kordana S, Filoda G, Nowak D. Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) rodzina Wargowe (Labiatae – Lamiaceae). Instrukcja Uprawy IRiPZ Poznań 1995.
  • 26. Kołodziej B, Najda A. Plantation establishment methods in cultivation of chosen medicinal plants. Herba Pol 2007; 53(3):268-272.
  • 27. Zawiślak G. Wpływ warunków pogodowych na wzrost i plonowanie oraz zawartość niektórych substancji biologicznie czynnych szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.). Ann. Univ. Mariae Curie – Skłodowska, Sect. EEE 2006; 16:101-112.
  • 28. Zawiślak G, Dyduch J. Zależność między wielkością siewek a plonowaniem szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.). Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, Sect. EEE 2003; 12:1-7.
  • 29. Maric S, Maksimovic M, Milos M. The impact of the locality altitudes and stages of development on the volatile constituents of Salvia officinalis L. from Bosnia and Herzegovina. J Essent Oil Res 2006; 18:178-180.
  • 30. Tayoub G, Odeh A, Ghanem I. Chemical composition and fumigation toxicity of Laurus nobilis L. and Salvia officinalis L. essential oils of khapra betle (Trogoderma granarium Everts). Herba Pol 58(2):26-37.
  • 31. Santos – Comes PC, Fernandes – Ferreira M. Organ- and season-dependent variation in the essential oil composition of Salvia officinalis L. cultivated at two different sites. J Agric Food Chem 2001; 49: 2908-2916.
  • 32. Zawiślak G. Analiza zawartości i składu chemicznego olejku eterycznego występującego w zielu szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) odmiany ‘Bona’ w pierwszym roku wegetacji. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, Sect. EEE 2000; 8:447-452.
  • 33. Zawiślak G, Dyduch J. The analysis of the content and chemical composition of essential oil in the leaves of sage (Salvia officinalis L.) cv. ‘Bona’ in the second year of cultivation. J. Essent. Oil Res 2006; 18:402-404.
  • 34. Raal A, Orav A, Arak E. Composition of the essentials oil of Salvia officinalis L. from various European countries. Natural Product Research: Formerly 2007; 21(5):406-411.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9d9df985-23f4-4336-9204-669ba125317e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.