PL
W pracy podjęto badania nad oceną stanu i kierunków dostosowań rolnictwa górskiego i podgórskiego do pełnienia przewidzianych dla niego funkcji na obszarach górskich. W badaniach wykorzystano wyniki Powszechnego Spisu Rolnego z 2010 roku. Materiał liczbowy opracowano z zastosowaniem metody analizy porównawczej. Badaniem objęto gospodarstwa rolne o powierzchni powyżej 1 hektara użytków rolnych położone w gminach zaliczanych do górskich i o specyfi cznych utrudnieniach na terenie Bieszczadów i Beskidu Niskiego. Przyjęto założenie, że rolnictwo obszarów górskich i podgórskich powinno się rozwijać zgodnie z koncepcją rolnictwa wielofunkcyjnego, tzn. poza funkcją produkcyjną powinno realizować funkcje związane z ochroną środowiska przyrodniczego. Badania dowiodły, że gospodarstwa na obszarach górskich i podgórskich w niewystarczającym stopniu realizują formy wielofunkcyjnego rolnictwa. Znacznego zdynamizowania wymaga zwłaszcza zwiększenie powierzchni gruntów utrzymywanych w dobrej kulturze rolnej, dostosowanie kierunków chowu zwierząt do specyfi ki rolnictwa górskiego i zwiększenie odsetka gospodarstw realizujących pakiety programu rolno-środowiskowego.
EN
The aim of this study was to identify the current situation and adjustment process of mountain agriculture to the economic functions of mountain areas. The source of data base was the General Agricultural Survey made in 2010, and the subject of the study were farms from two different areas (Bieszczady i Beskid Niski): mountain and semimountain areas belonging to less favorite areas (LFA). The main conclusion from the study is that mountain agriculture should be multifunctional, which means that besides of production it should develop environmental functions. The study demonstrated that the role of mountain farms in the Bieszczady and in the Beskid Niski fail to comply with this requirement. Much more activity is needed to increase the area of agricultural land that is kept in good tilth, to adjust animal production profi le to challenges of mountain farming and to increase the number of farms involved in the agri-environmental program.