EN
The study was carried out in the academic year 1985/1986 in a randomly selected group of 320 students of the 4th year of Medical Academy in Warsaw. The quantitative assessment of the dietary habits was based on one day dietary history in 24 hours before the interview carried out individually with each patient. It was found that the diets of the students was characterized with a high consumption of products containing animal protein, fats, sugar and sweets, with a low proportion of cereals, vegetables and fruit and potatoes. The nutritional value of the average food ration agreed with the recommended daily intake of most components, with the exception of vitamin C, and in women - calcium. Men consumed significantly excessive amounts of protein, fats, iron and riboflavin. The composition and nutritional value of the daily food ration of the students living in students’ hostels was, in respect to most of the assessed parameters, less favourable in relation to students living in parental homes.
PL
Badanie przeprowadzono w roku akademickim 1985/1986 w losowo dobranej grupie 320 studentów IV roku Akademii Medycznej w Warszawie. Ilościowej oceny sposobu żywienia dokonano na podstawie jednodniowych jadłospisów z ostatnich 24 godzin poprzedzających badanie, zebranych metodą wywiadów indywidualnych. Stwierdzono, że sposób żywienia badanej młodzieży charakteryzował się wysokim spożyciem produktów dostarczających białka zwierzęcego, tłuszczów, cukru i słodyczy, natomiast niskim udziałem produktów zbożowych, warzyw i owoców oraz ziemniaków. Wartość odżywcza przeciętnej racji pokarmowej odpowiadała zalecanym normom w odniesieniu do większości składników, z wyjątkiem witaminy C, a u kobiet również wapnia. U mężczyzn obserwowano znaczne przekroczenie normy w spożyciu białka, tłuszczów, żelaza i ryboflawiny. Skład i wartość odżywcza dziennej racji pokarmowej młodzieży mieszkającej w domach studenckich była pod względem większości ocenianych cech mniej korzystna w porównaniu z młodzieżą zamieszkałą w domach rodzinnych.