PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 54 | 07-08 |

Tytuł artykułu

Czarna porzeczka - źródło witaminy C

Warianty tytułu

EN
Blackcurrant - source of vitamin C

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono ogólną charakterystykę czarnej porzeczki i opisano jej prozdrowotne właściwości. Najcenniejszym składnikiem czarnej porzeczki jest witamina C, bardzo aktywny antyoksydant. Innymi ważnymi składnikami są pektyny oraz kwas y-linolenowy zawarty w oleju z nasion. Czarna porzeczka ma szerokie zastosowanie w przetwórstwie owoców oraz w lecznictwie.
EN
In the paper general characteristics of blackcurrant and its beneficial properties are described. The most valuable component of blackcurrant is vitamin C, very active antioxidant. Other very important components such as pectins and y-linolenic acid in blackcurrant seed oil there are. Blackcurrant have very wide application in fruit and fermentation industry and also in medicine.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

Opis fizyczny

s.59-61,rys.,tab.,fot.

Twórcy

autor
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Instytut Chemii i Technologii Organicznej, Politechnika Krakowska, Kraków

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9b939b1e-ac2b-42d3-921d-ca2e9dbd5a59
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.