PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Pakowanie w atmosferze modyfikowanej a jakość ekologicznego pieczywa orkiszowego

Warianty tytułu

EN
Modified atmosphere packaging and quality organic bread spelled

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono wpływ pakowania w MAP (pakowanie w modyfikowanej atmosferze) na jakość ekologicznego pieczy­wa orkiszowego (Triticum spelta L.). Pieczywo zapakowano w dwóch różnych mieszankach gazowych w opakowania w formie woreczków barierowych i przechowywano w temperaturze pokojowej przez okres około miesiąca. Badane pieczywo poddano ocenie sensorycznej,fizykochemicznej i punktowej.
EN
The article presents impact of modified atmosphere pac­kaging (MAP) on the quality of organic spelled (Triticum spelta L.) bread. Bread packed in two different gas mixtu­res in the form of packaging barrier bags and stored at room temperature for about a month. Test breads were subjected to sensory examination, physicalchemistry and score evalu­ation.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

s.58-61,rys.,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Wydział Mechaniczny, Politechnika Koszalińska, Koszalin

Bibliografia

  • [1] AMBROZIAK Z. 1988. Piekarstwo i ciastkarstwo, część 1, 2, Warszawa, WNT.
  • [2] BABALSKI M., PRZYBYLAK Z., PRZYBYLAK K. 2012. Ekologiczne ziarna zbóż. Pokarm, lek, ko­smetyk. Wydawnictwo Gaj.
  • [3] CEGLIŃSKA A., HABER T., WICHOWSKA M. 2007. Pakowanie jako metoda przedłużenia jakości chleba. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, nr 2, 12-14.
  • [4] CEGLIŃSKA A., GROMULSKA W. 2008. Róż­norodność produktów z orkiszu. Przegląd Zbożowo- Młynarski, nr 5, 30-31.
  • [5] CZERNIAWSKI B., MICHNIEWICZ J. 1998. Opa­kowania żywności. Wydawnictwo Agro Food Techno­logy z o.o., Czeladź.
  • [6] CZERWIŃSKA D. 2009. Walory żywieniowe i zasto­sowanie orkiszu. Przegląd Zbożowo-Młynarski, nr 2, 14-15.
  • [7] CZERWIŃSKA E., PIOTROWSKI W. 2010. Oce­na ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego w pie­karni z uwzględnieniem procesu wytwarzania pieczywa żytniego. Nauka Przyr. Technol., 4, 2.
  • [8] FIK M. 2004. Czerstwienie pieczywa i sposoby prze­dłużania jego świeżości. Żywność Nauka Technologia Jakość nr 2(11).
  • [9] HAĆ-SZYMAŃCZUK E. 2008. Sztuka pakowania. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, nr 1, 14-17.
  • [10] JĘDRZEJCZYK H., HOFFMAN M. 2006. Cha­rakterystyka wybranych metod przedłużania świeżości i trwałości pieczywa. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, nr 2, 54-57.
  • [11] KACENAK I., DANDRARA., SEKRETAR S. 2005. Nowoczesne sposoby pakowania i ich wpływ na jakość i trwałość produktów. Przemysł Spożywczy 09.
  • [12] KOŁOŻYN-KRAJEWSKA D. 2000. Higiena pro­dukcji żywności. Warszawa, SGGW.
  • [13] KOWNACKI J. 2007. Od wypieku do punktu sprze­daży, czyli wpływ zabiegów powypiekowych na jakość pieczywa. Przegl. Piekar. Cukierń, nr 5, 36.
  • [14] LESIŃSKA-KUŚNIERZ M., UCHEREK M. 2003. Postęp techniczny w opakowalnictwie, Kraków, Wy­dawnictwo Akademii Ekonomicznej.
  • [15] ŁUCZKA-BAKUŁA W. 2007. Rynek żywności eko­logicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. Warszawa, PWE.
  • [16] MICHALSKA-POŻOGA I. 2011. Techniki pakowa­nia pieczywa jako metoda przedłużania jego świeżości. Opakowanie nr 8, 73-79.
  • [17] MICHALSKA-POŻOGA I., RACZKOWSKA A. 2011. Pakowanie i inne metody zapobiegania czer- stwieniu pieczywa. Ważenie Dozowanie Pakowanie, kwartalnik techniczno-informacyjny, Nr 1, 78-81.
  • [18] Polska Norma PN-A-74108:1996. Pieczywo. Metody badań.
  • [19] SZAJEWSKAA., CEGLIŃSKA A. 2004. Czerstwie­nie pieczywa. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Nr 3.
  • [20] TYBURSKI J., BABALSKI M. 2006. Uprawa i prze­twórstwo pszenicy orkisz. Radom.
  • [21] UCHEREK M., WIERZEJSKA R. 2009. MAP - ko­rzyści i utrudnienia. Bezpieczeństwo i Higiena Żywno­ści, nr 9, 68-70.
  • [22] WITROWA-RAJCHERT, D., NOWAK D. 2004. Metody zapewnieniajakości i bezpieczeństwa w prze­twórstwie żywności. Wyd. SGGW, Warszawa.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9b7408ea-7f68-4191-acdb-d0c8af86335a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.