PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 47 |

Tytuł artykułu

Kształtowanie struktury kapitału w opinii przedsiębiorców

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Formation of capital structure in entrepreneurs' opinions

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The paper releases the opinions on different aspects dealing with the managing the structure of capital, which were presented by directors of those agricultural enterprises that have been identified either as recording the success (7 firms) or failure (2 firms). The results of the study indicate that theories developed by Modigliani and Miller have been confirmed in the business activity.

Twórcy

autor
  • Katedra Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • 1. DULINIEC A., 1998: Struktura i koszt kapitału w przedsiębiorstwie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • 2. MODIGLIANI F., MILLER M.H., 1958: The cost of capital, corporation finance and the theory of investment, [in:] The American Economic Review nr 3/1958 (June).
  • 3. MODIGLIANI F., MILLER M.H., 1963: Corporate Income Taxes and the Cost of Capital: A Correction [in:] The American Economic Review nr 3/1963 (June).
  • 4. Ustawa z dn. 19 X 1991 r. „O gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa i o zmianie niektórych ustaw”. Dziennik Ustaw nr 107/1991.
  • 5. Ustawa z dn. 29 XII 1993 r. „O zmianie ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw”. Dziennik Ustaw nr 1/1994.
  • 6. ZIĘTARA W., 1998: Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa rolniczego - podręcznik dla uczniów i nauczycieli średnich szkół rolniczych, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Centrum Informacji Menadżera, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9b1f0398-a448-4910-a15b-cb09273ed2d8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.