PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 70 | 3 |
Tytuł artykułu

Nowe stwierdzenie zająca bielaka Lepus timidus w Puszczy Białowieskiej

Warianty tytułu
EN
New record of mountain hare Lepus timidus in Bialowieza Primeval Forest (NE Poland)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W dniu 2 kwietnia 2012 roku w Puszczy Białowieskiej (Nadleśnictwo Białowieża, oddział 520A) obserwowano zająca bielaka Lepus timidus. Jest to jedno z niewielu udokumentowanych stwierdzeń tego gatunku w Puszczy Białowieskiej
EN
A mountain hare was observed on April 2, 2012 in the Białowieża Primeval Forest (Białowieża Forest District, forest division 520A), which is one of a very few documented records of this species in the area
Wydawca
-
Rocznik
Tom
70
Numer
3
Opis fizyczny
s.283-284,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Ekologii Lasu, Instytut Badawczy Leśnictwa, Sękocin Stary, ul.Braci Leśnej 3, 05–090 Raszyn
  • Samodzielny Zakład Zoologii Leśnej i Łowiectwa, Wydział Leśny, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
Bibliografia
  • Borkowski J., Chećko E., Gryz J. 2011. Monitoring i ocena zmian liczebności ssaków łownych w Puszczy Białowieskiej w latach 2008-2011. Dokumentacja naukowa, IBL, Sękocin Stary.
  • Caboń-Raczyńska K. 1963. Występowanie zająca bielaka - Lepus timidus, Linnaeus 1758 na terenie Polski. Acta Theriol. 6: 303-305.
  • Caboń-Raczyńska K. 1983. Lepus timidus Linnaeus 1758. W: Pucek Z., Raczyński J. (red.). Atlas ssaków Polski. PWN, Warszawa.
  • Caboń-Raczyńska K. 1984. Zajęczaki Lagomorpha. W: Pucek Z. (red.). Klucz do oznaczania ssaków Polski. PWN, Warszawa: 139-148.
  • Thulin C.-G. 2003. The distribution of mountain hares Lepus timidus in Europe: a challenge from brown hares L. europaeus? Mammal. Rev. 33: 29-42.
  • Jansson G., Thulin C.-G, Pehrson A. 2007. Factors related to the occurrence of hybrids between brown hares Lepus europaeus and mountain hares L. timidus in Sweden. Ecogrphy 30: 709-715
  • IUCN (International Union for Conservation of Nature) 2008. Lepus timidus. W: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2; dostęp; 12.01.2014 r.
  • Jędrzejewska B., Jędrzejewski W. 2001. Ekologia zwierząt drapieżnych Puszczy Białowieskiej. PWN, Warszawa.
  • Pielowski Z. 1979. Zając. PWRiL, Warszawa.
  • Pucek Z. 2001. Mammalia - ssaki. W: Gutowski J.M., Jaroszewicz B. (red.). Katalog fauny Puszczy Białowieskiej. IBL, Warszawa: 326-328.
  • Sulkava S. 1999. Lepus timidus Linnaeus, 1758. W; Mitchell-Jones A.J., Amori G., Bogdanowicz W., Kryśtufek B., Reijnders P.J.H., Spitzenberger R, Stubbe M., Thissen J.B.M., Volhralik V., Zima J. (red.). The Atlas of European Mammals, T & AD Poyser: 170-171.
  • Thulin C-G., Stone J., Tegelstrôm H., Walker C.W. 2006. Species assignment and hybrid identification among Scandinavian hares Lepus europaeus and L. timidus. Wildl. Biol. 12; 29-38.
  • Zbyryt A., Zawadzka D., Zawadzki G. 2014. Występowanie zająca bielaka Lepus timidus w Polsce. Chrońmy Przyr. Ojcz. 70 (3): 228-241.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-9aedc285-ba07-4a9d-9f89-269a32773369
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.