PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Żywność ekologiczna - wybrane regulacje prawne

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The organic food – principles

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Rynek żywności ekologicznej jest najbardziej dynamicznym sektorem produkcji żywności na świecie. Wzrost zamożności społe­czeństwa oraz zwiększenie świadomości konsumenta na temat jakości żywności, bezpieczeństwa i jej -wpływu na zdrowie wywo- łująjego rozwój. Aby rynek żywności ekologicznej był bezpieczny i działał sprawnie, musi być uregulowany prawnie.
EN
The organic food market is the most dynamical sector of food product on the world. Allfood sold as "organic " must be produced according to European laws on organic production. These laws require food sold as "organic " to come from gro­wers, processors and importers who are registered and ap­proved by organic certification bodies. All organic food must have a labels.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

s.121-124,rys.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Menedżerski, Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] BOĆ J., NOWACKI K, SAMBORSKA - BOĆ E. 2005. Ochrona środowiska, Kolonia Limited, Wrocław, 306.
  • [2] GAWĘCKI J., MOSSOR-PIETRASZEWSKA T. 2004. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdro­wiu, Wyd. PWN, Warszawa.
  • [3] Grupa IFOAM UE (IFOAM EU Group), 19-20 paź­dziernika 2006, Rue du Commerce 124, B-1000 Brus­sels, BELGIUM, Rolnictwo ekologiczne i rozwój ob­szarów wiejskich w kontekście Strategii Lizbońskiej Seminarium w Brukseli, Bureau de Liaison Bruxel­les-Europe.
  • [4] MRiRW, Rejestr jednostek certyfikujących w rolnic­twie ekologicznym w Polsce, stan na 24.02.2011 r.
  • [5] NEWERLI-GUZ J., ŚMIECHOWSKA M. 2004. Żywność ekologiczna w opinii młodych Europejczy­ków. Żywienie Człowieka i Metabolizm, suplement 1, 2, Warszawa, 222-223.
  • [6] NOWICKA B. 2004. Regulacje prawne obowiązują­ce w rolnictwie ekologicznym. Materiały z seminarium pt.: Rolnictwo ekologiczne - nowe warunki działania wynikające z członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Krajowa Rada Izb Rolniczych, Warszawa, 8.
  • [7] Sustainable consumption andproduction, United Nations Environment Programme, 2003, 46.
  • [8] SZYMAŃSKA K 2011. Czynniki kształtujące podaż na żywność ekologiczną. Postępy Techniki Przetwór­stwa Spożywczego, Wydawnictwo WSM, Warszawa, nr 2, 125-130.
  • [9] SZYMAŃSKA K 2011. Rentowność rynku żywności ekologicznej. Rocznik naukowy, Wydawnictwo WSM, Warszawa, 65.
  • [10] SZYMONA J. 2004. Rola jednostek certyfikujących w systemie kontroli w rolnictwie ekologicznym. Mate­riały z seminarium pt.: Rolnictwo ekologiczne - nowe warunki działania wynikające z członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Krajowa Rada Izb Rolniczych, Warszawa.
  • [11] Urząd Komitetu Integracji Europejskiej, www.ukie. gov.pl UKIE 2003.
  • [12] WASZKIEWICZ - ROBAK B. 2002. Substancje do­datkowe w rynkowych produktach spożywczych. Prze­mysł Spożywczy nr 5.
  • [13] www. coreorganic. oig: Coordination of European Transnational Research in Organic Food and Farming.
  • [14] http://ec.europa.eu/agriculture/organic/files/download- information/information-material/processed_organic_ food_pl.pdf.
  • [15] www.ekoland.org.pl
  • [16] www.rolnictwoekologiczne.org.pl
  • [17] www.rolnictwoekologiczne.org.pl
  • [18] www. witry nawiej ska. org.pl/strona.php?p=677#, 27.05.06, 164.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9ab2247c-a47d-41e6-ac9d-e5b02f06a29f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.