PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 68 | 3 |
Tytuł artykułu

Owoce mniej znanych gatunków roślin użytkowych jako cenny surowiec dla przetwórstwa. Cz.2. Aktinidia ostrolistna i Aktinidia pstrolistna

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Fruits of less-known species as a valuable raw material for processing
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) i aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta) są to wieloletnie pnącza o zielonych owocach. W warunkach naturalnych występują w południowo-wschodniej Azji, ale można je uprawiać w Polsce. Głównymi związkami biologicznie czynnymi występującymi w owocach są flawonoidy, karotenoidy, związki mineralne oraz enzym proteolityczny –aktynidyna. Miąższ owoców zawiera ponadto znaczne ilości witaminy C, kwasy organiczne (kwas cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy) oraz cukry. W nasionach występują witaminy E i K. Obie aktinidie są cennymi roślinami leczniczymi stosowanymi w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej do leczenia wielu chorób.Wykazują działanie antyoksydacyjne, wzmacniają odporność, regulują pracę przewodu pokarmowego oraz wpływają korzystnie na skórę. Owoce aktinidii, ze względu na unikalny skład,właściwości prozdrowotne i atrakcyjne cechy sensoryczne, mogą znaleźć zastosowanie w przetwórstwie jako składnik produktów o właściwościach funkcjonalnych.
EN
Hardy kiwi (Actinidia arguta) and super hardy kiwi (Actinidia kolomikta) are perennial plants with greenberries. Their natural distribution area is south-east Asia, but these plants can also be cultivated in Poland. The main biologically active compounds of fruits are flavonoids, carotenoids, minerals and proteolytic enzyme –actinidin. The fruits pulp contains significant quantities of vitamin C, organic acids (citric, malic, succinicacid) and sugars. Seeds contain a substantial amount of vitamin E and K. Both actinidia are popular plant in traditional Chinese and Japanese medicine, used to treat several diseases. They show, antioxidative activities, strengthens the immune system, regulates the digestive system and havea beneficial effect on the skin. Fruits of actinidia, due to their unique composition, pro-health benefits and attractive sensory attributes may be used in the processing industry as a component of products with functional properties.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
68
Numer
3
Opis fizyczny
s.49-55,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Bibliografia
  • 1. Duttaroy A.K., Jorgensen A. (2004).Effects of kiwifruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers. Platelets, 15, 287-292
  • 2. Ferguson A.R., MacRae E.A. (1991). Witamin C in Actinidia. Acta Hort., 297, 481487
  • 3. Krupa T., Latocha P. (2007). Aktywność przeciwutleniająca oraz zawartość witaminy C i związków fenolowych w owocach różnych genotypów aktinidii (ActinidiaLindl.). Zywn.-Nauk. Technol.Ja., 5(54), 239-246
  • 4. Latocha P. (2006 a). Aktinidia –roślina ozdobna i owocowa. Wydanie I, Hortpress, Warszawa, 4-75
  • 5. Latocha P. (2006 b). Aktinidia –ciekawa roślina do niewielkich plantacji. Sad Nowoczesny, 4, 70-73
  • 6. Lipowski J., Marszałek K., Skąpska S., Król K. (2012). Charakterystyka owoców mniej znanych gatunków rosnących w Polsce. Materiały z konferencji naukowej pt. „Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej” 26–27.09.2012
  • 7. Marosz A. (2011). Aktinidia –nowa roślina sadownicza? (cz. I). Hasło Ogrodnicze, 6, 71-73
  • 8. Mika A. (2010). Kiwi w wersji mini. Owoce Warzywa Kwiaty, 22, 30-31
  • 9. Mohajeri G., Masoudpour H., Heidarpour M., Khademi E.F., Ghafghazi S., Adibi S., Akbari M. (2010). The effect of dressing with fresh kiwifruit on burn wound healing. Surgery,148, 963-968
  • 10. Nishiyama I., Fukuda T., Oota T. (2005). Genotypic differences in chlorophyll, lutein and β-carotene content in the fruit of Actinidia species. J. Agric. Food Chem., 53, 6403-6407
  • 11. Nishiyama I., Yamashita Y., Yamanaka M., Shimohashi A., Fukuda T., Oota T. (2004). Varietal difference in vitamin C content in the fruit of kiwifruit and other Actinidia species. J. Agric. Food Chem., 452(17), 5472-5475
  • 12. Okamoto G., Goto S. (2005). Juice constituents in Actinidia arguta fruits produced in Shinjo, Okayama. Sci. Rep. Fac. Agri. Okayama Univ., 94, 9-13
  • 13. Olszewska-Kaczyńska I., Szyndler A. (2008). Ocena morfologiczna, chemiczna I sensoryczna owoców mrozoodpornych pnączy z rodzaju Actinidia. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 525, 293-299
  • 14. Rush E.C., Petel M.,Plank L.D., Ferguson L.R. (2002). Kiwifruit promotes laxation in the elderly. Asia Pac. J. Clin. Nutr., 11, 164-168
  • 15. Sun-Waterhouse D., Chen J., Chuah C., WibisonoR., Melton L., LaingW.(2009). Kiwi fruit-based polyphenols and related antioxidants for functional foods: kiwifruit extract-enhanced gluten-free bread. Int. J. Food Sci. Nutr., 60,251-264
  • 16. Zuo L.L., Wang Z.Y., Fan Z.L., Tian S.Q., Liu J.R. (2012). Evaluation of antioxidant and antiproliferative properties of three Actinidia (Actinidia kolomikta, Actinidia arguta, Actinidia chinensis). Int. J. Mol. Sci., 5, 5506-5518
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-9a316e6c-df83-49c2-b8bc-3f1754043d5a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.