PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 57 | 11 |

Tytuł artykułu

Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym. Cz.11. Roślinne koncentraty i teksturaty białkowe

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Extrusion-cooking in agri-food industry. Part 11. Plants concentrate and texturises protein

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

11

Opis fizyczny

s.21-23,rys.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Procesowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin

Bibliografia

  • Farnikova L., Reblova Z., Pudil., Pokorny., Mościcki L., van Zuilichem D.J.: Browning reactions during extrusion-cooking of peas, faba beans and rapeseed, Biuletyn Naukowy Przemysłu Paszowego, 1, 15-28, 1996.
  • Frame N.D.: The Technology of Extrusion Cooking, Blackie Academic and Professional, London, 1993.
  • Harper J.M., Cummings D.J., Kellerby J.D., Tribelhorn R.E., Jansen G.R., Maga J.A.: Evaluation of Low-cost Extrusion Cookers for Use in LDC's (Annual Report), Colorado State University, July, 1978.
  • Matyka S., Mościcki L., Jaśkiewicz Т.: Extrusion-cooking of Barlay with Addition of Enzymes to improve its Feeding Value, Proceedings of 13 International Congress on Agricultural Engineering, Rabat, Maroko, 26.02.98, Vol. 6,225-229, 1998.
  • Matyka., Mościcki L., Jaśkiewicz Т., Pokorny J.: Extrusion-cooked faba bean-rapeseed concentrate in broiler chicks diets, Scientia Agriculturae Bohemica, 27, (3), 211-220, 1996.
  • Mercier C., Linko P., Harper J.M.: Extrusion cooking, American Association of cereal Chemists Inc., St. Paul, Minnesota, 1998.
  • Mościcki L., Wójcik S., Plaur K., D. J. van Zuilichem: Extrusion-cooking to improve the animal feed quality of broad beans, Journal of Food Engineering, 3, 307-316, 1984.
  • Mościcki L., D.J. van Zuilichem: Ekstrudowane trociny - pasza dla przeżuwaczy, Biuletyn Inf. Przem. Paszowego, 51-56, 1986.
  • Mościcki L.: Badania nad procesem teksturyzacji soi metodą ekstruzji, Roczniki Nauk Rolniczych, t. 74-C-4, 47-52, 1980.
  • Mościcki L., Wójcik S., Pisarski R., Rzedzicki Z.: Ekstrudowany bobik jako substytut soi w żywieniu prosiąt, Biul. Inf. Przem. Pasz., 4, 21-27, 1986.
  • Mościcki L., Tarkowski A., Dzirba L.: Sposób wytwarzania paszy białkowo-włóknistej, patent RP nr 161120/1994.
  • Mościcki L., Wideński K., Wójcik S.: Efekty zastąpienia poekstrakcyjnej śruty sojowej śrutą z nasion łubinu żółtego w żywieniu prosiąt, Biul. Inf. Przem. Pasz., 4, 33-39, 1987.
  • Mościcki L., Pisarski R., Wójcik S.: Użyteczność mieszanek paszowych o różnym udziale ekstrudowanych nasion łubinu i bobiku w żywieniu kurcząt broilerów, Biul. Inf. Przem. Pasz., 4, 22-30, 1988.
  • Mościcki L., Wideński K., Rzedzicki Z.: The research on white lupine extrudate introduction to piglets feed, World Review of Animal Production, vol. XXV, 4, 1990.
  • Mościcki L., Tarkowski A., Dzirba L.: Ekstruderat bobikowo-sidowy jako pasza dla bydła, Biul. Inf. Przem. Pasz., 2, 13-22, 1991.
  • Mościcki L., Matyka S.: Application of extrusion-cooking for feed premixes stabilization, 6th International Congress on Engineering and Food, Tokyo, 23-27.05.'93, Proceedings of 6th International Congress on Eng. & Food, 879-881, 1994.
  • Mościcki L., Tarkowski A., Gruszecki Т.: Ekstruderat suszu zielonek sidy i ziarna pszenżyta w tuczu jagniąt, Biul. Inf. Przem. Pasz., 1, 11-22, 1993.
  • Mościcki L., Matyka S.: Extrusion-cooking of rape seeds, 94 International Symposium on New Approaches in the Production of Food Stuffs and Intermediate Products from Cereal Grains and Oil Seeds, 16-19.11.1994, Pekin, Chiny Ludowe, Proceedings, 646-651, 1994.
  • Mościcki L., Matyka S., Dzirba L.: Sposób produkcji premiksów paszowych metodą ekstruzji, patent RP nr 161188/1994.
  • Mościcki L.,. Pokorny J., Kozłowska H., D.J. van Zuilichem: Influence of extrusion-cooking and expander-cooking on physico-chemical properties of rapeseed - faba bean mixture, Engineering & Food at ICEF 7, part 2, p. H 25-28, 1997.
  • Mościcki L., Mitrus M.: Technika ekstruzji w przetwórstwie pełnotłustej soi, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 8,42-43, 1998.
  • Mościcki L.: Technika ekstruzji w przetwórstwie rolno-spożywczym, Wydanie specjalne miesięcznika Przegląd Zbożowo-Młynarski, Warszawa, maj, 2000.
  • Reblova Z., Nguyen H., Pudil F., Dostalova J., Pokorny J., Mościcki L., van Zuilichem D.J.: Nonenzymic browning reactions during the Extrusion and expansion cooking process, Intern. Conference Chemical Reactions in Food EChS, Prague Proceedings, 1996.
  • Reblova Z., Piscacova J., Pokorny J., Mościcki L., Matyka S.: Changes in glucosinolates and phenolics during extrusion-cooking of rapeseed-legume mixtures, Scientia Agriculturae Bohemica, 26, 93-104, 1995.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-98763364-2bb4-4df2-ade1-0e1086b3fb79
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.