PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 68 | 4 |

Tytuł artykułu

Rodzaj, uzyski i charakterystyka surowców tłuszczowych pozyskiwanych z tuszy wieprzowej w czasie rozbioru i wykrawania

Warianty tytułu

EN
Type, yield and characteristics of fatty raw materials obtained from pork carcass during cutting and trimming

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wielkość uzysków poszczególnych surowców tłuszczowych zależy głównie od rasy i mięsności świń. Na ocenę półtuszy wieprzowej pod kątem umięśnienia pozwala system klasyfikacji SEUROP. Tuczniki o wyższym stopniu umięśnienia –klasy S, E i U charakteryzują się niższymi uzyskami surowców tłuszczowych w porównaniu do tuczników pozostałych klas (R, O i P). Potwierdzeniem tego są wyniki przedstawione w niniejszym opracowaniu. Surowce tłuszczowe z półtusz o największym umięśnieniu (klasa S)stanowiły 11,41%, natomiast z półtusz najsłabiej umięśnionych (klasa P)19,22%. Różnica w uzysku surowców tłuszczowych między klasą S i E wyniosła 1,61%, a między klasą S i P 7,81% (o 6,2 pkt procentowego więcej).
EN
Size yields of individual fatty material mainly depends on the breed and meatnessof pigs.The assessment of the pig half-carcase meat nessallows the classification system SEUROP. Porkers with a higher level of meatness-class S, E and U have lower fat material scompared to other classes pigs for fattening(R, O and P). This is confirmed by the results presented in this paper. Raw fat from carcasses of the largest muscled(class S), accounted for 11,41%, while theleast-muscled carcasses (class P) 19,22%. The difference in yield between a class of fatty materials S and E was1,61%, and between the class S and P 7,81% (up 6,2 percentage points more).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

4

Opis fizyczny

s.74-92,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości, ul.Akademicka 14, 18-400 Łomża
  • Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości, ul.Akademicka 14, 18-400 Łomża
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Bibliografia

  • 1. Blicharski T., Kurył J., Pierzchała M. (2004). Zależność między polimorfizmem loci kolipazy i leptyny z najważniejszymi cechami użytkowości tucznej i rzeźnej świń ze szczególnym uwzględnieniem poziomu tłuszczu śródmięśniowego. Pr.Mat.Zootech., Z.Spec., 15, 41-46
  • 2. Borzuta K., Borys A., Grześkowiak E., Wajda S., Strzelecki J., Lisiak D. (2003). Zmienność wartości rzeźnej i jakości mięsa tuczników ze skupu letniego 2002 r. Rocz.Inst.Przem.Mięsn.Tłuszcz., 40, 5-11
  • 3. Borzuta K., Strzelecki J., Wajda S. (2005). Wpływ klas mięsności tusz wieprzowych na wydajność mięsa przerobowego i dysekcyjnego. Rocz.Inst.Przem.Mięsn. Tłuszcz., 42/43, 17-25
  • 4. Kortz J., Rybarczyk A., Karamucki T., Gardzielewska J., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W. (2002). Charakterystyka jakości tuszy i podstawowego składu chemicznego mięsa tuczników o różnej mięsności, określonej za pomocą aparatu Ultra-Fom oraz metodą SKURTCh. Pr.Mat.Zootech., Z.Spec., 13, 85-91
  • 5. Migdał W., Paściak P., Gardzińska A., Borowicz T., Pieszka M., Wojtysiak D. (2004). Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na jakość wieprzowiny. Pr.Mat.Zootech., Z.Spec.,15, 103-117.
  • 6. Mięso –podstawy nauki i technologii(2011).Pr.zbior. pod red.A.Pisuli, E. Pospiecha Warszawa: SGGW
  • 7. PN-86/A-82002. Wieprzowina. Części zasadnicze
  • 8. PN-A-82014. 1997.Mięso i przetwory mięsne. Mięso bez kości do produkcji przetworów z mięsa rozdrobnionego. Warszawa: PKNMiJ
  • 9. Rabiej M. 2012.Statystyka z programem Statistica. Gliwice: Helion
  • 10. Rynek Mięsa (2012). Stan i perspektywy, maj 2012. Publikacja IERiGŻ
  • 11. Stasiak A., Dziura J., Babicz M., Kamyk P., Szlingert K. (2002). Wskaźniki uzysku części zasadniczych i mięs drobnych z rozbioru i wykrawania półtusz wieprzowych zakwalifikowanych do różnych klas w systemie EUROP. Pr.Mat.Zootech., Z.Spec.,13, 139-143
  • 12. Strzelecki J.,Borzuta K., Borys A., Grześkowiak E., Lisiak D., Janiszewski P. (2009). Wzrasta wartość rzeźna tuczników krajowych. Przemysł Spożywczy, 3
  • 13. Taylor R. J. (1999). Wstęp do analizy błędu pomiarowego. Warszawa: PWN
  • 14. www.cenyskupu.pl; publikacja Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Departamentu Rynków Rolnych
  • 15. Wajda S., Daszkiewicz T., Borzuta K., Winarski R. (2005). Jakość mięsa z tusz tuczników zakwalifikowanych do różnych klas w systemie EUROP. Rocz. Inst. Przem. Mięsn. Tłuszcz., 42/43, 73-79
  • 16. Zybert A., Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., Sieczkowska H., Antosik K. (2005). Uzysk oraz procentowy udział części zasadniczych z rozbioru tusz wieprzowych zróżnicowanych masą oraz klasą mięsności według systemu klasyfikacji EUROP. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 3 (44), 254-263

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-97e5561c-3bb2-41e4-95e8-7ea29533511b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.