PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2018 | 11 |

Tytuł artykułu

Związki NIAS. Ocena ryzyka. Część 2

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Non Intentionally Added Substances (NIAS). Risk assessment. Part 2

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analiza chemiczna NIAS jest dużym wyzwaniem analitycznym. Nie wszystkie substancje można wykryć za pomocą dostępnych technik analitycznych. Wykryte związki NIAS powinny podlegać ocenie toksykologicznej z zastosowaniem znanych metody wykorzystywanych w toksykologii.
EN
Chemical analysis of NIAS is serious analytical challenge. Presently available analytical techniques can not detect all of substances. NIAS compounds detected should be considered as subjects to toxicological evaluation with know toxicology methods use.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

11

Opis fizyczny

s.60-63,rys.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] Geueke B. 2013. Dossier-Non-intentionally added substances (NIAS). „Food Packaging Forum", DOI: 10.5281/zenodo. 33514.
  • [2] Koster S., M-H. Bani-Estivals, M. Bonuomo, E. Bradley, M-Ch. Chagnon, L. M. Garcia, F. Godts, T. Gude, R. Helling, P. Paseiro-Losada, G. Pieper, M. Rennen, T. Simat, L. Spack. 2015. Guidance on best practices on the risk assessment of non-intentionally added substances (NIAS) in food conntact materials and articles. ILSI Europe Report.
  • [3] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  • [4] EuPIA a Sector of CEPE Guidance for Risk Assessment of Non-Intentionally Added Substances (NIAS) and Non-Listed Substances (NLS) in printing inks for food contact materials.
  • [5] EFSA 2016 Review of the Threshold of Toxicological Concern (TTC) approach and development of new TTC decision tree.
  • [6] Houben G., M. Blom, J. van Bilsen, L. Krul. 2014. New Developments in Food Safety Assessment: Innovations in Food Allergy and Toxicological Safety Assessment [w:] „AAPS Advances in thePharmaceutical Sciences Series" 12. 9-23. G. Folkerts and J. Garssen (eds.) Pharma-Nutrition.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-97b5ea81-e605-4643-af67-53911a8136e6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.