PL
Zamrażanie to stosunkowo nowa metoda utrwalania surowców ziołowych. Uważa się, że zamrażanie pozwala, lepiej niż inne metody utrwalania, zachować zalety organoleptyczne ziół, ale ich działanie lecznicze może ulec osłabieniu. W artykule poruszono zagadnienia dotyczące wpływu obróbki wstępnej oraz procesu zamrażania i zamrażalniczego przechowywania na zawartość witaminy C, polifenoli, aktywność przeciwutleniającą i przeciwdrobnoustrojową, a także jakość mikrobiologiczną surowców przyprawowo-leczniczych. Zagadnieniom tym, a zwłaszcza badaniom dotyczącym ziół suszonych, poświęcono wiele uwagi, natomiast jakość i właściwości ziół mrożonych powinny być przedmiotem kolejnych badań.
EN
Freezing is a relatively new method of herb materials'preservation. There is an opinion that this method allows better maintaining organoleptic features of herbs compared to other methods, however, medical activity of herbs declines. In the article, an influence of preliminary treatment, freezing, and freeze-storage on vitamin С and phenols' content, antioxidant and antimicrobial activity as well as microbial quality of herb-spice materials was presented. The above items are commonly studied, dried herbs regarding, whereas the evaluation of quality and properties of frozen herbs needs further examination.