PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 01[23] |

Tytuł artykułu

Economical aspects of milk processing industry under conditions of dispersed agriculture – study of a chosen region in Poland

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ekonomiczne aspekty funkcjonowania przemysłu mleczarskiego w warunkach rolnictwa rozproszonego – badania przeprowadzone w wybranym województwie

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Low costs of raw material production in comparison with milk production costs in the EU-25 countries are strengths of the Małopolska dairy sector. Low costs of milk production result primarily from the extensive character of production on a majority of dairy farms, dispersion and outdated technologies, lower hygiene and veterinary standards and low remuneration for work in agriculture forced by high unemployment rate and lack of any other sources of income. Simultaneously the same factors are basic causes of low profitability of milk production and lack of funds for its modernization, thus being the main weaknesses of the Małopolska dairy sector. Small farms prevail among milk producers, which makes the structure of milk suppliers for processing greatly dispersed over the whole region. The dispersion most unfavourably affects raw milk quality and competitiveness of final dairy products.
PL
Niskie koszty przetwarzania mleka, w porównaniu z kosztami produkcji w 25 krajach UE, stanowią siłę małopolskiego przemysłu mleczarskiego. Niskie koszty produkcji wynikają, po pierwsze, z ekstensywnego charakteru tej produkcji w większości gospodarstw mlecznych, rozproszenia i przestarzałych technologii, niższego poziomu higieny i standardów weterynaryjnych, niższego wynagrodzenia za pracę w rolnictwie, co z kolei jest wynikiem wysokiej stopy bezrobocia w sektorze i braku innych źródeł dochodu. Te same czynniki są podstawowymi przyczynami niskiej opłacalności produkcji mleka i braku funduszy na jej modernizację, i stanowią, w związku z tym, główną słabość małopolskiego sektora mleczarskiego. Wśród producentów przeważają małe gospodarstwa, co powoduje, że struktura dostawców mleka dla celów przetwórstwa jest znacznie rozproszona po całym województwie. Rozproszenie to w sposób niekorzystny wpływa na jakość surowca i konkurencyjność produktów końcowych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

p.61-70fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Economics, J.Selye University, Bratislavska 3322, 945 01 Komarno, Slovakia

Bibliografia

  • Ad hoc tables from the farm structure survey. 2011. Eurostat. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/ portal/page/portal/agriculture/data/ad_hoc_tables_farm_structure_survey [access: 10.09.2011].
  • Agencja Rynku Rolnego. 2010. Oddział Terenowy. Kraków. http://www.arr.gov.pl/ index.php? option=com_content&view=article&id=62&Itemid=258 [access: 8.09.2011].
  • Cieślik J., 2008. Sytuacja przemysłu mleczarskiego w województwie małopolskim w procesie integracji z UE. Pr. Nauk. AE Wroc.
  • Megyesiova S., 2005. Klasifikacia krajin na zaklade zvolenych kriterii. Forum Statisticum Slovacum 5, 1, 126-133.
  • Megyesiova S., Hudak M., 2011. Komparacia vybranych krajov Slovenska prostrednictvom ukazovatel’ov priemyslu. In: Marketing a marketingova komunikacia (vybrane aspekty, pohTady a trendy): recenzovany vedecky zbornlk. Fakulta manażmentu, Presovska univerzita, Presov, 176-184.
  • Statistical Office in Krakow. 2009. Bulletins of SO in Krakow. http://www.stat.gov.pl/krak/ 22_ENG_HTML.htm [access: 22.09.2011].
  • Śubertova E., 2010. The structural changes and results of agricultural companies in the Slovak republic. Megatrend Rev. 7, 2, 53-62.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9774773d-71c3-4acd-856a-37791874dc1d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.