PL
W trzyletnim doświadczeniu polowym badano wpływ nawozów NPK i NPKMg (w których K i N występuje w związku z H₂PO₄⁻, na zawartość N ogółem, N-NO₃ i stosunku N-NO₃:P w owocach pomidora gruntowego. Nawożenie P i K oraz forma nawozów fosforowych, potasowych i magnezowych, niezależnie od dawki K, nie miało istotnego wpływu na zawartość wymienionych składników w pomidorze. Procentowy udział N- NO₃ w stosunku do N ogółem był również zbliżony (14,1-14,9%) z wyjątkiem obiektu z nawozem NPKMg (16,2%). Nawożenie fosforem i potasem zawęziło stosunek N-NO₃:P.
EN
The effect of NPK and NPKMg fertilizers (where K and N are in a compound with H2P04~) on the total content of total N, N-NO₃ NO3 and the N-NO₃:P ratio in tomato fruits was examined in a three-year field experiment. Fertilization with P and K, as well as the form of phosphorus, potassium and magnesium fertilizers did not have a significant impact on the content of the examined elements, irrespective of the dose of K. N- NO₃ percentage in total N was similar (14,1-14,9%), except the NPKMg fertilizer object (16,2%). The N-NO₃:P ratio decreased with phosphorus and potassium fertilization.