PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 67 | 1 |

Tytuł artykułu

Evaluation of selected dietary behaviours of students according to gender and nutritional knowledge

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Introduction. Nutrition is a factor influencing physical and mental fitness. In this study we examine the lifestyle of university students and its impact on nutritional errors. Objective. To evaluate the dietary behaviours of students taking into account gender and nutritional knowledge. Material and methods. Using a QEB questionnaire, we were able to evaluate dietary behaviours and nutritional knowledge of respondents. Our analysis was conducted on data obtained from 456 students. Results. We found that nutritional knowledge for women was 34.7% satisfactory and 34.7% good. In contrast, nutritional knowledge for men varied, amounting to 40.2% satisfactory and 25.1% good. The number of meals and their regular consumption did not depend on gender or the nutritional knowledge of students, however, significant differences were recorded for the types of snacks they eat. A greater number of women than men snacked on sweets and biscuits, nuts and seeds, while in the case of salty snacks an opposite trend was observed. A higher level of nutritional knowledge correlated with the number of students snacking on fruit and vegetables instead of salty snacks. Moreover, it was observed that healthpromoting behaviours such as not adding sugar to beverages and not adding salt to dishes were more common with women and individuals with a higher level of nutritional knowledge. Conclusions. Women more frequently snack on sweets, biscuits, nuts and seeds. More men snack on salty snacks, add sugar to beverages and add salt to dishes. Individuals with insufficient nutritional knowledge more frequently snack on salty snacks rather than fruit. Students with insufficient nutritional knowledge more often commit nutritional errors.
PL
Wprowadzenie. Prawidłowe żywienie jest głównym czynnikiem wpływającym na zachowanie zdrowia oraz sprawności fizycznej i umysłowej. Czynnik ten nabiera szczególnego znaczenia w przypadku młodzieży akademickiej, z powodu wielu błędów żywieniowych, wynikających ze zmiany stylu życia studiującej młodzieży. Cel. Ocena wybranych zachowań żywieniowych studentów w zależności od ich płci i wiedzy żywieniowej. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 456 studentów, wykorzystując kwestionariusz QEB, który umożliwiał ocenę zachowań żywieniowych i wiedzy żywieniowej respondentów. Wyniki. Wykazano, iż po 34,7% kobiet charakteryzowało się dostateczną i dobrą wiedzą żywieniową. Odsetki dla mężczyzn były różne, wynosząc odpowiednio 40,2% i 25,1%. Liczba posiłków i regularność ich spożywania nie zależały od płci i wiedzy żywieniowej studentów. Odnotowano istotne różnice w rodzaju pojadanej żywności. Więcej kobiet niż mężczyzn pojadało cukierki i ciastka, orzechy i nasiona, a w przypadku słonych przekąsek zaobserwowano sytuację odwrotną. Wraz ze wzrostem poziomu wiedzy żywieniowej zwiększała się liczba studentów pojadających owoce i warzywa, zaś malała w odniesieniu do słonych przekąsek. Zaobserwowano ponadto, że zachowania prozdrowotne związane ze słodzeniem napojów i dosalaniem potraw dotyczyły przede wszystkim kobiet i osób o większej wiedzy żywieniowej. Wnioski. Kobiety częściej pojadają cukierki, ciastka, orzechy i nasiona. Więcej mężczyzn pojada słone przekąski, słodzi napoje i dosala potrawy. Osoby o niedostatecznej wiedzy żywieniowej rzadziej pojadają owoce, a częściej słone przekąski. Studenci popełniają błędy żywieniowe, których podłożem może być niewystarczająca wiedza żywieniowa.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

1

Opis fizyczny

p.45-50,ref.

Twórcy

  • Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego street 31, 60-624 Poznan, Poland
  • Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego street 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
  • Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego street 31, 60-624 Poznan, Poland
  • Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego street 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
  • Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego street 31, 60-624 Poznan, Poland
  • Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego street 31, 60-624 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Ansari W.E., Stock C., Mikolajczyk R.T.: Relationships between food consumption and living arrangements among university students in four European countries - A cross-sectional study. Nutr J 2012;11:28.
  • 2. Beliefs and Eating Habits Questionnaire. Available from: http://www.knozc.pan.pl/images/Kwestionariusz_Kom-PAN.pdf
  • 3. Cieślik E., Siembida A., Kuś A., Folcik A., Kopeć A.: Influence of nutritional education of high school students on prevention of nutrition-related diseases. Probl Hig Epidemiol 2014;95(4):927-933 (in Polish).
  • 4. Czerwińska D., Czerniawska A.: Sodium intake including salt as its source in selected Warsaw population. Rocz Panstw Zakl Hig 2007;58(1):205-210 (in Polish) [PMID: 17711112 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/17711112].
  • 5. Frąckiewicz J., Hamułka J., Wawrzyniak A., Górnicka M.: Students nutrients intake and risk of cardiovascular diseases. Rocz Panstw Zakl Hig 2009;60(3):269-274 (in Polish) [PMID: 20063698; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20063698].
  • 6. Gacek M.: An attempt to evaluate the education of nourishment among female students of Academy of Physical Education in Cracow. Now Lek 2007;76(1):25-28 (in Polish).
  • 7. Gutkowska K., Ozimek I.(eds).: Behaviour of young consumers in the food market. SGGW, Warszawa 2008;24-41 (in Polish).
  • 8. Jarosz M., Wolnicka K., Kłosowska J.: Environmental factors associated with prevalence of overweight and obesity among children and adolescents. Post Nauk Med 2011;9:770-777 (in Polish).
  • 9. Kosicka-Gębska M., Gębski J.: Salty snacks in the diet of young consumers. Bromat Chem Toksykol 2012;45(3):733–738 (in Polish).
  • 10. Kowalska A.: Nutrition habits of students of University of Economics in Wroclaw. Rocz Panstw Zakl Hig 2010;61(3):277-282 (in Polish) [PMID: 21365864; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21365864].
  • 11. Likus W., Milka D., Bajor G., Jachacz-Łopata M., Dorzak B.: Dietary habits and physical activity in students from the Medical University of Silesia in Poland. Rocz Panstw Zakl Hig 2013;64(4):317-324 [PMID: 24693717; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24693717].
  • 12. Łaszek M., Nowacka A., Gawron-Skarbek A., Szatko F.: Negative behavior patterns of students. Part II. Physical activity and eating habits. Probl Hig Epidemiol 2011;92(3):461-465 (in Polish).
  • 13. Malara B., Góra-Kupilas K., Jośko J.: Nutrition and other elements of lifestyle of students of the Silesian University of Technology – a preliminary report. Zdr Publ 2006;116(1):132-134 (in Polish).
  • 14. Pilch W., Janiszewska R., Makuch R., Mucha D., Pałka T.: Rational nutrition and its influence on health. Hygeia Public Health 2011;46(2):244-248 (in Polish).
  • 15. Rasińska R.: Dietary habits of students depending on the gender. Now Lek 2012;81(4):354-359 (in Polish).
  • 16. Szczuko M., Seidler T.: Nutrition mode and nourishment status of WUT students in Szczecin as compared to different academic centres in Poland. Rocz Panstw Zakl Hig 2010;61(3):295-306 (in Polish) [PMID: 21365867; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21365867] .
  • 17. Uramowska-Żyto B., Kozłowska-Wojciechowska M., Jarosz A., Makarewicz-Wujec M.: Dietary and lifestyle habits of university students in Poland-empirical study. Rocz Panstw Zakl Hig 2004;55(2):171-179 (in Polish) [PMID: 15493350; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15493350].
  • 18. Walentukiewicz A., Łysak A., Wilk B.: Assessment of students’ nutrition in context of prevention of civilization diseases. Probl Hig Epidemiol 2014;95(3):772-777 (in Polish).
  • 19. Wyka J., Żechałko-Czajkowska A.: Nutritional knowledge, lifestyle and food groups intake in the group or the first year students of Agricultural University in Wroclaw. Rocz Panstw Zakl Hig 2006;57(4):381-388 (in Polish) [PMID: 17713201 http://www.ncbi.nlm.nih. gov/pubmed/17713201].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-968b7b5d-83c0-434d-a968-9391b0a9c079
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.