PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 25 | 1 |

Tytuł artykułu

Monitorowanie i kontrola temperatury w przemyśle spożywczym z wykorzystaniem promieniowania elektromagnetycznego w zakresie podczerwieni

Warianty tytułu

EN
Monitoring and temperature control in the food industry with the use of electromagnetic radiation in the infrared range

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Obecnie w przemyśle spożywczym poszukuje się innowacyjnych rozwiązań z zakresu monitorowania i kontroli prawidłowości przebiegu procesów produkcyjnych. Nowoczesne techniki powinny charakteryzować się niezawodnością, prostotą obsługi, dokładnością, krótkim czasem detekcji oraz nieinwazyjnością. Wśród tych metod wyróżnić można termowizję, która w sposób bezkontaktowy pozwala na zdalne rejestrowanie rozkładu temperatury na powierzchni badanego obiektu w czasie rzeczywistym. W artykule omówiono podstawy teoretyczne termografii podczerwieni oraz dokonano przeglądu zastosowania techniki termowizyjnej w przemyśle spożywczym.
EN
Nowadays, the food industry is seeking for innovative technological solutions in the field of monitoring and controlling the production processes. Modern techniques should be characterized by reliability, ease of use, accuracy, short detection time and non-invasiveness. Among these methods, infrared thermovision could be distinguished. The thermovision technique allows contactless, remote measurement of objects surface temperature distribution in real time. The article discusses the theoretical basis of infrared thermovision and reviews the use of infrared technology in the food industry.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

25

Numer

1

Opis fizyczny

s.99-105,rys.,wykr.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Samodzielny Zakład Techniki w Żywieniu, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Samodzielny Zakład Techniki w Żywieniu, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] AMON F., HAMINS A., BRYNER N., & ROWE J. 2008. Meaningful performance evaluation conditions for fire service thermal imaging cameras. Fire Safety Journal, Nr. 43, 541-550.
  • [2] BARANOWSKI P. 2008. Temperatura radiacyjna wybranych owoców i nasion jako parametr oceny ich jakości. Acta Agrophysica, Nr. 159.
  • [3] BARANOWSKI P., LIPECKI J., MAZUREK W., WALCZAK R. T. 2005a. Detekcja uszkodzeń mechanicznych jabłek z wykorzystaniem termografii. Acta Agrophysica Nr. 6 (1), 19-29.
  • [4] BARANOWSKI P., LIPECKI J., MAZUREK W., WALCZAK R. T. 2005b. Laboratoryjne badania nad możliwością wykorzystania temperatury powierzchni owoców do określania intensywności parowania jako istotnego parametru oceny jakości owoców. Acta Agrophysica, Nr. 6 (2), 307-318.
  • [5] DA-WEN SUN. 2008. Computer vision technology for food quality evaluation. Academic Press, 17.
  • [6] GINESU G., GIUSTO D. D., MÄRGNER V., MEINLSCHMIDT P. 2002. Detection of Foreign Bodies in Food by Thermal Imagery. IAPR Workshop of Machine Vision Applications, 128-131.
  • [7] GOWEN A. A., TIWARI B. K., CULLEN P. J., McDONNEL K., O'DONNELL C. P. 2010. Applications of thermal imaging in food quality and safety assessment. Trends in Food Science and Technology, Nr. 21, 190-200.
  • [8] HELLEBRAND H. J., BEUCHE H., LINKE M. 2002. Thermal imaging: A promising high-tec method in agriculture and horticulture [w] Physical Methods in Agriculture: Approach to Precision and Quality, [ed.] Blahovec J., Kutilek M., s. 411-427. New York, NY: Kluwer Academic/Plenum Publishers.
  • [9] HORABIK J. 2011. Ekspertyza. Stan badań z zakresu właściwości fizycznych surowców roślinnych w aspekcie ich przetwarzania. Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 7-9.
  • [10] IBARRA J. G., TAO Y., XIN H. 2000. Combined IR imaging-neural network method for the estimation of internal temperature in cooked chicken meat. Optical Engineering, Nr 39 (11), 3032-3038.
  • [11] LIU Y., DIAS R. 2002. Evaluation of package defects by thermal imaging. 28th International Symposium for Testing and Failure Analysis, 139-144.
  • [12] MA L., TAO Y., JING H. 2003. An infrared and laser range imaging system for non-invasive estimation of internal cooking temperature in poultry fillets. American Society of Agricultural and Biological Engineers (Thesis submitted to the Faculty of the Graduate School of the University of Maryland, College Park in partial fulfillment of the requirements for the degree of Master of Science).
  • [13] MANICKAVASAGAN A., JAYAS D. S., WHITE N. D. G., PALIWAL J. 2005. Applications of Thermal Imaging in Agriculture - A Review. Written for presentation at the CSAE/SCGR 2005 Meeting, Winnipeg, Manitoba, paper nr 05-002.
  • [14] MINKINA W. 2004. Pomiary termowizyjne - przyrządy i metody. Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa, 44-55.
  • [15] NOWAKOWSKI A. 2001. Postępy termografii - aplikacje medyczne. Wydawnictwo Gdańskie, Gdańsk, 24- 30.
  • [16] OLIFERU K W. 2006. Termografia aktywna w badaniach materiałów. Dwunaste Seminarium NIENISZCZĄCE BADANIA MATERIAŁÓW, Zakopane, 10- 25.
  • [17] OLIFERUK W. 2008. Termografia podczerwieni w nieniszczących badaniach materiałów i urządzeń. Biuro Gamma, Warszawa, 15-20.
  • [18] SCHAEFER A. L., COOK N., TESSARO S. V., DEREGT D., DESROCHES G., DUBESKI P. L., TONG A. K. W., GODSON D. L. 2004. Early detection and prediction of infection using infrared thermography. Canadian Journal of Animal Science, Nr. 84, 73-80.
  • [19] STEWART M., WEBSTER J. R., SCHAEFER A. L., COOK N. J., SCOTT S. L. 2005. Infrared thermography as a non-invasive tool to study animal welfare. Animal Welfare, Nr. 14, 319-325.
  • [20] VADIVAMBAL R., JAYAS D. S. 2011. Applications of Thermal Imaging in Agriculture and Food Industry - A Review. Food Bioprocess Technol, Nr. 4, 186-199.
  • [21] VERAVERBEKE E. A., VERBOVEN P., LAMMERTYN J., CRONJE P., De BAERDEMAEKER J., NICOLAÏ B. M. 2006. Thermographic surface quality evaluation of apple. Journal of Food Engineering, Nr. 77, 162-168.
  • [22] VERAVERBEKE, E. A., VAN BRUAENE, N., VAN OOSTVELDT, P., NICOLAÏ, B. M. 2001. Non destructive analysis of the wax layer of apple by means of confocal laser scanning microscopy. Planta, Nr. 213, 525-533.
  • [23] WALCZYCKA M. 2005. Metody inaktywacji i hamowania wzrostu Listeria Monocytogenes w przetworach mięsnych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Nr. 2 (43), 61-72.
  • [24] WIĘCEK B., DE MEY G. 2011. Termowizja w podczerwieni. Podstawy i zastosowania. Wydawnictwo PAK, Warszawa, 23-29.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9682dea9-12b1-4bdd-992f-326e9f4692c9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.