PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 17(41) | 3 |

Tytuł artykułu

Nutritional value of fats consumed in daily food rations by various population groups in Great Poland. I. Fats in food rations of primary school children

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wartość żywieniowa tłuszczów występujących w całodziennych racjach pokarmowych różnych grup ludności z regionu Wielkopolski. II. Tłuszcze występujące w racjach dzieci szkół podstawowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
It was shown that the level of fat in daily food rations taken by primary school children significantly exceeds the recommended allowance, and that the nutritive value of this fal is very low. The cause of this is polyunsaturated fatty acids deficiency and unsuitable proportions between saturated, mono- and polyunsaturated fatty acids.
PL
Celem pracy była ocena żywieniowa tłuszczu występującego w odtworzonych całodziennych racjach pokarmowych dzieci szkól podstawowych. Badane racje charakteryzowały się za wartością tłuszczu i procentem energii z tego składnika przekraczającym zalecane normy zwłaszcza w grupie dziewcząt. Dominującą grupę stanowiły kwasy nasycone i jednonienasycone. Zawartość kwasów wielonienasyconych była niska i stanowiła ok. 8% sumy wszystkich kwasów tłuszczowych. Wzajemny stosunek kwasów nasyconych do jedno- i wielonienasyconych znacznie odbiegał od zalecanego przy wartościach P:S = 0.17 i 2S-P = 28,3. Zawartość kwasów o właściwościach hipercholesterolemiczno-proagregacyjnych była kilkakrotnie wyższa od zawartości kwasów, tłuszczowych o właściwościach hipocholcsterolemicznych (NNKT) dostarczających ok. 2,7% energii w całodziennej racji. Analizowane wskaźniki jakości żywieniowej tłuszczu były zróżnicowane w zależności od płci i pory roku.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

3

Opis fizyczny

p.251-257,fig.,ref.

Twórcy

  • Chair and Department of Bromatology, Medical Academy, Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Baecke J.A. Staveren W.A., Burema J.: Am. J. Clin. Nutr. 1983, 37, 278.
  • 2. Bjerve K.S., Mostad I.I., Thorsen I.: Am. J. Clin. Nutr., 1987, 45, 1.
  • 3. Chung Ja Lee Am. J. Clin. Nutr.- 1978, 32. 1453.
  • 4. Delderup L. M., Doornbos R., Don Hartog. i in.: Am. J Clin. Nutr., 1969, 22. 1521.
  • 5. FAOWHO Dietary fats and oils in human nutrition. Report of an Expert Consultation jointly organized by FAO/WHO. 21-23 September 1977. FAO Food and Nutrition Series No 20 Rome 1980.
  • 6. Hackett A. F.: Brit. J. Nutr., 1984, 51, 1, 67.
  • 7. Janik D.: Przeg. Gastronom., 1987, 4, 25.
  • 8. Keys A., Anderson J.T., Grande S.: Metabolism 1965, 14, 776.
  • 9. Keys A., Kimura N.: Am. J. Clin. Nutr., 1970, 23, 212.
  • 10. Kłosiewicz-Latoszek L., Cybulska B.: Żyw. Człow. i Metab., 1988, 15, 115.
  • 11. Lange H. J. Aulich H. : Die Nahrung 1973, 17, 667.
  • 12. Nichaman M.Z., Hamm P.: Am. J. Clin. Nutr., 1987, 45, 1155.
  • 13. Okolska G., Ziemlański S.: Roczn. PZH, 1989, 40, 1.
  • 14. Prończuk A.: Normy żywieniowe dla ludności w Polsce. I. Energia, białko i tłuszcz, PWN, Warszawa 1984.
  • 15. Przysławski J.: Acta Alimentaria Polonica 1991, XLI, 17 (3), 243.
  • 16. Rogalska-Niedźwiedź M., Charzewska J., Danielczuk J.: Przeg. Gastronom., 1984, 38. 9.
  • 17. Rogalska-Niedźwiedź M., Charzewska J., Danielczuk J.: Żyw. Człow. i Metab., 1984, 11, 187.
  • 18. Szczygieł A., Bułhak-Jachymczyk B., Nowicka L.,: Żyw. Czlow., 1983, 10, 2, 143.
  • 19. Szponar L., Kazalska U., Lemieszek A., i in.: Roczn PZH 1986, 37, 138.
  • 20. Szponar L., Mieleszko T.: Roczn. PZH 1983. 35, 193.
  • 21. Valadian L., Berkey C., Reed R.B.: Nutr. Rev. 1981, 39, 107 (Żyw. Człow., 1982, 9, 197).
  • 22. Zając K.: Zarys metod statystycznych, PWE, Warszawa 1988.
  • 23. Żuk B.: Biometria stosowana, PWN, Warszawa 1989.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9627ced1-6e80-4748-bb80-67ab15e84ede
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.