EN
It was shown that the level of fat in daily food rations taken by primary school children significantly exceeds the recommended allowance, and that the nutritive value of this fal is very low. The cause of this is polyunsaturated fatty acids deficiency and unsuitable proportions between saturated, mono- and polyunsaturated fatty acids.
PL
Celem pracy była ocena żywieniowa tłuszczu występującego w odtworzonych całodziennych racjach pokarmowych dzieci szkól podstawowych. Badane racje charakteryzowały się za wartością tłuszczu i procentem energii z tego składnika przekraczającym zalecane normy zwłaszcza w grupie dziewcząt. Dominującą grupę stanowiły kwasy nasycone i jednonienasycone. Zawartość kwasów wielonienasyconych była niska i stanowiła ok. 8% sumy wszystkich kwasów tłuszczowych. Wzajemny stosunek kwasów nasyconych do jedno- i wielonienasyconych znacznie odbiegał od zalecanego przy wartościach P:S = 0.17 i 2S-P = 28,3. Zawartość kwasów o właściwościach hipercholesterolemiczno-proagregacyjnych była kilkakrotnie wyższa od zawartości kwasów, tłuszczowych o właściwościach hipocholcsterolemicznych (NNKT) dostarczających ok. 2,7% energii w całodziennej racji. Analizowane wskaźniki jakości żywieniowej tłuszczu były zróżnicowane w zależności od płci i pory roku.