PL
Unia Europejska stoi przed problemem zapewnienia wysokiej jakości białka roślinnego zarówno w żywieniu zwierząt, jak i ludzi. Obecnie do Europy importowane jest 75% białka pochodzenia roślinnego (głównie nasiona w postaci soi lub śruta poekstrakcyjna), podczas gdy europejskie uprawy roślin strączkowych mogłyby stanowić doskonałe źrodło wysokiej jakości tego związku. Ponadto rośliny strączkowe stosowane w zmianowaniu upraw zmniejszają potrzebę wzbogacania gleby azotowymi nawozami mineralnymi oraz przerywają monokulturę zbożową ograniczając jednocześnie rozwój szkodników i chorób. Mimo wyżej wymienionych zalet, rośliny strączkowe nie są jednak w pełni wykorzystane w rolnictwie europejskim, ze względu na niestabilne plony. W ostatnich latach podejmowano wiele inicjatyw mających na celu rozwiązywanie podstawowych problemów szeroko rozumianej biologii omawianej grupy gatunków, jak również ulepszanie ich wartości użytkowej. Inicjatywy te mają doprowadzić do zwiększonego wykorzystania roślin strączkowych w zrownoważonym rolnictwie i środowisku. Jako przykłady przedstawiono dwa zintegrowane projekty badawcze finansowane przez Komisję Europejską w ramach V i VI Programu Ramowego (GL-Pro i Grain Legumes).
EN
Crucial for the EU countries is to provide high quality plant protein for human as well as animal consumption. Nowadays, Europe imports 75% of plant protein (mostly soybean seeds and cake), while its own growing of grain legumes could serve as an excellent source of high quality protein. Moreover, the legumes used in crop rotation decrease the need of N -fertilizer application as well as act as a break-crop, reducing pest and disease development. Nevertheless, the grain legumes remain under-utilized in European agriculture due to the yield instability. In recent years many initiatives have been undertaken to resolve basic problems in the broad sense biology of grain legumes as well as improving their usability. These initiatives should lead to the increased use of grain legumes in sustainable agriculture. Two integrated research projects funded by the EU within the 5th and the 6th Framework Programs (acronyms: GL-Pro and Grain Legumes) were presented a an example.