EN
The aim of this study was to determine the state of hygiene of milk supplied through various forms of direct sales; purchased from the individual producer, a dairy delivering products to the consumer’s home, and from the milkomats located in the Tri-City. The milk samples were marked todetermine the OLD at 30℃, the presence and enumeration of Staphylococcus aureusand the presenceand number of E. coli and coli form. In total, 164 samples were examined. Milk from milkomats and the individual producer was characterized by a similar level of total microorganisms ratio of 3.4×10⁶cfu ml–1. However, the biggest amount of S. aureus was detected in milk from individual suppliers(1.44 · 102cfu ml–1), and the presence of coliform at the highest level (7.1 · 103cfu ml–1) was noted in milk from a dairy plant
PL
Celem pracy była próba określenia stanu higienicznego mleka pochodzącego z różnych form sprzedaży bezpośredniej. Badano mleko nabywane od producenta indywidualnego, z zakładu mleczarskiego oferującego produkty do domu konsumenta oraz pochodzące z mlekomatów znajdujących się na terenie Trójmiasta. W próbkach mleka oznaczano ogólną liczbę bakterii mezofilnych tlenowych (OLD) w30℃, obecność i liczbę Staphylococcus aureus oraz obecność i liczbę E. colii pałeczek z grupy coli(coliform). Przebadano łącznie 164 próbki. Mleko pochodzące z mlekomatów i od producenta indywidualnego charakteryzowało się zbliżonym poziomem ogólnej liczby drobnoustrojów, wynoszącym 3,4 · 10⁶jtk ml–1. Największe zanieczyszczenie S. aureus wykazywało natomiast mleko od dostawcy indywidualnego (1,44 · 102jtk ml–1), a obecność coli form na najwyższym poziomie (7,1 · 103jtk ml–1) cechowało mleko pochodzące z zakładu mleczarskiego.