PL
Kofeina od kilku lat jest popularnym składnikiem produktów spożywczych. Jest ona wykorzystywana nie tylko ze względu na właściwości aromatyzujące, ale także - coraz częściej - ze względu na jej działanie fizjologiczne w organizmie. Przepisy prawa żywnościowego regulują dodatek kofeiny stosowanej w celach aromatyczno-smakowych, nie ma natomiast wymagań dotyczących stosowania kofeiny jako substancji psychoaktywnej. Poza korzystnym oddziaływaniem kofeiny na wydolność organizmu, należy brać pod uwagę niekorzystne skutki zdrowotne związane z jej nadmiernym spożyciem. Nowe regulacje prawne dotyczące informacji na opakowaniach żywności nakładają na producentów obowiązek zamieszczania ostrzeżeń dla konsumentów z grupy ryzyka.
EN
Caffeine for a few years has become a popular ingredient of foodstuffs. Apart from flavouring properties, caffeine is more and more often used as physiological substance. There is a limit of the dose of caffeine using as flavouring, however there is no regulation concerning the addition of caffeine as psychoactive substance. Apart from the beneficial influence of caffeine on the body, negative health effects resulting from excessive consumption should also be considered. The new legal regulations obligate food producers to place some warning information for consumers from the risk group.