PL
Celem doświadczenia było sprawdzenie zależności pomiędzy zawartością białka a cechami jakościowymi ziarna i mąki z pszenicy ozimej w konwencjonalnym i ekologicznym systemie uprawy. Materiał do badań stanowiło ziarno z lat 2007-2010 pochodzące z Krajowego Ośrodka Badawczego Meklemburgii i Pomorza-Przedniego (LFA) w miejscowości Gülzow. Czynnikami doświadczenia były systemy uprawy (konwencjonalny, ekologiczny) oraz odmiany pszenicy ozimej różnych klas. Na próbach ziarna wykonano ocenę jakościową ziarna i mąki. Wyliczona została również zależność pomiędzy zawartością białka w ziarnie a cechami jakościowymi ziarna i mąki, stosując współczynnik korelacji prostej Pearsona i prostej regresji. Na podstawie uzyskanych wyników, stwierdzono, iż w konwencjonalnym systemie wszystkie cechy (z wyjątkiem rozpływalności glutenu) były dodatnio skorelowane z zawartością białka. Oznacza to, że zmiany badanych cech jakościowych spowodowane są od 60 do 70% przez zmiany zawartości białka w ziarnie. W przypadku stosowania uprawy ekologicznej bez nawozów mineralnych, zależność ta była o wiele słabsza.
EN
The aim of the experiment was to determined the relationship between the protein content and quality properties of grain and wheat flour conventional and ecological cultivation system. Material for the study were samples of winter wheat grain from the National Research Center of Mecklenburg and Western Pomerania (LFA) in Gülzow. The experimental factors were cultivation systems (conventional, ecological) and winter wheat cultivars of different classes. On the samples of winter wheat grain were conducted evaluation quality properties of grain and flour. It was calculated the relationship between the protein content in grain and quality properties grain and flour, using a simple correlation coefficient of Pearson and straight regression. The conducted research shows that in convencional systems all properties (except for gluten softness) were positively correlated with protein content. This means that changes to the examined quality properties were caused from 60 to 70% by changes in grain protein content. In the case of ecological system, without fertilizers, relationship was much weaker.