PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 571 |

Tytuł artykułu

Wpływ temperatury i wilgotności na wartość ciepła właściwego pieczarek

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Effect of temperature and moisture content on mushrooms specific heat

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczące zmian ciepła właściwego pieczarek dwuzarodnikowych (Agaricus bisporus) w funkcji wilgotności oraz temperatury. Do wyznaczenia ciepła właściwego pieczarek wykorzystano metodę różnicowej kalorymetrii skaningowej DSC. Pomiary przeprowadzono w zakresie wilgotności materiału od 7,5 do 91,0% i przedziale temperatury od 0 do 80°C. Uzyskane zależności opisano funkcjami liniowymi. Celem porównania zestawiono dane dotyczące zmiany ciepła właściwego pieczarek z wynikami analiz wykonanych dla czosnku pospolitego (Allium sativum) [KRAMKOWSKI i in. 2001] i selera korzeniowego (odmiana Makar) [GAWLIK i in. 2001]. Dokonano również porównania wyników uzyskanych w badaniach własnych z wynikami wyliczonymi z wzorów literaturowych [RIEDEL 1966; GINZBURG i GROMOV 1987].
EN
The paper presents the results of studies on the relationship between the specific heat of bisporous mushrooms (Agaricus bisporus), its moisture content and temperature. The method of differential scanning calorimetry DSC was used to determine the specific heat of mushrooms. The measurements were performed for moisture contents ranging from 7.5 to 91.0% and in the temperature range from 0 to 80°C. The obtained relations were presented as linear functions. The data concerning changes of specific heat of mushrooms were compared with the results of analysis performed on common garlic (Allium sativum) [KRAMKOWSKI et al. 2001], and rooted celery (Makar cv.) [GAWLIK et al. 2001]. Besides, a comparison of results obtained in the authors’ studies with the results calculated on the basis of literature formulas was made [RIEDEL 1966; GINZBURG and GROMOV 1987].

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

571

Opis fizyczny

s.99-106,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Inżynierii Rolniczej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław

Bibliografia

  • GAWLIK P., KRAMKOWSKI R., PEROŃ S., BANASIK K. 2001. Ciepło właściwe selera korzeniowego w funkcji jego wilgotności. Inżynieria Rolnicza 12 (32): 83–88.
  • GINZBURG A.S., GROMOV M.A. 1987. Teplofiziczjeskije charakteristiki kartofela, owoscej i plodov. V O Agropromizdat, Moskva.
  • HWANG C.H., HELDMAN D.R., TAYLOR T.A., CAO R.R. 1999. Changes in Specific Heat of Corn Starch Due to Gelatinization. Journal of Food Science 64, 1: 141–149.
  • KALBARCZYK J. 2003. Impact of freeze on the contents of biologically active substances in the fruiting bodies of selected edible mushrooms species. Acta Agrophysica 2 (2): 321–330.
  • KARDAS M., GROCHOWSKA-NIEDWOROK E. 2009. Różnicowa kalorymetria skaningowa jako metoda termoanalityczna stosowana w farmacji i analizie żywności. Bromat. Chem. Toksykol. XLII 2: 224–230.
  • KRAMKOWSKI R., KAMIŃSKI E., SEROWIK M. 2001. Effect of moisture and temperature of garlic on its specific heat. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Food Science and Technology 4, 2.
  • RAJEWSKA J., BAŁASIŃSKA B. 2004. Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie. Postępy Hig. Med. Dośw. 58: 352– 357.
  • RIEDEL L. 1966. Versuche zur Bestimmung der Spezifischen Warme des gebunden Wassers. Kaltetechnik – Klimatisierung 18: 193–199.
  • SHRIVASTAVA M., DATTA A.K. 1999. Determination of specific heat and thermal conductivity of mushrooms (Pleurotus florida). Journal of Food Engineering 39: 255– 260.
  • STROSHINE R. 1998. Physical properties of agricultural materials and food products. Purdue University, West Lafayette, IN.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-948fee84-e6eb-4739-b45b-8cd4523a67d5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.