PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 12 | 4 |

Tytuł artykułu

Education on healthy eating improved nutrition-related practices in Polish preschools

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Edukacja na temat prawidłowego żywienia poprawiła praktyki związane z realizacją żywienia w przedszkolach w Polsce

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Improving the nutritional knowledge of the preschool staff responsible for nutrition can translate into better quality menus served to children. The purpose of the present study was to evaluate the effects of a nutrition education program in participating preschools. As criteria for evaluation of the program, changes in selected nutritional practices reported by the institutions’ staff as well as their opinion on the program were analyzed. Material and methods. The research consisted primarily of a survey, performed in 2015 and repeated in 2016 in randomly selected preschools participating in the program “Eating healthy, growing healthy” in Poland. In 2015, 66 institutions were included in the survey, and in 2016, 138 preschools were included. In both, the CATI method was used for data collection, and data were collected by specially trained interviewers. Respondents were asked about selected nutrition-related practices in the institution (e.g. usage of salt/sugar, water availability, meal presentation). They also evaluated the suitability of the program for diet planning in the preschool setting. Results. Preschool managers evaluated the project very highly in terms of value and usefulness of the content in their daily practice. The program has brought results in changing nutrition practices: salt and sugar in the children’s meals were reduced, water availability was increased, and menus were adapted to current nutritional recommendations. The high evaluation of the program increased the reported interest in participating in similar programs in the future, however, it did not translate into a greater willingness to include paid “healthy eating” workshops in the institutions. Conclusions. Nutrition education improved the quality of nutrition in preschools, but in order to reach a wide range of institutions, it is necessary to focus on the implementation of free-ofcharge educational programs.
PL
Wprowadzenie. Wiedza żywieniowa personelu odpowiedzialnego za żywienie dzieci w placówkach może przekładać się na lepszą jakość oferowanych w przedszkolach jadłospisów. Celem pracy była ocena efektów programu edukacyjnego w zakresie żywienia w uczestniczących przedszkolach. Jako kryteria oceny uwzględniono zmiany w wybranych praktykach żywieniowych deklarowane przez personel instytucji, a także ich opinię na temat programu. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w 2015 r. i powtórzono w 2016 r. w losowo wybranych przedszkolach uczestniczących w programie edukacyjnym „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” w Polsce. W 2015 r. w badaniu wzięło udział 66 instytucji, a w 2016 r. 138 przedszkoli. Dane zostały zebrane przez specjalnie przeszkolonych ankieterów metodą CATI. Respondentów zapytano o wybrane praktyki związane z żywieniem w instytucjach (np. stosowanie soli/cukru, dostępność wody, prezentację posiłków). Respondenci ocenili także przydatność programu w planowaniu diety w placówkach przedszkolnych. Wyniki. Pracownicy przedszkoli bardzo wysoko oceniali projekt pod względem merytorycznym oraz przydatności informacji w codziennej praktyce. Program przyczynił się do poprawy praktyk żywieniowych: redukcji soli i cukru w posiłkach dla dzieci, większej dostępności wody i dostosowaniu jadłospisów do aktualnych zaleceń żywieniowych. Wysoka ocena programu zwiększyła deklarowane zainteresowanie uczestnictwem w podobnych programach w przyszłości. Nie przełożyło się to jednak na większą gotowość do uczestniczenia w płatnej edukacji na temat zdrowego żywienia. Wnioski. Edukacja żywieniowa poprawiła jakość żywienia w przedszkolach. Jednak, aby dotrzeć do szerokiej rzeszy placówek wychowania przedszkolnego, konieczne jest wprowadzenie bezpłatnych programów edukacyjnych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

4

Opis fizyczny

p.238-246,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Dietetics, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 159C, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 159C, 02-776 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Ogden CL, Carroll MD, Kit BK, Flegal KM. Prevalence of obesity and trends in body mass index among US children and adolescents, 1999-2010. JAMA. 2012; 307(5): 483-490. https://doi.org/10.1001/jama.2012.40
  • 2. Reilly J, Kelly J. Long-term impact of overweight and obesity in childhood and adolescence on morbidity and premature mortality in adulthood: systematic review. Int. J. Obes. (Lond). 2010; 35(7): 891-898. https://doi.org/10.1038/ijo.2010.222
  • 3. Larson N, Ward DS, Neelon SB, Story M. What role can child-care settings play in obesity prevention? A review of the evidence and call for research efforts. J. Am. Diet. Assoc. 2011; 111(9): 1343-1362. https://doi.org/10.1016/j.jada.2011.06.007
  • 4. Charzewska J., editor. Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia; 2011 (in Polish).
  • 5. Dev DA, McBride BA. Academy of Nutrition and Dietetics benchmarks for nutrition in child care 2011: are child-care providers across contexts meeting recommendations? J. Acad. Nutr. Diet. 2013; 113: 1346-1353. https://doi: 10.1016/j.jand.2013.05.023
  • 6. Central Statistical Office [Internet]. Warsaw: Central Statistical Office; 2016. Education in 2015/2016 school year [cited 2017 Oct 20]. Available from: http://stat.gov.pl/en/topics/education/education/education-inthe-school-year-20152016,1,12.html
  • 7. Benjamin Neelon SE, Briley ME. Position of the American Dietetic Association: benchmarks for nutrition in child care. J. Am. Diet. Assoc. 2011; 111(4): 607-615. https://doi.org/10.1016/j.jada.2011.02.016
  • 8. Erinosho TO, Ball SC, Hanson PP, Vaughn AE, Ward DS. Assessing foods offered to children at child-care centers using the healthy eating index-2005. J. Acad. Nutr. Diet. 2013; 113: 1084-1089. https://doi.org/10.1016/j.jand.2013.04.026
  • 9. Jarosz M., editor. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Warszawa: Wyd. IŻŻ; 2012 (in Polish).
  • 10. Mamo, tato, wolę wodę! [Internet]. Żywiec Zdrój S.A.; 2013. O programie [cited 2017 Nov]. Available from: https://www.wolewode.pl/dla-rodzicow/o-programie.html (in Polish).
  • 11. Kozioł-Kozakowska A, Piórecka B, Schlegel-Zawadzka M. Program edukacji żywieniowej dla dzieci w wieku przedszkolnym i ich rodziców realizowany w Krakowie. Studia Medyczne. 2008; 11: 65-69 (in Polish).
  • 12. Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy [Internet]. Warszawa: Fundacja Rozwoju Dzieci im. Jana Amosa Komeńskiego; 2014 [cited Nov 2017]. Available from: http://www.zdrowojemy.info (in Polish).
  • 13. Myszkowska-Ryciak J, Harton A. Do preschools offer healthy beverages to children? A nationwide study in Poland. Nutrients. 2017; 9: 1167. https://doi.org/10.3390/nu9111167
  • 14. Addessi E, Galloway AT, Visalberghi E, Birch LL . Specific social influences on the acceptance of novel foods in 2-5-year-old children. Appetite. 2005; 45(3): 264-271. https://doi.org/10.1016/j.appet.2005.07.007
  • 15. Gubbels J, Kremers S, Stafleu A, Dagnelie P, De Vries N, Thijs C. Childcare environment and dietary intake of 2-and 3-year-old children. J. Hum. Nutr. Diet. 2010; 23(1): 97-101. https://doi.org/10.1111/j.1365-277X.2009.01022.x
  • 16. Regulation of the Minister of Health of 26 August 2015 on groups of foodstuffs for sale to children and young people in the units of the education system and the requirements to be met by the foods used in the context of public nutrition of children and young people in those units. Journal of Laws, item 1256 (in Polish).
  • 17. Regulation of the Minister of Health of 26 July 2016 on groups of foodstuffs for sale to children and young people in the units of the education system and the requirements to be met by the foods used in the context of public nutrition of children and young people in those units. Journal of Laws, item 1154 (in Polish).
  • 18. Weker H, Barańska M., editors. Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce - wyniki badań 2010-2011. Warszawa: Fundacja Nutricia; 2011 (in Polish).
  • 19. de Ruyter JC, Olthof MR, Seidell JC, Katan MB. A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children. N. Engl. J. Med. 2012; 367: 1397-406. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1203034
  • 20. Ebbeling CB, Feldman HA, Chomitz VR, Antonelli TA, Gortmaker SL, Osganian SK, et al. A randomized trial of sugar-sweetened beverages and adolescent body weight. N. Engl. J. Med. 2012; 367: 1407-16. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1203388
  • 21. World Health Organization. Guideline: sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015.
  • 22. Ramsay SA, Branen LJ, Fletcher J, Price E, Johnson SL, Sigman-Grant M. “Are you done?” Child care providers’ verbal communication at mealtimes that reinforce or hinder children’s internal cues of hunger and satiation. J. Nutr. Educ. Behav. 2010; 42(4): 265-270. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2009.07.002
  • 23. Johnson SL. Improving preschoolers’ self-regulation of energy intake. Pediatrics. 2000; 106(6): 1429. https://doi.org/10.1542/peds.106.6.1429
  • 24. Myszkowska-Ryciak J, Harton A. Ocena realizacji norm i zaleceń żywieniowych w wybranych placówkach przedszkolnych z terenu Krakowa. In: Gromadzka-Ostrowska J., editor. Metabolizm i fizjologia jako podstawy postępowania dietetycznego. Warszawa: Wydawnictwo SGGW; 2016. p. 357-69 (in Polish).
  • 25. Myszkowska-Ryciak J, Harton A. Ocena realizacji norm i zaleceń żywieniowych w wybranych placówkach przedszkolnych z terenu Poznania. Probl. Hig. Epidemiol. 2018; 99(1): 7-11 (in Polish).
  • 26. Weker H, Hamułka J, Więch M, Głowacka K. Analysis of nutrition of children in Warsaw day nurseries in view of current recommendations. J. Pre-Clin. Res. 2010; 4(1): 63‑67.
  • 27. Harton A, Myszkowska-Ryciak J. Wpływ edukacji żywieniowej na realizację zaleceń modelowej racji pokarmowej w wybranych żłobkach – wyniki wstępne. Stand. Med. Pediatr. 2016; 13: 567-73 (in Polish).
  • 28. Harton A, Myszkowska-Ryciak J. Wpływ edukacji żywieniowej personelu na zawartość realizację norm na składniki mineralne w jadłospisach dekadowych wybranych żłobków z Warszawy. In: Gromadzka-Ostrowska J., editor. Metabolizm i fizjologia jako podstawy postępowania dietetycznego. Warszawa: Wydawnictwo SGGW; 2016. p. 308-23 (in Polish).
  • 29. Merkiel S, Chalcarz W. Preschool diets in children from Piła, Poland, require urgent intervention as implied by high risk of nutrient inadequacies. J. Health Popul. Nutr. 2016; 35: 11. https://doi.org/10.1186/s41043-016-0050-4
  • 30. Zalewska M, Jamiołkowski J, Genowska A, Białokoz-Kalinowska I, Daszuta-Zalewska A, Maciorkowska E. Change in knowledge of kindergarten employees participating in the course “Diet full of life” in the field of children’s nutrition, as assessed by generalized estimating equations. Studies in Logic, Grammar and Rhetoric. 2016; 47(60): 113-28. https://doi.org/10.1515/slgr-2016-0050

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-93276244-ae69-4977-95a3-0c8a21fa9e81
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.