PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 21 | 2 |

Tytuł artykułu

Kancerogeny chemiczne w żywności. Część II

Warianty tytułu

EN
Chemical carcinogens in food. Part II

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Artykuł stanowi kontynuację opracowania poświęconego wybranym związkom chemicznym obecnym w żywności o prawdo­podobnym lub potwierdzonym działaniu rakotwórczym na organizm człowieka i zwierząt. Omawia on szkodliwe działanie na organizm człowieka następujących związków: dioksyn, ftalanów, furanu, akryloamidu, polichlorku winylu, mikotoksyn i etanolu oraz źródła ich pochodzenia w żywności.
EN
The article is the continuation of study dedicated to chosen chemical compounds present in food of the probable or confirmed cancerogenic activity on human body and animals. The present work discusses the sources and harmful effect on human body of such compounds: dioxins, phtalanes, furan, acrylamide, polyvinyl chloride, micotoxins and ethanol.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Numer

2

Opis fizyczny

s.65-71,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Chemii, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Chemii, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Chemii, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Anderson L.M., Chhabra S.K., Nerurkar P.V., Sou- liotis V.L., Kyrtopoulos S. A. 1995. Alkohol - related cancer risk: a toxicokinetic hypothesis. Alkohol, 12 (2), 97-104.
  • [2] Bekas W., Kowalska D., Kowalski B. 2006. Akrylo­amid w żywności. Przemysł Spożywczy, 6, 36-39.
  • [3] Binder E.M. 2007. Managing the risk of mycotoxins in modern feed production. Animal Feed Seien. Tech., 133, 149-166.
  • [4] Bravi F., Bosetti C., Tavani A., Bagnardi V., Gal­lus S., Negri E., Franceschi S., La Vecchia C. 2007. Coffee drinking and hepatocellular carcinoma risik: a meta-analysis. Hepatology, 46, 430-435.
  • [5] Cao X. 1996. Phthalate esters in foods: sources, occur­rence, and analytical methods, consumption and risk of cancer. Clin. Chim. Acta, 246, 121-141.
  • [6] Chen L.J., Hecht S.S., Peterson L.A. 1995. Identifi­cation of cis-2butene-l,4-dial as microsomal metabolite of furan. Chem. Res. Toxicol., 8, 903-906.
  • [7] Czerniecki L. 2005. Akryloamid-niechciany składnik przetworów zbożowych i pieczywa. Przegląd Zbożowo­-Młynarski, 10, 23-24.
  • [8] D'Mello J.P.F., Macdonald A.M.C. 1997. Mycoto­xins. Animal Feed Scien. Tech., 69, 155-166.
  • [9] Dzwola W. 2009. Sposoby zmniejszania zawartości akryloamidu w produktach skrobiowych. Przemysł Spożywczy, 63, 26-29.
  • [10] EFSA (Europa Ford Safety Authority). 2004. Report of the stientific panel on contaminants in the food chain ih food. EFSA Journal, 137,1-20.
  • [11] EFSA (Europa Ford Safety Authority). Scientific report of EFSA: Results on the monitoring of furan levels in food. 2009. 304, 1-23.
  • [12] FDA. 2004. Exploratory data on furan in food; Deter­mination of furan in food; dostępne na: http://www. cfsan.fda.gov/~dms/furandata.html i http://www.cfsan. fda.gov/~dms/furan.html
  • [13] Friedman M. 2003. Chemistry, Biochemistry, and Safety of Acrylamide. A Review. J. Agr. and Food Chem., 51, 4504-4526.
  • [14] Health Canada: http://www.hc-sc.gc.ca
  • [15] Heussner A.H., Dietrich D.R., O'brien E. 2006. In vitro investigation of individual and combined cytotoxic effects of ochratoxin A and other selected mycotoxins on renal cells. Toxicol. In Vitro, 20 (3), 332-341.
  • [16] Higdon J.V., Frei B. 2006. Coffee and Heath: a review of recent human research. Crit. Rev. Ford. Sci. Nutr., 46, 101-123.
  • [17] Huewe J.K. 2002. Dioxins in Food: A Modern Agricul­tural Perspective. J. Agric. Food Chem., 50, 1739-1750.
  • [18] IARC: Some industrial chemicals. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenie Risks to Humans. IARC Lyon, 1994, 60, 389-433.
  • [19] International Agency for Reasearch on Cancer: Mono­graphs on the evaluation of carcinogenie risiks to hu­mans, volume 63. Dry clearing, some chlorinated sol­vents and Rother industrial chemicals. IARC, Lyon, 1995. 3194-3407.
  • [20] Kedderis G.L., Held S.D. 1996. Prediction of furan pharmacokinetics from hepatocyte studiem: comparison of bioactivation and hepatic dosimetry in rats, mice, and humans. Toxicol. Appl. Pharmacol., 140, 124-130.
  • [21] Kowalski B., Łobacz M., Kowalska D. 2008. Furan w Żywności. Przemysł Spożywczy, 62(6), 42-45.
  • [22] Kumar V., Basu M.S., Rajendran T.P. 2008. Myco- toxin research and mycoflora in some commercially important agricultural commodities. Crop Prot., 27, 891-905.
  • [23] Longnecker M.P., Enger S.M. 1996. Epidemiologie date on alkoholic beverage consumption and risk of cancer. Clin. Chim. Acta, 246, 121-141.
  • [24] Maga J.A. 1979. Furans in foods. CRC Critical Re­views in Food Science and Nutrition, 11, 355-400.
  • [25] Mikula P., Svobodna Z., Smutna M. 2005. Phtalates: Toxicology and Food Safety - A Review, Czech. J. Food Sci., 23(6), 217-223.
  • [26] Morehouse K.M., Nyman P. J., McNeal T.P., Dino- vi M.J., Perfetti G. A. 2008. Survey of furan in heat processed foods by headspace gas chromatography/ mass spectrometry and estimated adult exposure. Food Addit. Contam. Part A, Chem Anal Control Expo Risk Assess., 25, 259-264.
  • [27] Pachwatko-Kołodziejska W. 2003. Akryloamid-fakty i mity. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 2,43.
  • [28] Parmar D., Burka L.T. 1993. Sudies on the interaction of furan with hepatic cytochrome P-450. J. Biochem. Toxicol., 8, 1-9.
  • [29] [29] Perez Locas C., Yaylayan V. A. 2004. Origin and mechanistic pathways of formation of the parent furan - a food toxicant. J. Agr. and Food Chem., 52, 6830­6836.
  • [30] Persson T., von Sydow E. 1973. Aroma of canned beef: Gas chromatographic and mass spectrometric analysis of the volatiles. J. Food Science, 38, 377-385.
  • [31] Piotrowski J. 2006. Podstawy toksykologii,. WNT, Warszawa.
  • [32] Schecter A., Cramer P., Boggess K., Stanley J., Papkę O., Olson J., Silver A., Schmitz M. 2001. Intake of dioxins and related compounds from food in the U.S. population. J. Tox. Environ. Health., Part A, 63,1-18.
  • [33] Stoffelsma J., Sipma G., Kettenes D.K., Pypker J. 1968. New volatile components of roasted coffee. J. Agr. And Food Chem., 16, 1000-1004.
  • [34] U.S. Food and Drug Administration: http://www.cf- san.fda.gov
  • [35] Yaylayan V. A. 2006. Precursors, formation and de­termination of furan in food. J. Cons. Prot. and Food Safety, 1, 5-9.
  • [36] Zalecenie Komisji Wspólnoty Europejskiej z dnia 3 maja 2007 r. w sprawie monitorowania obecności akryloamidu w żywności 2007/331/WE Dz.U. Unii Europejskiej L123/.33, 13.5.2007.
  • [37] Zalecenie Komisji Wspólnoty Europejskiej z dnia 2 czerwca 2010 r. w sprawie monitorowania obecno­ści akryloamidu w żywności 2010/307/WE Dz.U. Unii Europejskiej L137/4, 3.6.2010.
  • [38] Zalecenie Komisji Wspólnoty Europejskiej z dnia 28 marca 2007 r. w sprawie monitorowania obecności furanu w żywności 2007/197/WE Dz.U. Unii Europej­skiej L88/56, 29.3.2007.
  • [39] Zoller O., Sager F., Reinhard H. 2007. Furan in food: headspace metod and product survey. Food Addit. Contam., 24, 91-107.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-92b37030-124e-46c3-bb58-3ebbb9871138
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.