PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 |

Tytuł artykułu

Wpływ poziomu białka i aminokwasów w paszy na metabolizm azotu i cechy tuczne u rosnących świń

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The effect of dietary protein and amino acid supplementation on nitrogen metabolism and fattening traits in growing -finishing pigs

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Opis fizyczny

s.123-129,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor

Bibliografia

  • Bridges T.C., Turner L.W., Cromwell G.L., Pierce J.L., 1995. Modeling the effect of diet formula¬tion on nitrogen and phosphorus excretion in swine waste. Appl. Eng. Agri., 11: 731-738.
  • Canh T.T., Aarnink A.J.A., Schutte J. B., Sutton A., Langhout D.J., Verstegen M.W.A., 1998. Di¬etary protein affects nitrogen excretion and ammonia emission from slurry of growing-finishing pigs. Livestock Product. Sci., 56: 181-191.
  • Decamp S.L., Hankins A., Carroll A., Ivers D.J., Richert B.T., Sutton A., Anderson D.B., 2001. Effect of ractopamine and dietary crude protein on nitrogen and phosphorus excretion from finishing pigs. Swine research report. Purdue University, West Lafayette.
  • Figueroa J.L., Lewis A.J., Miller P.S., Fisher R.L., Gomez R. S. Diedrichsen R.M., 2002. Nitrogen metabolism and growth performance of gilts fed standard cor-soybean meal diets or low-crude protein, amino acid-supplemented diets. J. Anim. Sci., 80: 2911-2919.
  • Friesen K.G., Nelssen J.L., Unruh J.A., Goodband R.D., Tokach M.D., 1994. Effects of the inter-relationship between genotype, sex and dietary lysine on growth performance and carcass com¬position in finishing pigs fed to either 104 to 127 kilograms. J. Anim. Sci., 72: 946-954.
  • Grela E., Pastuszak J., Czech A., 2004. Wpływ ograniczenia poziomu białka w dawce przy zróżnicowanej zawartości aminokwasów na efekty tuczu świń. Ann. UMCS. Vol. XXII, 18: 129-135.
  • Grela E., Kowalczuk-Vasilev E., 2010. Influence of digestible crude protein reduction and amino acids additive in growing pigs diets on their performance and nitrogen balance. Ann. UMCS. Vol. XXVIII, 1: 1-8.
  • Kerr B.J., Easter R.A., 1995. Effect of feeding reduced protein, amino acid-supplemented diets on nitrogen and energy balance in grower pigs. J. Anim. Sci., 73: 3000-3008.
  • Kerr B.J., Southern L.L., Bidner T.D., Friesen K.G., Easter R.A., 2003. Influence of dietary protein level. Amino acid supplementation and dietary energy levels on growing-finishing pig perfor¬mance and carcass composition. J. Anim. Sci., 81: 3075-3087.
  • Knabe D.A., 1996. Optimizing the protein nutrition of growing-finishing pigs. Anim. Feed Sci. Techn., 60: 331-341.
  • Liu H., Allee G.L., Touchette K.J., Frank J. W., Spencer J.D., 2000. Effect of reducing protein and adding amino acids on performance, carcass characteristic and nitrogen excretion and the va- line requirement of early-finishing barrows. J. Anim Sci. 78 (suppl.2): 66.
  • Lynch M.B., Sweeney T., Callan J.J., Flynn B., O'Doherty J.V, 2007. The effect of high and low die¬tary crude protein and inulin supplementation on nutrient digestibility, nitrogen excretion, intes¬tinal microflora and manure ammonia emission from finisher pigs. J. Anim. Sci., 70: 1112-1121.
  • Normy Żywienia Świń, 1993. Wartość pokarmowa pasz. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. J. Kielanowskiego, Jabłonna.
  • Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 1990. 15th Edi¬tion, Arlington
  • Owen K.Q., Knabe D.A., Burgoon K. G., Gregg E.J., 1994. Self-selection of diets and lysine re¬quirements of growing - finishing swine. J. Anim. Sci., 72: 554-564.
  • Shriver J.A., Carter S.D., Sutton A.I., Richert B.T., Senne B.W., Pettey L. A., 2003. Effects of add¬ing fiber sources to reduced crude protein, amino acids suplemented diets on nitrogen excretion, growth performance nd carcass traits of finishing pigs. J. Anim. Sci., 81: 492-502.
  • Tuitoek K., Young L.G., De lange C.F., Kerr B.J., 1997. The effect of reducing excess dietary amino acids on growing-finishing pig performance: an elevation of the ideal protein concept. J. Anim. Sci., 75: 1575-1583.
  • Świątkiewicz M., 2003. Poziom azotu mocznikowego jako wskaźnik zapotrzebowania na lizynę u świń. Post. Nauk Roln. 4: 37-46.
  • Zervas S., Zijlstra R.T., 2002. Effects of dietary protein and fiber on nitrogen excretion patterns and plasma urea in grower pigs. J. Anim. Sci., 80: 3247-3256.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-929e6d6c-47d2-4597-ac08-45a9f4efa424
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.