EN
It has been indicated that the increase of creatinine content in m, long. dorsi of pigs in first 24 h after slaughter amounts to approx. 0.1 μmol/g, and in the course of later cold storage of meat samples or meat deproteinized acid extracts to 0.05 μmol/g/day. In watery meat of a low pH 45 min, the increase of creatinine is significantly higher than normal meat. The reaction of dehydration of creatine to creatinine can be inhibited by storing meat samples in a freezer or as water-meat homogenates in a cold stores.
PL
Oznaczono zawartość kreatyniny w m. long. dorsi sw1n w czasie 5 i 45 min, 24 i 48 h po uboju i podczas składowania mięsa i jego wodnych homogenatów lub bezbiałkowych filtratów w chłodni oraz próbek mięsa w stanie zamrożenia. Wykazano, że przyrost kreatyniny pierwszego dnia po uboju wynosi ok. 0,1 μmola na g mięsa, a przy dalszym składowaniu w chłodni ok. 0,05 μmola na g na dzień (tab. 1 i 2). Podobny przyrost obserwowano przy przechowywaniu bezbiałkowych filtratów w chłodni (tab. 3). Zahamowanie reakcji odwodnienia kreatyny do kreatyniny na dłuższy okres - do 3 miesięcy uzyskano przechowując próbki mięsa w -15°C, a na krótszy okres - do 2 dni przechowując wodne homogenaty mięsa w chłodni (tab. 4). Podwyższona temperatura (37°C) powoduje znaczne przyspieszenie tej reakcji w wodnych homogenatach mięsa i jego bezbiałkowych filtratach (tab. 5). Oznaczając zawartość kreatyny i kreatyniny w m. long. dorsi 45 min i 48 h po uboju obserwowano większy ubytek kreatyny niż przyrost kreatyniny (tab. 6). Śledzenie reakcji odwodnienia kreatyny do kreatyniny w mięsie na podstawie oznaczeń kreatyniny jest dokładniejsze. Przyrost kreatyniny w czasie od 45 min do 48 h po uboju i jej zawartość 48 h po uboju są istotnie wyższe w mięsie wodnistym (tab. 7).