PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1981 | 07 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Post mortem increase of creatinine in pork meat

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Przyrost kreatyniny w mięsie świń post mortem

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
It has been indicated that the increase of creatinine content in m, long. dorsi of pigs in first 24 h after slaughter amounts to approx. 0.1 μmol/g, and in the course of later cold storage of meat samples or meat deproteinized acid extracts to 0.05 μmol/g/day. In watery meat of a low pH 45 min, the increase of creatinine is significantly higher than normal meat. The reaction of dehydration of creatine to creatinine can be inhibited by storing meat samples in a freezer or as water-meat homogenates in a cold stores.
PL
Oznaczono zawartość kreatyniny w m. long. dorsi sw1n w czasie 5 i 45 min, 24 i 48 h po uboju i podczas składowania mięsa i jego wodnych homogenatów lub bezbiałkowych filtratów w chłodni oraz próbek mięsa w stanie zamrożenia. Wykazano, że przyrost kreatyniny pierwszego dnia po uboju wynosi ok. 0,1 μmola na g mięsa, a przy dalszym składowaniu w chłodni ok. 0,05 μmola na g na dzień (tab. 1 i 2). Podobny przyrost obserwowano przy przechowywaniu bezbiałkowych filtratów w chłodni (tab. 3). Zahamowanie reakcji odwodnienia kreatyny do kreatyniny na dłuższy okres - do 3 miesięcy uzyskano przechowując próbki mięsa w -15°C, a na krótszy okres - do 2 dni przechowując wodne homogenaty mięsa w chłodni (tab. 4). Podwyższona temperatura (37°C) powoduje znaczne przyspieszenie tej reakcji w wodnych homogenatach mięsa i jego bezbiałkowych filtratach (tab. 5). Oznaczając zawartość kreatyny i kreatyniny w m. long. dorsi 45 min i 48 h po uboju obserwowano większy ubytek kreatyny niż przyrost kreatyniny (tab. 6). Śledzenie reakcji odwodnienia kreatyny do kreatyniny w mięsie na podstawie oznaczeń kreatyniny jest dokładniejsze. Przyrost kreatyniny w czasie od 45 min do 48 h po uboju i jej zawartość 48 h po uboju są istotnie wyższe w mięsie wodnistym (tab. 7).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.51-58,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Animal Physiology and Nutrition, Meat Science Department, Polish Academy of Science, Weyssenhoffa 11, 85-072 Bydgoszcz, Poland

Bibliografia

  • 1. Abelin I., Raaflaub J.: Biochem. J., 1952, 232, 382.
  • 2. Aleksiejewa A. M.: Biochimija, 1948, 13 (6), 516.
  • 3. Dahl O.: 8-th Conference of Europ. Meat Res Workers, Moskwa, 1968, 75.
  • 4. Edgar G., Shilver H,. E.: J. Am. Chem. Soc.: 1925, 47 (4), 1179.
  • 5. Fitch C. D., Lucy D. D., Bornhofen J. H., Dalrymple G. V.; Neurology, 1968, 18 (1), 32.
  • 6. Kortz J., Grajewska S., Różyczka J., Barzdo R.: Med. Wet. 1968, 24, 325.
  • 7. Kortz J., Różyczka J., Grajewska-Kołaczyk S.: Rocz. Nauk rol., 1968, Ser. B t. 88, z. 1, 39.
  • 8· Van Niekrek B. o. H., Bansadoun A., Paladines O. L., Reid J : T.: J. Nutrition, 1963, 79, 373.
  • 9. Witkowska A.: Rocz. Nauk rol., 1978, Ser. B, 100 (1), 69.
  • 10. Witkowska A., Grajewska S.: Rocz. Inst. Przem. Mięs. 1974, (11), 41.
  • 11. Witkowska A., Kortz J., Grajewska S., Rak B.: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. 1978, 15, 97.
  • 12. Witkowska A., Różyczka J .: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz., 1977, 14, 63.
  • 13. Wurthier P.· H., Stratton P. C.: J. Anim. Sci., 1957, 16, (4), 961.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-92436b6f-830a-4af5-88fb-a1e5717f3e97
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.