Badanie zmian właściwości reologicznych kuwertury półsłodkiej w warunkach konszowania przemysłowego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Changes of rheological properties of semi-sweet chocolate coverture were studied during 24-h dry conching in an industrial conche. Measurements were carried out with a Rheotest 2 rotational rheometer with coaxial cylinders at various shear rates and at temperatures ranging from 30 to 80°C. The obtained rcsults show thai simple and fast methods of studying rheological properties can be employed to control conching of chocolate masses.
PL
Przeprowadzono badania zmian właściwości reologicznych w czasie produkcji kuwertury półsłodkiej otrzymanej metodą suchego konszowania. Proces konszowania prowadzony był w konszy przemysłowej przez 24 h. Pomiary właściwości reologicznych przeprowadzono za pomocą reometru rotacyjnego o współosiowych cylindrach Rheotest 2. Pomiary wykonano przy rosnących i malejących szybkościach w temperaturze od 30 do 80°C. Uzyskane wyniki wskazują na możliwość zastosowania prostych i szybkich badań właściwości reologicznych do kontroli przebiegu procesu konszowania mas czekoladowych.