EN
Owoce aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott), ze względu na zawartość antocyjanów, ale także innych składników, są cennym surowcem spożywczym i farmaceutycznym. Celem pracy było określenie zawartości suchej masy, cukrów redukujących, witaminy C, antocyjanów oraz potencjału antyoksydacyjnego w owocach aronii w zależności od wieku roślin i terminu zbioru owoców. Materiał do badań pobierano w latach 2011 i 2012 z roślin 6–7-, 11–12- i 16–17-letnich. Owoce do analiz zbierano 10–12 sierpnia, 29 sierpnia – 1 wrześna, 11–13 września, 26–27 września, 11–14 października, 25–27 października. Owoce z najstarszych roślin zawierały o 2,7 punktów procentowych więcej suchej masy niż owoce z roślin młodszych, ale o 16–18% antocyjanów oraz o 8% mniej witaminy C. W terminie 29 sierpnia–1 września owoce osiągały maksymalną zawartość cukrów redukujących, witaminy C oraz antocyjanów, odpowiednio 715,5, 13,7 i 13,7 mg 100 g-1. Zawartość cukrów redukujących i antocyjanów pozostawała bez zmian do końca października, a zawartość witaminy C znacząco spadała. Potencjał antyoksydacyjny wynosił od 77,0 do 85,2% inhibicji i nie zależał ani od wieku, ani od terminu zbioru owoców. Najbardziej wartościowe owoce aronii zebrano w terminie 29 sierpnia – 13września z roślin w wieku do 12 lat.