PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 41 | 4 |
Tytuł artykułu

Wybrane diety w leczeniu chorób niezakaźnych XXI wieku

Autorzy
Warianty tytułu
EN
The diet in the treatment of non-communicable diseases of the 21st century
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Nieprawidłowe żywienie jest w Polsce i na świecie powszechnym i poważnym problemem. Wykazano bowiem, że może być przyczyną ponad 80 chorób niezakaźnych. Niewłaściwe żywienie wynika często ze zbyt szybkiego tempa życia, braku czasu na spokojne spożycie posiłku, nieprawdziwych informacji na temat różnych diet i sposobów żywienia, a przez to stosowanie niekonwencjonalnych nie sprawdzonych diet bez kontroli lekarza bądź dietetyka jak również na tym, iż często w pierwszej fazie choroby część zaburzeń jest niezauważalna, np. w chorobach sercowo-naczyniowych czy w dnie, przez co choroba może dalej się rozwijać. Biorąc pod uwagę najczęściej występujące czynniki ryzyka chorób dietozależnych przedstawiono w artykule zalecenia dietetyczne dla trzech najczęściej zalecanych diet: diety o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, polecanej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, w tym dla pacjentów z chorobą wieńcową, dyslipidemią, miażdżycą i nadciśnieniem, diety łatwo strawnej zalecanej w chorobach przewodu pokarmowego i diety niskopurynowej polecanej dla osób z hiperurykemią i dną.
EN
Improper nutrition in Poland and around the world a common and serious problem. It has been shown that it can be the cause of more than 80 non-communicable diseases. Incorrect nutrition is often a result from too rapid pace of life, the lack of time for a quiet meal intake, false information on the different diets and ways of feeding, and thus the use of unproven unconventional diet without the supervision of a doctor or a nutritionist as well as the fact that often in the first phase disorders of the disease is insignificant, e.g.. of cardiovascular diseases or in the bottom, so that the disease may continue to grow. Taking into account the most common risk factors related disorders in article the dietary recommendations for the three most frequently prescribed diet: a diet with a controlled fatty acid content, the recommended in the prevention of cardiovascular disease, including coronary artery disease, dyslipidemia, atherosclerosis and hypertension, diet easily digestible recommended in diseases of the gastrointestinal tract and diet niskopurynowej commended for people with hyperuricemia and gout.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
41
Numer
4
Opis fizyczny
s.280-289,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych, Poradnia Chorób Metabolicznych, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • 1. American Heart Association Nutrition Committee: Diet and lifestyle recommendations revision 2006. A scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation 2006, 114, 82-96.
  • 2. Mensik R.P., Zock P.L., Kester A.D.M., Katan M.B.: Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am. J. Clin. Nutr., 2003, 77, 1146-1155.
  • 3. Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) Collaboration. Efficacy and safety of more intensive lowring of LDL cholesterol: a meta-analysis of data from 170 000 participants in 26 randomised trials. Lancet 2010, 376, 1670-1681.
  • 4. De Jong, Plat J., Mensink R.P.: Metabolic effects of plant sterols and stanols (review). J. Nutr. Biochem. 2003, 14, 362-9.
  • 5. European Commission General view of the Scientific Committee on Food on the long-term effects of the intake of elevated levels of phytosterols from multiple dietary sources, with particular attention to the effects of β-carotene. 2002.
  • 6. Katan M.B., Grundy S.M., Jones R: Efficacy and safety of plant stanols and sterols in the management of blood cholesterol levels. Mayo Clinic Proceedings, 2003, 78, 965-78.
  • 7. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2010.
  • 8. Pachocka L.: Dna moczanowa. Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ i MZ, 2010.
  • 9. Pachocka L.: Dna moczanowa. PZWL, 2005.
  • 10. Prado de Oliviera E., Burini R.C.: High plasma uric acid concentration: causes and consequences. Diabetol. Metab. Syndr., 2012, 4, 12.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-914dc2d3-e0ee-46b5-b059-411be26e49ed
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.