PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 12 | 2 |
Tytuł artykułu

Ocena spożycia składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wybranej grupy wegetarian i niewegetarian

Warianty tytułu
EN
Evaluation of the dietary intake of minerals in the daily food rations of vegetarians and non-vegetarians
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W ostatnich latach obserwuje się w Polsce wzrost zainteresowania alternatywnymi sposobami żywienia, zwłaszcza wegetarianizmem. Jeśli dieta wegetariańska jest dobrze zbilansowana, to dostarcza wszystkich składników odżywczych. W przeciwnym przypadku mogą wystąpić niedobory niektórych składników pokarmowych, w szczególności składników mineralnych i witamin. W niniejszej pracy oszacowano spożycie składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) wegetarian i grupy kontrolnej. Dane dotyczące sposobu żywienia się obu grup zebrano wykorzystując metodę wywiadu 24- godzinnego. Na podstawie uzyskanych wyników oszacowano wartość odżywczą całodziennych racji pokarmowych oraz określono, w jakim stopniu pokrywają one zalecaną normę wyżywienia na poszczególne składniki. Stwierdzono, że w porównaniu z grupą kontrolną, całodzienne racje pokarmowe wegetarian dostarczyły istotnie więcej fosforu, żelaza i magnezu, przekraczając nawet w tym zakresie zalecane normy. W CPR wegetarian więcej było także miedzi, lecz analizowane diety nie pokrywały w pełni dziennego zapotrzebowania na ten mikroelement. Natomiast podaż wapnia i cynku, porównywalna w obu grupach, była zbyt niska i nie zaspakajała w całości normy zalecanej dla wieku i płci.
EN
For several years, in Poland, the interest in alternative methods of nutrition, particularly in vegetarianism, has been increasing. A vegetarian diet supplies all the necessary nutrients provided it is well balanced, otherwise some nutrient deficiencies can occur, especially a mineral and vitamin deficiency. In this paper, the dietary intake of minerals in the daily food rations (DFR) of vegetarians and non- vegetarians was evaluated. The data on the dietary habits and methods of the two groups studied were compiled using a 24 h dietary recall. On the basis of the results obtained, a nutritive value (level) of daily food rations was assessed, and it was determined to what degree the rations studied covered the recommended food intake standards with respect to individual nutrients. It was found that the daily food rations of vegetarians contained significantly higher phosphorus, iron, and magnesium quantities than the diets of non-vegetarians, and even more: the contents of these minerals exceeded the recommended standards. The vegetarian DFRs also contained more copper, however, the diets analyzed did not fully cover the daily demand for this microelement. The calcium and zinc intake levels were comparable in the two groups tested, but they were too low, and, thus, the intake of these two microelements did not meet the 100% requirements as recommended by the standard for a given age and sex group.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
12
Numer
2
Opis fizyczny
s.114-120,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Akademia Rolnicza im.A.Cieszkowskiego, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
autor
  • Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Akademia Rolnicza im.A.Cieszkowskiego, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
autor
  • Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Akademia Rolnicza im.A.Cieszkowskiego, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
Bibliografia
  • [1] Alexander D., Ball M.J., Mann J.: Nutrient intake and haematological status of vegetarians and age- sex matched omniveres. Eur. J. Clin. Nutr., 1994, 48, 8, 538-546.
  • [2] Ball M.J., Ackland M.L.: Zinc intake and status in Australian vegetarians. Br.J.Nutr., 2000, 83, 1, 27-33.
  • [3] Człapka-Matyasik M., Jeszka J., Bajerska-Jarzębowska J.: Analiza sposobu żywienia i parametrów antropometrycznych kobiet stosujących łagodne odmiany jarstwa. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 272-277.
  • [4] Freeland-Graves J.H., Bodzy P.W., Epprigth M.A.: Zinc status of vegetarians. Am. Diet. Assoc., 1980, 77, 6, 655-661.
  • [5] Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Nauk. PWN. Warszawa 2003.
  • [6] Huang Y.C., Lin W.J., Cheng C.H., Su K.H.: Nutrient intakes and iron status of healthy young vegetarians and non-vegetarians. Nutrition. Res., 1999, 19, 5, 663-674.
  • [7] Larsson C.L., Johansson G.K.: Dietary intake and nutritional status of young vegans and omnivores in Sweden. Am. J. Clin. Nutr., 2002, 76, 1, 100-106.
  • [8] Leitzmann C.: Vegetarian diets: what are the advantages? Forum Nutr., 2005, 57, 147-156.
  • [9] Sobate J.: The contribution of vegetarian diets to human health, Forum Nutr., 2003, 56, 218-220.
  • [10] Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Prace IŻŻ. Warszawa 2000.
  • [11] Traczyk I., Ziemlański Ś.: Porównanie wartości odżywczej racji pokarmowych wegetarian i osób żywiących się tradycyjnie. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, 55-69.
  • [12] Ziemlański Ś. (red.): Normy żywienia człowieka. Podstawy fizjologiczne. Wyd. Lek. PZWL. Warszawa 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-8f3e2fdb-4594-4a4e-9d9d-544111f4ef78
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.