PL
Prezentowane badania dotyczyły wpływu stosowania w dawkach pokarmowych krów mlecznych będących w pierwszym okresie laktacji oleju rybnego z wątroby dorsza wraz z mikroalgami morskimi na wybrane parametry biochemiczne krwi i wydajność mleka. Olej rybny wraz z mikroalgami krowy otrzymywały od 7. dnia laktacji przez okres 8 tygodni, w ilości 1% suchej masy dawki pokarmowej. Zastosowane dodatki spowodowały zmniejszenie pobrania paszy, co z kolei doprowadziło do zmniejszonej wydajności mleka. Zaobserwowano również redukcję zawartości tłuszczu i białka w mleku. Zwiększona zawartość w dawce pokarmowej PUFA spowodowała wzrost stężenia triglicerydów, cholesterolu oraz kwasu P-hydroksymasłowego w surowicy krwi. Odnotowano również wzrost stężenia bilirubiny całkowitej, natomiast aktywność enzymów nie wskazywała na zaburzenie funkcjonalne wątroby.
EN
The study presented concerned an influence of an application of fish oil from cod liver with marine microalgae in feed doses of dairy cows in the first period of lactation on selected biochemical parameters of blood and milk yield. The fish oil with microalgae was applied to cows from 7th day of lactation for a period of 8 weeks, in an amount of 1% of feed dose dry matter. The additives used caused decrease in feed intake, what in turn resulted in lowered milk yield. Also a reduction of fat and protein content in milk was observed. Increased PUFA content in feed dose caused an increase in triglycerides, cholesterol and P-hydroxybutyrate acid content in blood serum. An increase in total bilirubin concentration was also noted, however enzymes activity did not point any functional liver disorders.