PL
W artykule przedstawiono -wyniki badań dotyczące -wpływu działania fal ultradźwiękowych na przebieg procesu suszenia oraz na barwę suszu jabłkowego. Plastry jabłek odmiany „Idared" potraktowano ultradźwiękami o częstotliwości 21 kHz przez 10, 20 i 30 minut, a następnie poddano suszeniu. Materiał -wysuszono metodą konwekcyjną w temperaturze 70°C, przy przepływie powietrza z prędkością 2 m/s. W pracy -wykazano istotny -wpływ -wstępnej obróbki ultradźwiękami surowca na skrócenie czasu suszenia. 20 i 30-sto minutowe działanie ultradźwięków spowodowało znaczące zmniejszenie jasności suszy, zwiększenie wartości współrzędnych a*ib* oraz nasycenia barwy, w porównaniu z suszoną tkanką niepoddaną obróbce wstępnej.
EN
The aim of this work was to investigate the influence of ultrasound on kinetic of drying and on the colour of dried apple. Apple slices var. Idared were submitted to ultrasonic waves at the frequency of 21 kHz for 10, 20 and 30 minu¬tes. After ultrasound pre-treatment, apple tissue was subjec¬ted to drying process. Slices were dried by convective drying at temperature 70°C -with air flow velocity of 2 m/s. Obtained results showed the significant effect of ultrasound pre-treatment on reduction of drying process time. Moreover, ultrasound applied for 20 and 30 minutes significantly affected the colour of dried apple. Ultrasound -waves decreased light¬ness of dried material and increased the parameters a* and b* value and colour saturation, in comparison to untreated dried tissue.