PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 67 | 11 |
Tytuł artykułu

Żywność jako ładunek i zapas magazynowy. Cz.1

Warianty tytułu
EN
Foodstuffs as stored loads and reserves. Part 1
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wydajność zakładów przemysłu spożywczego jest coraz wyższa. Przemysłowe przetwórstwo żywności wiąże się z koniecznością realizacji zintensyfikowanych przepływów strumieni surowców, materiałów, wyrabów gotowych. Produkty spożywcze wymagają transportu i składowania. W artykule scharakteryzowano obiekty magazynowe stosowane w zakładach przemysłu spożywczego
EN
Food factories carry out their production with an increasing efficiency. The industrial scale food processing Involves managing the intense flow of raw materials and finished products. Food processing industry reguires transportation, handling and storing of fast moving goods. Theaim of this study is to describe certain warehouses in food processing enterprises.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
67
Numer
11
Opis fizyczny
s.9-12,fot.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Błasiński H., Młodziński B.: 1971. Aparatura przemysłu chemicznego. WNT. Warszawa.
  • [2] Czerko Z.: 1997. Techniczne rozwiązania w przechowalnictwie ziemniaków, w: Technika i technologia przetwórstwa ziemniaków - konferencja naukowa, Jadwisin, 8-9 grudnia 1997. Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin,
  • [3] Figurski J.: 2012. Ekonomika logistyki. Cz. 3. Gospodarka magazynowa. Wojskowa Akademia Techniczna. Warszawa.
  • [4] Jałowiec T.: 2011. Towaroznawstwo dla logistyki. Wybrane problemy. Wyd. Difin.
  • [5] Jarociński J., Jarosz K.: 1983. Gorzelnlctwo i drożdżownictwo.WSiRWarszawa.
  • [6] Jurczak M.: 2011. W mroźni i nie tylko. Logistyka a jakość. 2011,3-4,28-30.
  • [7] Kapusta F.: 2006. Zarządzanie działaniami logistycznymi. Wyd. Forum Naukowe: Passat -Paweł Pietrzyk.
  • [8] Kobosko A.: 2000. Systemy monitorowania w elewatorach zbożowych. Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów. Warszawa.
  • [9] Kozłowicz K., Wolak S., Kluza F.: 2003. Transport żywności i jej jakość na tle uwarunkowań technologicznych i logistycznych. Chłodnictwo. 2003,5,38-43.
  • [10] Korzeniowski A.: 1993.Technika i technologia przechowywania artykułów przemysłowych. Wyd. Akademii Ekonomicznej. Poznań.
  • [11] KunzeW.: 1999. Technologia piwa i słodu (przekład Brudzyńskl A., Tuszyński W.). Wydanie Piwochmlel Sp.zo.o.
  • [12] Lada E. H.: 2008. Agrobiznes: podstawy przetwórstwa spożywczego. WSiP Warszawa.
  • [13] Łoś K.: 1980. Skup mleka. Zakład Wydawniczy CZSR. Warszawa.
  • [14] Mardofel B.: 2011. Budowa silosu w Krasnymstawie. Gazeta Cukrownicza. 2011,6,204-205.
  • [15] Nikiel S.: 1983. Cukrownictwo. WSiP Warszawa.
  • [16] Pijanowski E. i wsp.: 1996. Ogólna Technologia Żywności. WNT. Warszawa.
  • [17] Popko H., Popko R.: 1997. Maszyny przemysłu spożywczego: przemysł mleczarski, i Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Lubelskiej. Lublin.
  • [18] Praca zbiorowa: 1961. Maszyny i urządzenia w przemyśle spirytusowym i drożdżowym (red. Bachman B.). Wyd. Przemysłu Lekkiego i Spożywczego. Warszawa.
  • [19] Praca zbiorowa: 2008a. Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angieiski słownik terminów (red. Lewicki P.P.). Wyd. SGGW, Warszawa.
  • [20] Praca zbiorowa: 2008b. Mleczarstwo 1 (red. Zlajka SJ.Wyd. Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego. Olsztyn.
  • [21] Praca zbiorowa: 2010. Użytkowanie maszyn i aparatury w przetwórstwie rolno-spożywczym. Wybrana zagadnienia. Wyd. SGGW. Warszawa.
  • [22] Wojcieszak A.: 2011. Podstawy magazynowania. Wydawnictwo Rys. Poznań.
  • [23] Zoodsma M.: 1997. Systemy wentylacji i wyposażenie przechowalni na podstawie doświadczeń holenderskich, w: Technika i technologia przetwórstwa ziemniaków - konferencja naukowa, Jadwisin, 8-9 grudnia 1997. Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-8ddf56f1-2809-4789-af1f-b153b12302ea
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.