PL
Celem niniejszej pracy było wykazanie różnic występujących w otłuszczeniu i umięśnieniu pomiędzy loszkami i wieprzkami w wyższych klasach systemu EUROP. Materiał doświadczalny stanowiło 409 tusz wieprzowych pochodzących z gospodarstw indywidualnych, pokrojem zbliżonych do rasy wielkiej białej polskiej (wbp) i polskiej białej zwisłouchej (pbz). Grubość słoniny nad mięśniem pośladkowym (na I, II, III krzyżu) oraz na grzbiecie tusz loszek klasy R była wyższa o około lcm niż tusz loszek klasy E. Tusze loszek charakteryzowały się cieńszą słoniną grzbietową niż tusze wieprzków, niezależnie od klasy systemu EUROP. Potwierdzono, że tusze wieprzków były zdecydowanie bardziej otłuszczone i gorzej umięśnione w porównaniu z tuszami loszek, w klasach E, U i R systemu EUROP.
EN
The objective of the present study was to determine the differences in the fatness and musculature between gilts and castrated males placed within the higher classes of the EUROP classification system (E,U,R). The material investigated were 409 carcasses of fatteners from individual farms,; their external conformation was similar to the Polish large white (wbp) and the Polish landrace (pbz) breeds. The thickness of backfat above a gluteus medius muscle (on loin I, II, III) and the thickness of fat on the back of gilts carcasses in the R class were about 1 cm higher if compared with the gilts carcasses of the E class. The gilts had a thinner backfat thickness than the castrated males, regardless of the class under the EUROP classification system. However, carcasses of the investigated castrated males were more fatty and worse muscled if compared with the gilts carcasses in the best rated classes of the EUROP classification system.