PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 37 | 3 |

Tytuł artykułu

Estimate of dietary intake of benzoic acid (E 210) by elderly persons in Poland

Warianty tytułu

PL
Oszacowanie pobrania kwasy benzoesowego (E 210) z dietą przez osoby starsze w Polsce

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to estimate the dietary intake of benzoic acid (E 210) by elderly persons aged over 65 years in Poland and the assessment of risk for human health resulting from the intake of this food additive, expressed as percent of acceptable daily intake (ADI). Data on food consumption was collected in 2000 under the FAO project "Household Food Consumption and Anthropometric Survey". The maximum permitted level of E 210 usage was taken into consideration according to the Polish regulation. On the basis of the obtained results it was found that the average intake of benzoic acid as food additive by surveyed group does not present potential risk for human health hazard. Nevertheless the maximum content of E 210 in the diets was close to the ADI or in the group of women slightly exceeded the ADI.
PL
Celem pracy była ocena wielkości pobrania kwasu benzoesowego (E 210) z dietą osób starszych powyżej 65. roku życia z terenu Polski, a także ocena ryzyka zagrożenia zdrowia wynikającego z pobrania tej substancji z dietą, wyrażona jako procent akceptowanego dziennego pobrania (ADI). Dane o spożyciu żywności były zebrane w ramach projektu FAO pt. „Household Food Consumption and Anthropometric Survey" w 2000 r. Do obliczeń zawartości kwasu benzoesowego w diecie przyjęto maksymalne dawki ww. substancji dozwolone polskimi przepisami prawnymi. W oparciu o otrzymane wyniki należy stwierdzić, że średnie pobranie E 210 jako substancji dodatkowej w badanej grupie nie stwarza ryzyka zagrożenia zdrowia. Jednakże biorąc pod uwagę maksymalne poziomy zawartości E 210 w dietach zaobserwowano, że zbliżało się ono do ADI, a w grupie kobiet nieznacznie przekroczyło ten wskaźnik.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

3

Opis fizyczny

p.163-167,fig.,ref.

Twórcy

  • National Food and Nutrition Institute, Warsaw, Poland
autor
  • National Food and Nutrition Institute, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. European Parliament and Council Directive 94/35/EC of 30 June 1994 on sweeteners for use in foodstuffs: Official Journal of the European Union: L 237, 10.09.1994 as amended.
  • 2. European Parliament and Council Directive 94/36/EC of 30 June 1994 on colours for use in foodstuffs: Official Journal of the European Union: L 237, 10.09.1994.
  • 3. European Parliament and Council Directive 95/2/EC of 20 February 1995 on food additives other than colours and sweeteners: Official Journal of the European Union: L 61, 18.03.1995 as amended.
  • 4. Regulation (EC) no 1333/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on food additives (Official Journal of the European Union, L 354, 31.12.2008).
  • 5. Hoffmann M.: Substancje konserwujące i przeciwutleniające - praca zbiorowa pod. red. Swiderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT, Warszawa, 1999, 118-130.
  • 6. Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K.: Dodatki funkcjonalne do żywności. Agro & Food Technology, Katowice, 1993.
  • 7. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. z 2008 r., Nr 177, poz. 1094, z późn. zm.).
  • 8. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.).
  • 9. Szponar L, Sekuła W., Rychlik E. i wsp.: Badania indywidualnego sposobu żywienia i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. Prace IŻŻ 105, 2003.
  • 10. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Prace IŻŻ 96, 2000.
  • 11. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72 z późn. zm.).
  • 12. Report from the Commission on Dietary Food Additive Intake in the European Union, COM (2001), 542 final.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8d80b51a-bafb-4248-afe2-f75fce8f72ac
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.