PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 08 | 1 |

Tytuł artykułu

Overweight and obesity among middle shool students from Lubartow including nutrition and physical activity

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The percentage of children and adolescents with overweight and obesity problem is higher inPolandthan in other European countries, and for this reason, this group ought to be covered by educational actions in order for them to cause changes in their current lifestyle. The aim of the study was to present the scale of overweight and obesity, and knowledge of the principles of nutrition, dietary behaviors and physical activity in daily life of middle school students from Lubartów. The study was conducted on a group of 100 Lubartów students in grades I-III, aged 13-15 years. The applied method of research was diagnostic survey and authorial interview questionnaire was the main tool. 11.3% of researched girls were found to be overweight and obesity was confirmed for 7.5% of all respondents. Most overweight boys and boys with obesity were 15 years of age. Respondents declared knowledge of the principles of nutrition, more frequently girls with abnormal body weight than boys. Youngsters tend to eat what they like, wile they rarely draw attention to the fact whether the product is healthy. Five meals a day were consumed by a total of 30% of students and 44.0% of the students always ate breakfast. It has been shown that 59.1% of adolescents with abnormal body weight were dissatisfied with their performance. Based on the results the following conclusions were drawn up: 1 Obesity occurs in 7.50% of girls and 8.50% of boys of the middle school in Lubartów. 2 Youth knows the principles of nutrition, but does not always select the healthy products, eats inappropriately, eats snacks between meals. 3 Middle school students rarely eat vegetables, fruits and dairy products. 4 Hereditary phenomenon of obesity was observed in subjects with abnormal body weight. 5 Youth is not physically active, they spend their free time in a passive way. 6 Overweight / obesity determine a negative social assessment by peers.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

1

Opis fizyczny

p.45-54,ref.

Twórcy

autor
  • Pope John Paul II State School of Higher Education in Biala Podlaska, ul.Sidorska 95/97, 21-500 Biala Podlaska, Poland
autor
  • Pope John Paul II State School of Higher Education in Biala Podlaska, Biala Podlaska, Poland
autor
  • Pediatric Ward, Independent Public Healthcare Centre in Lubartow, Lubartow, Poland

Bibliografia

  • 1. Białokoz-Kalinowska I., Zagórecka E., Piotrowska-Jastrzębska J. (2000), Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku szkolnym z terenu miasta i okolic Białegostoku. Pediatria Polska, 75, 8, s. 643-646.
  • 2. Dolżał-Ołtarzewska K., Starzyk J. (2005), Otyłość, W: J. Pietrzyk (red.), Wybrane zagadnienia z pediatrii. tom IV, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. Kraków, s. 333-341.
  • 3. Gałuszka G., Gałuszka R. (2010), Otyłość u dzieci jako problem psychospołeczny, W: M. Juszczyk (red.), Wybrane zagadnienia z edukacji zdrowotnej. Wyższa Szkoła Ekonomii i Prawa w Kielcach, Kielce, s. 399-407.
  • 4. Gawlik A., Zachurzok-Buczyńska A., Małecka-Tendera E. (2009), Powikłania otyłości u dzieci i młodzieży. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, tom 5, nr 1 s. 19-27.
  • 5. Jarosz M. (2010), Działania prowadzone w Polsce na rzecz zwalczania nadwagi i otyłości. Endokrynologia Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, tom6, nr 1. s. 49-53.
  • 6. Jeżewska-Zychowicz M. (2006), Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży. Wydawnictwo SGGW, Warszawa s. 127-154.
  • 7. Jeżewska-Zychowicz M. (2003), Wpływ środowiska rodzinnego i szkolnego na częstotliwość spożywania posiłków przez młodzież w wieku 13-15 lat na przykładzie środowiska warszawskiego. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 30,1, s. 93-97.
  • 8. Jodłowska M., Oblacińska A., Woynarowska B. (2007), Test przesiewowy do wykrywania zaburzeń w rozwoju fizycznym u dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa, s. 9-14.
  • 9. Kochman D., Karaś H. (2011), Przyczyny i następstwa otyłości prostej u dzieci W: M. Wojciechowska (red.), Wyzwania współczesnej pediatrii. Akademia Humanistyczno –Ekonomiczna w Łodzi, Łódź, s. 201-229.
  • 10. Krajewska-Siuda E., Nowak A., Matusik P., Wypych-Ślusarska A., Małecka-Tendera E. (2009), Opinie młodzieży na temat otyłości w zależności od ich własnej masy ciała. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, tom 5, nr 1, s.7-11.
  • 11. Krebs N., Primak L. (2012), Żywienie dzieci i zaburzenia odżywiania, W: A. Milanowski (red.), Pediatria t.1. Elsevier Urban &Partner, Wrocław, s. 109-128.
  • 12. Mazur A. (2011), Epidemiologia nadwagi i otyłości u dzieci na świecie, w Europie i w Polsce. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów, 2, s.158–163
  • 13. Oblacińska A., Jodłowska M., Tabak I. (2006), Epidemiologia otyłości u młodzieży w okresie pokwitania w Polsce W: A. Oblacińska, I. Tabak (red.), Jak pomóc otyłemu nastolatkowi – rola pielęgniarek szkolnych i nauczycieli wychowania fizycznego we wspieraniu uczniów i ich rodziców. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa, s.11-84.
  • 14. Oblacińska A., Jodłowska M., Tabak I. (2007), Ocena częstości występowania nadwagi i otyłości u młodzieży w wieku 13-15 lat w Polsce przy zastosowaniu różnych narzędzi badawczych. Przegląd Epidemiologiczny, 61, s. 585-592.
  • 15. Pieszko-Klejnowska M., Stankiewicz M., Niedoszytko M., Kozanecka I., Łysiak-Szydłowska W. (2007), Ocena sposobu odżywiania się gimnazjalnej młodzieży zamieszkującej wieś i miasto. Pediatria Współczesna Żywienie Dzieci, 9/1, s. 59-62
  • 16. Piórecka B., Jagielski P., Wójcik K., Żwirska J., Schlegel-Zawadzka M. (2007), Zachowania żywieniowe młodzieży gimnazjalnej w Małopolsce. Żywienie Człowieka Metabolizm, 34, ½, s. 620-628.
  • 17. Plewa M., Markiewicz A. (2006), Aktywność fizyczna w profilaktyce i leczeniu otyłości. Endokrynologia Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii. tom 2, nr 1, s. 30-37.
  • 18. Połom A., Sińska B. (2003), Postawy młodych konsumentów wobec produktów typu Fast food. Bromatologia i Chemia toksykologiczna, supl. 36, s. 167-172.
  • 19. Smorczewska-Czupryńska B., Ustynowicz-Farbiszewska J., Karczewski J. (2004), Diet of Junior High School Students – Energy Value and Basic Nutritional Components In the Respective Seasons of the Year. Polish Journal of Enviromental Studies, supl II, 13, s.508-511.
  • 20. Smorczewska-Czupryńska B., Ustynowicz-Farbiszewska J., Karczewski J. (2002), Jakościowa i ilościowa ocena żywienia młodzieży gimnazjalnej z Białegostoku i okolic. Wiadomości Lekarskie, 55, supl. 1, 1: s. 550-555.
  • 21. Suliga E. (2006), Częstotliwość spożycia i wartość energetyczna śniadań wśród dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Roczniki PZH, 57, 1, s. 73-80.
  • 22. Wojnarowska B., Komosińska K. (2000), Samoocena zdrowia i obraz własnego ciała u młodzieży szkolnej w Polsce. Pediatria Polska, 75, s. 25-34.
  • 23. Zawadzka B. (1999), Zachowania zdrowotne młodzieży wyzwaniem dla zreformowanej edukacji. Wychowanie Fizyczne i Sport, 46, 5, s. 181-186

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8d43c78b-1ec3-41ab-b839-51f0f18839f0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.