PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 1[3] |

Tytuł artykułu

Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki

Warianty tytułu

EN
Total polyphenol content and antioxidant activity of seeds groats and buckwheat sprouts

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Gryka (Fagopyrum esculentum Moench) jest jednoroczną rośliną należącą do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Spożywa się ją głównie w postaci kaszy, a w zależności od procesu wytwarzania otrzymujemy następujące kasze: prażona, nieprażona (biała), kaszka krakowska (nieprażone łamane ziarna). Nasiona gryki doskonale nadają się do hodowli kiełków, które są cennym produktem spożywczym, zawierającym mało kalorii, a dużo składników mineralnych, kwasów organicznych, witamin oraz polifenoli. Celem pracy było oznaczenie w nasionach gryki, w kaszy gryczanej i w kiełkach gryki (w różnym dniu kiełkowania i w różnych częściach kiełków) aktywności antyoksydacyjnej metodą FRAP oraz całkowitej zawartości polifenoli, metodą Folina-Ciocalteua. Najmniej polifenoli zawierała kasza gryczana i wykazywała najmniejszą aktywność antyoksydacyjną. Kiełkowanie wpłynęło na zwiększenie aktywności antyoksydacyjnej i całkowitej zawartości polifenoli. Liścienie uzyskanych kiełków charakteryzowały się najsilniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi i najwyższą całkowitą zawartością polifenoli. Stwierdzono silną korelację pomiędzy aktywnością antyoksydacyjną a całkowitą zawartością polifenoli we wszystkich badanych próbach.
EN
Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) is one-year-old plant belonging to the Polygonaceae family. It is mainly consumed in the form of groats. Depending on the process of preparation we distinguish: buckwheat groats roasted, unroasted (white), "krakowska cereal" (unroasted broken grain). Buckwheat seeds can also be used to produce sprouts that appear to be valuable food products, are low in calories and rich in minerals, organic acids, vitamins and polyphenols. This study examined the antioxidant properties and total polyphenol content in extracts from buckwheat seeds, groats, and sprouts (and their parts) obtained after different days of germination. Antioxidant activity measured by the ferric ion reducing antioxidant power assays (FRAP), and total polyphenol content estimated using Folin-Ciocalteau reagent. Buckwheat groats extract showed the lowest antioxidant activity and lowest total polyphenols content. Total phenol content and antioxidant activity was found to increase after sprouting. The leaves of the sprouts were characterized by the strongest antioxidant properties and the total polyphenol content. There were significant positive correlations between antioxidant activity and total polyphenol content for all samples tested.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.112-118,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Bromatologii, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński, ul.Medyczna 9, 30-688 Kraków
autor
  • Zakład Bromatologii, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński, ul.Medyczna 9, 30-688 Kraków

Bibliografia

  • (1) Wijngaard H. H., Arendt E. K., Buckwheat, Cereal Chemistry, 2006, 83.4, s. 391-401.
  • (2) Li J., Gong F., Li F., Hypoglycemic and hypolipidemic effects of flavonoids from tatary buckwheat in type 2 diabetic rats, Biomedical Research, 2016,27, s. 1-17.
  • (3) Christa K., Soral-Śmietana M., Buckwheat grains and buckwheat products-nutritional and prophylactic value of their components-a review, Czech Journal of Food Sciences, 2008, 26(3), s. 153-162.
  • (4) Zhang Z.L., Zhou M.L., Tang Y., Li F.L., Tang Y.X., Shao J.R., Xue W.T., Wu Y.M., Bioactive compounds in functional buckwheat food, Food Research International, 2012,49(1), s. 389-395.
  • (5) Kim S.L., Kim S.K., Park Ch.H., Introduction and nutritional evaluation of buckwheat sprouts as a new vegetable, Food Research International, 2004, 37(4), s. 319-327.
  • (6) Lin L.Y., Peng Ch.Ch, Yang Y.L., Peng RY., Optimization of bioactive compounds in buckwheat sprouts and their effect on blood cholesterol in hamsters, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008,56(4), s. 1216-1223.
  • (7) Watanabe M., Ayugase J., Effects of buckwheat sprouts on plasma and hepatic parameters in type 2 diabetic db/db mice, Journal of Food Science, 2010,75(9), s. 294-299.
  • (8) Merendino N., A new "functional" pasta containing tartary buckwheat sprouts as an ingredient improves the oxidative status and normalizes some blood pressure parameters in spontaneously hypertensive rats, Food & Function, 2014, 5(5), s. 1017-1026.
  • (9) Zhou X., Wang Q., Yang Y., Zhou Y., Tang W., Li Z., Anti-infection effects of buckwheat flavonoid extracts (BWFEs) from germinated sprouts, Journal of Medicinal Plants Research, 2012, 6(1), s. 24-29.
  • (10) Koyama M., Nakamura C., Nakamura C., Changes in phenols contents from buckwheat sprouts during growth stage, Journal of Food Science and Technology, 2013, 50(1), s. 86-93.
  • (11) Benzie I., Strain J., The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay, Analytical Biochemistry, 1996,239(1), s. 70-76.
  • (12) Singleton V., Orthofer R., Lamuela-Raventós R.M., Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent, Methods in Enzymology, 1999,299, s. 152-178.
  • (13) Alvarez-Jubete L., Polyphenol composition and in vitro antioxidant activity of amaranth, quinoa buckwheat and wheat as affected by sprouting and baking, Food Chemistry, 2010,119(2), s. 770-778.
  • (14) Paśko P., Anthocyanins, total polyphenols and antioxidant activity in amaranth and quinoa seeds and sprouts during their growth, Food Chemistry, 2009,115(3), s. 994-998.
  • (15) Filipiak-Florkiewicz A., Florkiewicz A., Wpływ obróbki hydrotermicznej na zawartość składników odżywczych i bioaktywnych kasz i ryżu, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 6(109), s. 64-79.
  • (16) Zielinska D., Szawara-Nowak D., Michalska A., Antioxidant capacity of thermally-treated buckwheat, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2007,57(4), s. 465-470.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8ce15f64-d1fc-4591-a03d-a1353818d11a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.