PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 67 | 2 |

Tytuł artykułu

Analysis of visceral fat in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD)

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Cigarette smoking is a major public health problem, which leads to the formation of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and is one of the main causes of avoidable death and disability worldwide. Objective. The aim of study was analysis and comparison of the visceral fat in the body of the three groups of subjects (non-smokers, smokers and COPD patients) by Tanita Viscan 140. Material and Methods. The control group was composed of: (1) non-smokers (n=30), consisted of 13 males (43.4%) and 17 women (56.6%) - the average age was 52 ± 6.51 years and (2) smokers (n=30), consisted of 12 men (40%) and 18 women (60%) – the average age 46.53 ± 9.22 years. Study group consisted of patients with COPD (n=60), which consisted of 48 men (80%) and 12 women (20%). Mean age was 69.25 ± 9.90 years. The measurement of visceral fat by Tanita Viscan device 140, which uses bioelectrical impedance analysis to measure fat in the abdomen of the patient in the supine position. Results. High levels of visceral fat (women from 36.9% to 52.3% and more, men from 27.1% to 40.3% or more) were observed in 19 patients (3 women and 16 men), with 19 smokers (10 women and 9 men) and non-smokers in 22 subjects (10 women and 12 men). The average value of waist circumference measured with a Tanita Viscan 140 was in the group of patients 96.38 ± 12.27 cm, in the group of smokers 95.23 ± 10.12 cm and in group of non-smokers 96.86 ± 10.88 cm. Conclusions. The results of our work are of great importance for the health assessment not only among patients with COPD but also in the group of smokers. Therefore it would be appropriate to remind the general public, eg. by campaign for chronic obstructive pulmonary disease and its serious complications and reduce the life quality of these patients and thus help protect human health and in particular young people from the harmful effects of tobacco products.
PL
Wprowadzenie. Palenie papierosów jest poważnym problemem zdrowotnym, który prowadzi do powstawania przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) i jest jednym z głównych przyczyn śmierci i niepełnosprawności na całym świecie. Cel badań. Dokonano pomiaru zawartości w organizmie tłuszczu trzewnego za pomocą urządzenia Tanita Viscan 140, który wykorzystuje metodę bioelektrycznej impedancji do pomiaru tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej pacjenta w pozycji leżącej. Materiał i metody. Grupa kontrolna składała się z osób niepalących (n = 30), w tym z 13 mężczyzn (43,4%) i 17 kobiet (56,6%) - średni wiek wynosił 52 ± 6,51 roku. Grupa palaczy papierosów (n = 30) składała się z 12 mężczyzn (40%) i 18 kobiet (60%) - średni wiek 46,53 ± 9,22 roku. Badaniem objęto również grupę pacjentów z POChP (n = 60), która składała się z 48 mężczyzn (80%) i 12 kobiet (20%). Średni wiek wynosił 69,25 ± 9,90 roku. Dokonano pomiaru w organizmie zawartości tłuszczu trzewnego za pomocą urządzenia Tanita Viscan 140, który wykorzystuje metodę bioelektrycznej impedancji do pomiaru tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej pacjenta w pozycji leżącej. Wyniki. Wykazano wysoki poziom tłuszczu trzewnego (w zakresie od 36,9% do 52,3% u kobiet i w zakresie 27,1% do 40,3% u mężczyzn) u 19 chorych (3 kobiety i 16 mężczyzn) na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc zaobserwowano, u 19 palaczy (10 kobiet i 9 mężczyzn ) i w grupie 22 niepalących osób (10 kobiet i 12 mężczyzn). Średnia wartość obwodu talii mierzona za pomocą urządzenia Tanita Viscan 140 wynosiła: w grupie pacjentów z POChP 96,38 ± 12,27 cm, w grupie palaczy 95,23 ± 10,12 cm, a w grupie niepalących 96.86 ± 10,88 cm. Wnioski. Wyniki pracy mają istotne znaczenie dla oceny stanu zdrowia nie tylko wśród pacjentów z POChP, ale także w grupie osób palących. Wskazana byłaby edukacja społeczeństwa poprzez organizowanie kampanii na temat poważnych powikłań zdrowotnych i obniżeniu jakości życia pacjentów z POChP, aby w ten sposób chronić zdrowie ludzi, szczególnie młodych, przed szkodliwym działaniem palenia produktów tytoniowych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

2

Opis fizyczny

p.189-196,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Human Nutrition, Faculty of Agrobiology and Food Resources, Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovakia
autor
  • Department of Human Nutrition, Faculty of Agrobiology and Food Resources, Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovakia
autor
  • Department of Human Nutrition, Faculty of Agrobiology and Food Resources, Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovakia
autor
  • Department of Human Nutrition, Faculty of Agrobiology and Food Resources, Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovakia
autor
  • Department of Human Nutrition, Faculty of Food Science, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Chelmonskiego street 37/41, 51-630 Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Bakoss P.: Epidemiologia. Ed. Science, Bratislava 2008 (in Slovak)
  • 2. Bellinger L., Cepeda-Benito A., Wellman P.J.: Meal patterns in male rats during and after intermittent nicotine administration. Pharmacol Biochem Behav 2003;74:495-504.
  • 3. Carr D.B., Utzschneider K.M., Hull R.L., Koclama K., Retzlaff B.M., Brunzell J.D.: Intra-abdominal fat is a major determinant of the National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III. criteria for the metabolic syndrome. Diabetes 2004;53:2087- 2094.
  • 4. Després J.P., Lemieux I., Prud’homme D.: Treatment of obesity: need to focus on high risk abdominally obese patients. BMJ 2001;322:716-720.
  • 5. Dixon A.E., Holguin F., Sood A., Salome C.M., Pratley R.E., Beuther D.A., Celedon J.C.: An official American Thoracic Society Workshop report: obesity and asthma. Proc Am Thorac Soc 2010;7:325-335.
  • 6. Decramer M., De, B.F., Del P.A., Marinari S.: Systemic effects of COPD. Respir Med 2005;99:3-10.
  • 7. Fulkerson J.A., French S.A.: Cigarette smoking for weight loss or control among adolescents: gender and racial/ ethnic differences. J Adolesc Health 2003;32:306-313.
  • 8. Grőber U.: Micronutrients. Ed. Balneotherma, Bratislava 2010 (in Slovak)
  • 9. Hajek P., Jackson P., Belcher M.: Long-term use of nicotine chewing gum. Occurrence, determinants, and effect on weight gain. J Am Med Ass 1988;260:1593- 1596.
  • 10. Hajer G.R., van Haeften T.W., Visseren F.L.: Adipose tissue dysfunction in obesity, diabetes, and vascular diseases. Eur Heart J 2008;29:2959-2971.
  • 11. IDF.:a2005aATPaIIIaAvailableafrom http://care. diabetesjournals.org/content/current/28/11/2745.full. (10.07.2012)
  • 12. Kim S., Camargo C.A. Jr.: Sex-race differences in the relationship between obesity and asthma: the behavioral risk factor surveillance system, 2000. Ann Epidemiol 2003;13:666-673.
  • 13. Lafontan M., Girard J.: Impact of visceral adipose tissue on liver metabolism. Part I: heterogeneity of adipose tissue and functional properties of visceral adipose tissue. Diabetes Metab 2008;34:317-327.
  • 14. Lam K.B., Jordan R.E., Jiang C.Q., Thomas G.N., Miller M.R., Zhang W.S., Adab P.: Airflow obstruction and metabolic syndrome: The Guangzhou Biobank Cohort Study. European Respiratory Journal. 2010;35:317–323.
  • 15. Leischow S.J., Sachs D.P. Bostrom A.G., Hansen M.D.: Effect of differing nicotine-replacement doses on weight gain after smoking cessation. Arch Fam Med 1992;2:233-237.
  • 16. Leone N., Courbon D., Thomas F., Bean K., Jégo B., Leynaert B., Zureik M.: Lung function impairment and metabolic syndrome: The critical role of abdominal obesity. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 2009;179:509-516.
  • 17. Lerman C., Berrettini W., Pinto A., Patterson F., Crystal-Manour, S., Wileyto E.P.: Changes in food reward following smoking cessation: a pharmacogenetic investigation. Psychopharmacol 2004;174:571-577.
  • 18. Marshall E.: Epidemiology. Public enemy number one: tobacco or obesity? Science 2004;304:804-814.
  • 19. Marquis K., Maltais F., Duguay V., Bezeau A.M., LeBlanc P., Jobin J. et al.: The metabolic syndrome in patients with chronic obstructive pulmonary disease. J Cardiopulm Rehabil 2005;25(4):226-232.
  • 20. Ministry of Health, Labour and Welfare: The criteria of specific health examination and specific health guide line in Japan. Ed. Tokyo Ministry of Health, Labour and Welfare, Tokyo 2008.
  • 21. Montague C.T., O’rahilly S.: The perils of portliness: cause and consequences of visceral adiposity. Diabetes 2000;49:883-888.
  • 22. Pawels R., Sonia Buist A., Calvery P., Jenkins C., Hurd S.: Global strategy for the diagnosis, management and prevention of chronic obstructive pulmonary disease. NHLBI/WHO Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD). Am J Respir Crit Care Med 2001;16:1256-1276.
  • 23. Piotrowska, E., Broniecka, A., Biernat, J., Wyka, J., Bronkowska, M.: Influence of non-dietary factors on the prevalence of abdominal obesity as a major component of the metabolic syndrome 17-18-year- old youth. Rocz Panstw Zakl Hig 2015;66(1):85-92 [PMID: 25813078; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25813078].
  • 24. Rozborilová E.: Chronic obstructive pulmonary disease. Ed. Via Practica, Bratislava 2005 (in Slovak).
  • 25. Sava F., Laviolette L., Bernard S., Breton M.J., Bourbeau J., Maltais F.: The impact of obesity on walking and cycling performance and response to pulmonary rehabilitation in COPD. BMC Pulm Med 2010;10:55-60.
  • 26. Steuten L.M., Creutzberg E.C., Vrijhoef H.J., Wouters E.F.: COPD as a multicomponent disease: inventory of dyspnoea, underweight, obesity and fat free mass depletion in primary care. Prim Care Respir J 2006;15(2):84-91.
  • 27. Wang Y.C., McPherson K., Marsh T.: Health and economic burden of the projected obesity trends in the USA and the UK. Lancet 2011;378:815-825.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8c7822c0-a7e0-47e0-8a00-f6f464e019aa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.